ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
dimoskopisi

Η «ακτινογραφία» των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στη Μαγνησία

milonas

Διευρύνσεις, εκπλήξεις, καραμπόλες, τακτικισμοί, αποκλεισμοί και στρατηγική στόχευση είναι τα χαρατηριστικά των ψηφοδελτίων που ανακοίνωσαν οι δύο βασικοί «μονονάχοι» για την κάλπη της 7ης Ιουλίου στη Μαγνησία. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία ρίζονται στη μάχη με ανανεωμένα ψηφοδέλτια, προσπαθώντας να πείσουν την κοινωνία και να λάβουν την ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες

ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος η αντιστροφή του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών

Η ομάδα των οκτώ υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνεται στη μάχη με στόχο την απόλυτη ανατροπή όλων των προγνωστικών, τα οποία κάνουν λόγο για απόλυτη επικράτηση της ΝΔ στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Η διαφορά των 9 μονάδων στις ευρωεκλογές ανάμεσα στα δυο κόμματα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί, σε μία περιοχή μάλιστα που το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ιστορικά υψηλό, καθώς στις αναμετρήσεις του 2015 ο νομός θεωρήθηκε «κάστρο» του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός έφτιαξε ένα ψηφοδέλτιο χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, του οποίου η βασική τριάδα παραμένει ίδια. Αυτοδίκαια στη μάχη ξαναμπαίνουν ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο οποίος παραμένει αδιαφιλονίκητο φαβορί, λόγω του αριθμού των σταυρών που είχε λάβει στις προηγούμενες εκλογές, η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο Μάκης Μπαλλής.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό είναι, αναμφίβολα, η συνεργασία της Μαρίνας Χρυσοβελώνη. Η προερχόμενη από τα δεξιά υφυπουργός του Αλέξη Τσίπρα είναι το πρόσωπο που σηματοδοτεί την διεύρυνση για την οποία κάνει λόγο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, και για την ίδια τη Βολιώτισσα πολιτικό, αποτελεί χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο στοίχημα της μέχρι σήμερα πολιτικής της καριέρας.

Η διεύρυνση βέβαια στη Μαγνησία περιορίστηκε μόνο προς τα δεξιά και δεν κάλυψε και την Κεντροαριστερά, αφού εκτός παιχνιδιού έμεινε ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΝΑΛ Φώτης Λαμπρινίδης.

Στο προσκήνιο βγαίνει και η Φωτεινή Κοκκινάκη, η οποία κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα δημοτικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να βρεθεί στα βουλευτικά έδρανα, αξιοποιώντας τις διασυνδέσεις της στον κομματικό μηχανισμό.

Ο Άκης Καλαμαράς είναι μία φρέσκια πρόταση, και η Κουμουνδούρου ήθελε να σηματοδοτήσει το «άνοιγμα» προς τους νέους ανθρώπους.

Το ψηφοδέλτιο συμπληρώνουν δύο αψυχολόγητες για τους γνωρίζοντες τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ υποψηφιότητες, αυτή του Δημήτρη Κουτσιφέλη, ο οποίος εναπλάκη στην υπόθεση ΕΡΓΗΛ και του Ηλία Καραπατάκη, ο οποίος έχει αναφορά κυρίως στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου, όπου και έχει διατελέσει δήμαρχος στο παρελθόν.

 

ΝΔ: Με στόχο τους τρεις βουλευτές στον νομό

Η μεγάλη διαφορά των ευρωεκλογών και η εντυπωσιακά υψηλή συσπείρωση στο κόμμα της ΝΔ θέτουν, εκ των πραγμάτων, ως βασικό εκλογικό στόχο της τοπικής οργάνωσης στον Βόλο την εκλογή και τρίτου βουλευτή, κάτι που φαίνεται μάλιστα εξαιρετικά πιθανό.

