Τουλάχιστον 10 νεκροί από τις πυρκαγιές στη βορειοανατολική Συρία

stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 24 ώρες εξαιτίας των εμπρησμών που προκάλεσαν εκτεταμένες πυρκαγιές σε χωράφια στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε μια ΜΚΟ, με φόντο τη σύγκρουση για τη συγκομιδή σιταριού ανάμεσα στο καθεστώς και τις κουρδικές αυτόνομες αρχές.

Την ευθύνη για ορισμένους από τους εμπρησμούς ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Τα θύματα ήταν άμαχοι και μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), συμμαχίας στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές, που έδιναν μάχη με τις φλόγες, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία, η οποία διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.

Οι πυρκαγιές, ορισμένες από τις οποίες δεν έχουν κατασβεστεί ακόμη, στην επαρχία Χασάκα, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από γεωργικές καλλιέργειες και κατοικείται κατά πλειονότητα από Κούρδους, είχαν επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι πέντε άνθρωποι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καμάλ Ντερμπάς, εκπρόσωπος της κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Τα θύματα «προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά και παγιδεύτηκαν από τις φλόγες», εξήγησε ο Ντερμπάς.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εκδηλωθεί πολλές πυρκαγιές στη Συρία, ειδικά σε περιοχές όπου καλλιεργείται σιτάρι, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με ειδικούς, η συγκομιδή του σιταριού θα είναι κρίσιμη τους επόμενους μήνες προκειμένου να εξασφαλιστεί προσιτή τιμή του ψωμιού και να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη σε πολλές περιοχές.

Το συριακό καθεστώς και οι Κούρδοι αλληλοκατηγορούνται για εμπρησμούς στο πλαίσιο ενός εντεινόμενου μπραντεφέρ ανάμεσά τους για τον έλεγχο των σοδιών στην περιοχή, που χαρακτηρίζεται ο σιτοβολώνας της χώρας.

«Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές κατέστρεψαν ως και 3.500.000 στρέμματα καλλιεργειών», εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της κουρδικής αρχής που είναι αρμόδια για τη γεωργία, ο Σαλμάν Μπαρούντο.

Οι «εσκεμμένες», κατ’ αυτόν, πυρκαγιές έχουν στόχο να «προκαλέσουν συγκρούσεις ανάμεσα στους κατοίκους (…) και να υπονομεύσουν την [ημιαυτόνομη] κουρδική διοίκηση».

Από τη δική του πλευρά, το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA κατηγόρησε χθες τις κουρδικές δυνάμεις ότι προχωρούν σε εμπρησμούς για να εμποδίσουν καλλιεργητές να πουλήσουν τις σοδειές τους σε κέντρα που διαχειρίζεται η κυβέρνηση.

Εξάλλου, το SANA απέδωσε το Σάββατο τις πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώθηκαν στην επαρχία Χάμα (βορειοδυτικά) σε πυρά πυροβολικού οργανώσεων ανταρτών, καθώς κυβερνητικές δυνάμεις εμπλέκονται σε σφοδρές μάχες με αντάρτες και τζιχαντιστές στην περιοχή και συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς τους.

Για ορισμένους αγρότες, οι πυρκαγιές εν μέρει οφείλονται επίσης σε αμέλεια, αλλά και στην κακή ποιότητα των καυσίμων.

Από το 2011, ο εξαιρετικά περίπλοκος πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους κι έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, βυθίζοντας τη χώρα σε βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση.

KENT728X100

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!