ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βόλος: Επίθεση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σε δημοσιογράφο τοπικής τηλεοπτικής εκπομπής

ΜΟΥΣΕΙΟ2

Με προσφυγή στη δικαιοσύνη προειδοποιεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων- Παράρτημα Βόλου εναντίον του γνωστού δημοσιογράφου της TRT Σωτήρη Πολύζου, για όσα είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής για την αρχαιολόγο Πολυξένη Αραχωβίτη.

KEN 728X100

Η ανακοίνωση:

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 13.6.2019, στο κανάλι TRT Θεσσαλίας από τον κ. Πολύζο Σωτήρη αναφέρθηκαν ανακρίβειες και εξαπολύθηκαν ύβρεις, τόσο εναντίον της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όσο και στοχευμένα εναντίον της εκλεκτής συναδέλφου κας Πολυξένης Αραχωβίτη.
Αφορμή για την απαράδεκτη και πρωτοφανή αυτή επίθεση υπήρξε η υποτιθέμενη άρνηση της Υπηρεσίας μας να χορηγήσει γνωμοδότηση σε δύο ιδιωτικές εταιρείες, σχετικά με την εγκατάσταση μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης στο Περίβλεπτο, περιοχή αρμοδιότητας της συναδέλφου, κας Πολυξένης Αραχωβίτη.
Συγκεκριμένα, στις 17.5.2019 κατατέθηκαν στην Υπηρεσία μας δύο αιτήματα για την εγκατάσταση των ανωτέρω μονάδων, τα οποία απαντήθηκαν εγγράφως στις 29.5.2019, όπου και ζητήθηκαν συμπληρωματικά δικαιολογητικά, που έλειπαν από το φάκελο της υπόθεσης και ενημερώθηκαν οι ενδιαφερόμενοι για τη διοικητική διαδικασία που θα ακολουθούνταν βάσει του νόμου. Στις 3.6.2019 ακολούθησε επιφανειακή έρευνα από κλιμάκιο της Υπηρεσίας μας. Η υπόθεση, βάσει του ν. 3028/2002, έπρεπε να παραπεμφθεί για εξέταση από το αρμόδιο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Θεσσαλίας, η συνεδρίαση του οποίου είχε προγραμματιστεί για τις 11.6.2019, εντούτοις, το θέμα δεν υποβλήθηκε, καθώς η προθεσμία υποβολής των θεμάτων έληγε στις 4.6.2019.
Στην εν λόγω εκπομπή ο κ. Πολύζος αναφέρθηκε ονομαστικά στην συνάδελφο, στοχοποιώντας την με απρεπείς χαρακτηρισμούς, αφήνοντας υπονοούμενα χωρίς στοιχεία, παραβιάζοντας ουσιαστικά κατάφορα τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Καταδικάζουμε την πρακτική του εν λόγω κυρίου, ο οποίος μεταχειρίζεται την δυνατότητα που έχει να προβάλει τηλεοπτικά τις προσωπικές του απόψεις υπέρ μιας ιδιωτικής εταιρείας, ως μέσο πίεσης σε μία δημόσια υπηρεσία, προκειμένου να παρακαμφθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Εφαρμόζοντας μάλιστα αυτή την πρακτική δεν δίστασε να συκοφαντήσει, να εμπαίξει και να διακωμωδήσει τόσο τον θεσμοθετημένο ρόλο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όσο και μία εκλεκτή συνάδελφο, αναφερόμενος σε υπόνοιες, διαδόσεις και εμπιστευτικές υποτίθεται πληροφορίες από ανώνυμους συναδέλφους, που δεν παραπέμπουν κατά ουδεμία έννοια σε σοβαρή και τεκμηριωμένη δημοσιογραφική έρευνα, αλλά σε δημοσιοποίηση και διάδοση αστήρικτων και συκοφαντικών πληροφοριών.
Κλείνοντας, μεταφέρουμε αυτολεξεί την τελευταία αποστροφή του κ. Πολύζου προς την συνάδελφο κα Αραχωβίτη, στην εν λόγω εκπομπή του, που προβλήθηκε την Πέμπτη 13.6.2019:
13.52-14.02 κ. Πολύζος: «Μην ανησυχεί η κα Αραχωβίτη λοιπόν σε τέτοιο υπερβολικό βαθμό γιατί αρχίζει να γίνεται ύποπτος αυτός ο βαθμός ανησυχίας της. Έτσι;»

Επειδή η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Πολύζου, όπως έχει διατυπωθεί, φαίνεται να υποκρύπτει μια συγκεκριμένη κατηγορία, που δεν διατυπώνεται, αλλά υπονοείται, παρακαλούμε τον κ. Πολύζο:
1) Να διατυπώσει τις κατηγορίες του με στοιχεία και εγγράφως.
2) Να δηλώσει αν έχει οποιαδήποτε σχέση με τις ιδιωτικές εταιρείες που υπέβαλλαν τις ως άνω αναφερόμενες αιτήσεις, για την άμεση διεκπεραίωση των οποίων κατέληξε να ασκεί πίεση σε μία δημόσια Υπηρεσία και σε έναν δημόσιο λειτουργό.
3) Να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, αυτός και το κανάλι στο οποίο εργάζεται, προκειμένου να απομακρυνθεί από το διαδίκτυο (το διαδικτυακό κανάλι youtube, το blog του καναλιού TRT Θεσσαλίας κ.α.) το video της εκπομπής του, διάρκειας 14 λεπτών, όπου χωρίς στοιχεία συκοφαντείται η Αρχαιολογική Υπηρεσία και διαπομπεύεται η συνάδελφος κα Πολυξένη Αραχωβίτη, μόνο και μόνο επειδή ακολουθήθηκαν οι νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες αδειοδότησης.
Σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε για τα νόμιμα δικαιώματα τόσο της Υπηρεσίας, όσο και της συναδέλφου, κας Πολυξένης Αραχωβίτη, την οποία στηρίζουμε στην πρωτοφανή και απαράδεκτη προσωπική επίθεση που δέχτηκε.

error: Content is protected !!