Ο βουλευτής του κόμματος Χρήστος Μπουκώρος συμμετέχει αυτοδίκαια στο ψηφοδέλτιο, με την υποψηφιότητά του να είναι η πρώτη που ανακοινώθηκε, ενώ η Ζέττα Μακρή έχοντας θητεύσει πρόσφατα σε θέση Υφυπουργού Υγείας στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δε θα μπορούσε να απουσιάζει από τη λίστα.

Τη μάχη της εκλογής θα δώσουν και νέα πρόσωπα, τα οποία έχουν τραβήξει τα βλέμματα των ψηφοφόρων με την πολιτική του τοποθέτηση και κινητικότητα αρκετό καιρό πριν την προκύρηξη των εκλογών. Πρόκειται για τον Χρήστο Τριαντόπουλο με ιδιαίτερες αναφορές στη Ν. Αγχίαλο και με την υποστήριξη του συγγενή του Ν. Πρίντζου, για τον Κωνσταντίνο Μαραβέγια, ο οποίος ανήκει στο Μητρώο Στελεχών της ΝΔ και ασκεί ιατρικά καθήκοντα χειρουργού στην κλινική ΑΝΑΣΣΑ και για την Κατερίνα Πατσογιάννη, κόρη του αείμνηστου Θανάση, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Πολιτικού γραφείο του Γιώργου Σούρλα.

Έκπληξη αποτελεί η είσοδος του γιατρού Θανάση Λιούπη στο ψηφοδέλτιο. Ο διευθυντής της Χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, φαίνεται οτι έχει ξεπεράσει το νομικό κώλυμα που είχε η θέση του και ρίχνεται για πρώτη φορά στον στίβο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, με την εμπειρία όμως της άνετης εκλογής στη θέση του Περιφερειακού συμβούλου Μαγνησίας, το 2014. Ο Θανάσης Λιούπης συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σκληροπυρηνικών της ΝΔ που βλέπουν στο πρόσωπό του τον επόμενο βουλευτή λόγω της… επαγγελματικής του «προίκας».

Το ψηφοδέλτιο ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή του Γιώργου Καλτσογιάννη, ο οποίος θα διεκδικήσει μία καλύτερη θέση από την τέταρτη που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές, και της Ζαφειρούλας Αναγνώστου, η οποία είναι άγνωστη στους ψηφοφόρους και τα στελέχη της ΝΔ, αλλά φιλοδοξεί να αντλήσει δύναμη από τα νησιά των βορείων Σποράδων.

Στη Νέα Δημοκρατία επικρατεί όμως και αναβρασμός για το «κόψιμο» στελεχών που είχαν δοκιμαστεί και διεκδικούσαν μία θέση στο ψηφοδέλτιο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δικηγόρου Σάκη Κοκκίνη, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, παρότι το αποτέλεσμα των εκλογών του 2015 τον δικαίωσε απόλυτα, αφού έλαβε 6.750 σταυρούς και κατετάγη στην τρίτη θέση. Η περίοδος μάλιστα που είχε μπροστά του για να διεκδικήσει την ψήφο των Μαγνήτων ήταν μόλις είκοσι ημέρες.

Πληγωμένη εμφανίζεται η πολιτευτής Έλενα Αντωνοπούλου, η οποία παραιτήθηκε του ενδιαφέροντός της να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο, όταν διάβασε το ρεπορτάζ του TheNewspaper.gr για την αναζήτηση άλλων γυναικείων προσώπων.

Απογοητευμένη, αλλά στρατευμένη στον τελικό σκοπό του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει και η Έλενα Ράπτη από τον Αλμυρό. Το μέλος του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ με μία δήλωσή της βάζει τα πράγματα στη θέση τους και δίνει τον αγώνα στο πλευρό του προέδρου της ΝΔ. Άλλωστε η ίδια, όλο αυτό το διάστημα διαχειρίστηκε τα δημοσιεύματα με αξιοπρέπεια, χωρίς εντάσεις.

 

Facebook Comments

error: Content is protected !!