psarema 9

Καλοκαίρι και καιρός για ψάρεμα για τους Λαρισαίους – Ποια η σχέση τους με το διάσημο χόμπι (φωτο)

milonas

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο στο μυαλό μας με πολλά διαφορετικά πράγματα. Μπάνια στις παραλίες, εκδρομές, διακοπές και χαλάρωση είναι λίγα μόνο που μας έρχονται στο νου όταν ακούμε για την αγαπημένη πολλών εποχή του χρόνου.

Μια άλλη καλοκαιρινή δραστηριότητα την οποία προτιμούν αρκετοί Λαρισαίοι είναι και το ψάρεμα όπως τονίζει στο onlarissa.gr o κ. Κώστας Κουτσουνάκης, ιδιοκτήτης του ομώνυμου καταστήματος στη Λάρισα με παρουσία στην πόλη εδώ και 70 χρόνια, ο οποίος μας «μύησε» στα μυστικά του ψαρέματος.

Μάλιστα διαθέτει και ηλεκτρονικό κατάστημα που πραγματοποιεί παραγγελίες σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, ενώ συνεργάζεται και με ιταλικές εταιρείες. Στο κατάστημά του υπάρχουν και είδη ορειβασίας, κυνηγιού και κατάδυσης.

Το ενδιαφέρον των Λαρισαίων

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσουνάκη και παρά το γεγονός ότι η Λάρισα είναι μια πόλη στον κάμπο και θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί πως το ενδιαφέρον για το ψάρεμα είναι μικρό, το ενδιαφέρον για το εν λόγω χόμπι είναι αρκετά μεγάλο. «Τα παράλια του Αγιοκάμπου και του Πλαταμώνα είναι κοντά και αρκετός κόσμος από τη Λάρισα τα επισκέπτεται για ψάρεμα, όπως συμβαίνει και με τα παράλια σε Στόμιο, Ομόλιο και άλλα μέρη».

Καλοκαίρι και καιρός για ψάρεμα για τους Λαρισαίους - Ποια η σχέση τους με το διάσημο χόμπι (φωτο)Το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώνεται τόσο ερασιτεχνικά με οικογένειες που θέλουν να ψαρέψουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, όσο και επαγγελματικά από κόσμο στην πόλη που ασχολείται χρόνια με το ψάρεμα. Εντούτοις, οι «περιέργειες» του καιρού τις τελευταίες εβδομάδες με τις ξαφνικές βροχές μείωσαν έστω και σε μικρό βαθμό την πελατεία του.

Αγαπημένη επιλογή των Λαρισαίων αποτελεί το «παραδοσιακό» ψάρεμα με καλάμι. Το ψάρεμα αυτό μπορεί να γίνεται από βάρκα είτε από τη στεριά. Το καλοκαίρι αποτελεί τη βασική σεζόν ενασχόλησης, καθώς υπάρχει μεγάλη άνθηση του ενδιαφέροντος ερασιτεχνών για το συγκεκριμένο χόμπι και ειδικά από οικογένειες. Τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου η πελατεία αποτελείται ως επί το πλείστον από τους «επαγγελματίες» του χώρου.

Καλοκαίρι και καιρός για ψάρεμα για τους Λαρισαίους - Ποια η σχέση τους με το διάσημο χόμπι (φωτο)Ένα χόμπι για όλες τις τσέπες

Όπως τονίζει ο ίδιος το αρχικό κόστος για να ψαρέψει κάποιος είναι ελάχιστο, με την τιμή ενός απλού καλαμιού ψαρέματος να ανέρχεται στα 25 ευρώ, ενώ τα απαραίτητα δολώματα έχουν αρχικό κόστος στα 5 ευρώ. Ακόμη μπορεί κάποιος να ψαρέψει με ένα τσαπαρί δίνοντας επίσης ένα ποσό της τάξεως των 5 ευρώ.

Βέβαια υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι δε λυπούνται τα χρήματά τους για την αγαπημένη τους συνήθεια. «Χρυσά» καλάμια για τους πλέον απαιτητικούς μπορούν να ξεπεράσουν σε κόστος τα 2000 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Κουτσουνάκη τα συγκεκριμένα μοντέλα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες μεγάλης πίεσης, κάτι το οποίο τα καθιστά προτιμητέα για αυτούς που το… ζούνε περισσότερο από άλλους.

Καλοκαίρι και καιρός για ψάρεμα για τους Λαρισαίους - Ποια η σχέση τους με το διάσημο χόμπι (φωτο)Ψάρεμα με ψαροντούφεκο

Ιδιαίτερα δημοφιλές για τους Λαρισαίους είναι και το ψάρεμα με ψαροντούφεκο. Βέβαια υπάρχει μία απαγόρευση η οποία ισχύει από τον κάβο Δερματά έως το πρώτο πόδι στη Χαλκιδική, η οποία δυσχεραίνει σύμφωνα με ίδιο την ανάπτυξη περαιτέρω ενδιαφέροντος.

Η τιμή εκκίνησης για όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την υποβρύχια αλιεία ανέρχεται στα 35 ευρώ.

Καλοκαίρι και καιρός για ψάρεμα για τους Λαρισαίους - Ποια η σχέση τους με το διάσημο χόμπι (φωτο)Είδη ψαρέματος 

Το ψάρεμα βέβαια δεν είναι απλή υπόθεση και ως όρος στεγάζει πολλούς και διαφορετικούς τρόπους μέσα από τους οποίους μπορεί κάποιος να το εξασκήσει, ανάλογα πάντα με το τι είδους ψαριού θέλει να πιάσει ή σε τι είδους «συγκίνηση» αποβλέπει από το ψάρεμα.

Έτσι χρησιμοποιώντας τσαπαρί πάνω σε βάρκα βγάζουμε κολιούς, με συρτή και τεχνητά δολώματα  βγάζουμε μελανούρια και λούτσους, ενώ μπορεί να γίνει και με το χέρι αλλά και με καλάμι. Όταν γίνεται με καλάμια μπορεί να γίνει συρτή βυθού (συναγρίδες) ή συρτή αφρού (τόνους), όπου βγάζουμε ψάρια που κυνηγάνε πάνω στον αφρό.

Καλοκαίρι και καιρός για ψάρεμα για τους Λαρισαίους - Ποια η σχέση τους με το διάσημο χόμπι (φωτο)Υπάρχει ακόμα και η τεχνική surf casting η οποία αφορά ψάρεμα πάνω από την ακτή πάνω από τα κύματα αλλά και το λεγόμενο rockfishing που γίνεται συνήθως σε βράχια ή λιμάνια.

Υπάρχουν και άλλες δύο αρκετά διαδεδομένες τεχνικές, το «εγγλέζικο», που περιλαμβάνει ψάρεμα με φελλό, αλλά και η τεχνική του spinning που είναι συρτή με καλάμι από την ακτή.

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Τζώτζης/ Φωτο: onlarissa.gr

Πηγή: onlarissa.gr

Facebook Comments

error: Content is protected !!