ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στρατιωτικοί έθεσαν υπό έλεγχο εξέγερση μεταναστών

2680659
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019, 08:24

KENT728X100 1

Στρατιωτικοί της νεοϊδρυθείσας μεξικανικής Εθνοφρουράς αναγκάστηκαν χθες Τρίτη να επέμβουν για να θέσουν υπό έλεγχο την επαπειλούμενη εξέγερση Aφρικανών, Aσιατών και Aϊτινών μεταναστών που ξεσηκώθηκαν και αποπειράθηκαν να φύγουν από το κτήριο στο οποίο κρατούνται στην Πολιτεία Τσιάπας.

Οι μετανάστες διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες υγιεινής στον χώρο κράτησής τους, τον υπερπληθυσμό των εγκλείστων, αλλά και την κακή ποιότητα των τροφίμων που τους διανέμει το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (INM).

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι μετανάστες ζητούσαν επίσης να επιταχυνθούν οι διοικητικές διαδικασίες της υπηρεσίας μετανάστευσης που τους αφορούν. «Ορισμένοι από αυτούς κατάφεραν να βγουν από το κτήριο, αλλά συνελήφθησαν εκ νέου» και οδηγήθηκαν πίσω σε αυτό, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία πηγή.

Μέλη της Εθνοφρουράς μπήκαν στο κτήριο, όπου υπό κανονικές συνθήκες φιλοξενείται μια τοπική εμποροπανήγυρη, για να καταστείλουν τις διαμαρτυρίες και τις φωνές των μεταναστών. Έπειτα από περίπου μία ώρα, μπόρεσαν να αποκαταστήσουν την τάξη.

Η μεξικανική Εθνοφρουρά ενέτεινε τις επιχειρήσεις της, διεξάγοντας ελέγχους κυρίως στο οδικό δίκτυο ανάμεσα στην Ταπατσούλα και τα σύνορα Μεξικού – Γουατεμάλας.

Η Εθνοφρουρά αναπτύχθηκε στην Πολιτεία Τσιάπας την περασμένη εβδομάδα για να προσπαθήσει να ανακόψει τις ροές των μεταναστών από κράτη της κεντρικής Αμερικής οι οποίοι προσπαθούν να φθάσουν στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ.

Η απόφαση να αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά στην Τσιάπας ανακοινώθηκε εντός των ορίων της συμφωνίας των κυβερνήσεων του Μεξικού και των ΗΠΑ στις αρχές του Ιουνίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλούσε να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς σε όλα τα αγαθά μεξικανικής προέλευσης, που θα αυξάνονταν κάθε μήνα ώσπου να φθάσουν το 25% τον Οκτώβριο, εάν το Μεξικό δεν ανακόψει τις ροές μεταναστών και αιτούντων άσυλο.

Η κυβέρνηση του Μεξικού ανέπτυξε κατόπιν 6.000 μέλη της εθνοφρουράς στα σύνορα με τη Γουατεμάλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019, 08:52

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!