Βροχή οι καταγγελίες των εισαγγελέων για τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis

stergiou
fotou
728x110 3

Αν και ο «πόλεμος» αναφορών που έχει ξεσπάσει, στο περιθώριο της έρευνας για τη Novartis, ταλανίζει την υπόθεση, νέα στοιχεία που έρχονται στο φως, καταδεικνύουν πως όχι μόνο χάθηκε πολύτιμος χρόνος  για ένα «σκάνδαλο» του οποίου η διερεύνηση, αποτελούσε μεγάλο  «στοίχημα» για την κυβέρνηση, αλλά και κρίσιμα στοιχεία, καθοριστικά για την εξέλιξη της.

Η περίφημη συνάντηση της Βιέννης, ανάμεσα στο κλιμάκιο Eλλήνων εισαγγελέων και των Αμερικανών συναδέλφων τους, φαίνεται ότι ήταν η απαρχή των χαμένων ευκαιριών της έρευνας.

Όπως αποκαλύπτεται, εν μέσω «πυρών» που εξαπολύουν εκατέρωθεν οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς με τον πρώην επόπτη τους, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή,  σημαντικά στοιχεία  από τη συνάντηση του κλιμακίου των Eλλήνων εισαγγελέων με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους, στη Βιέννη παραπέμφθηκαν δυστυχώς στις… καλένδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αναφορά που είχε καταθέσει στα τέλη Ιανουαρίου η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη,  επιβεβαιώνεται πως πράγματι οι Αμερικάνοι είχαν αναφερθεί στην ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία πολιτικού προσώπου  από την Ελλάδα το οποίο ελέγχεται για εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis.

Στην αναφορά της η κ. Τουλουπάκη  φέρεται να υποστηρίζει ότι σε εκείνη τη  συνάντηση,  είπαν στους Έλληνες συναδέλφους τους  ότι υπάρχει στη διάθεση τους αριθμός τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία Έλληνα πολιτικού που εμφανίζονται στον κύκλο των εμπλεκόμενων.

Οι Αμερικανοί, σύμφωνα πάντα με την αναφορά της κ. Τουλουπάκη,  φέρονται να ρώτησαν μάλιστα τους Έλληνες συναδέλφους τους  εάν ενδιαφέρονται για αυτόν τον λογαριασμό. Η απάντηση όμως που φαίνεται ότι έλαβαν από τον κ. Αγγελή, μάλλον τους εξέπληξε καθώς ο τότε εποπτεύων της έρευνας τους είπε: «Εάν έχετε στοιχεία  να απευθυνθείτε στη Εurojust».

Η στάση αυτή του κ. Αγγελή όπως ήταν αναμενόμενο απέτρεψε τους Αμερικανούς εισαγγελείς από το να δώσουν τα επίμαχα στοιχεία στους Έλληνες, παρότι κρίνονταν ως σημαντικά για την πορεία της έρευνας στην Ελλάδα.

Στην ίδια αναφορά η κ.  Τουλουπάκη φέρεται επίσης να υποστηρίζει ότι ο τότε επόπτης της, Ιω. Αγγελής εκτός από το γεγονός ότι κατέσχεσε δύο φορές ηλεκτρονικά αρχεία  τόσο για τη Novartis όσο και για άλλες υπό διερεύνηση υποθέσεις, πήρε επίσης και  τα πρωτότυπα απόρρητα έγγραφα που είχαν αποστείλει στους εισαγγελείς οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, τα έγγραφα αυτά, δεν επιστράφηκαν από τον κ. Αγγελή, αμέσως μόλις παραιτήθηκε από τη θέση του εποπτεύοντος της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ακόμη και σήμερα δεν  έχουν επιστραφεί από τον κ. Αγγελή.

Η κ. Τουλουπάκη, στη δική της αναφορά, φαίνεται πως επιστρέφει τις κατηγορίες που της αποδίδει ο κ. Αγγελής, καταλογίζοντας σε εκείνον προσπάθεια να μπλοκάρει  την ταχεία περαίωση της έρευνας για τη Novartis, παρεμβαίνοντας σ’ αυτήν.  Για ακριβώς αυτό το λόγο, η εισαγγελική λειτουργός, θεωρεί ότι ο πρώην επόπτης της παρενέβαινε και «άλλαζε»  τις δικές της  παραγγελίες που έδινε στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης.

728X100

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!