Εκδήλωση για την καύση RDF από το ΚΚΕ στον Βόλο

DSCN0051
MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Εκδήλωση ενημέρωσης για την καύση RDF στον Βόλο διοργάνωσε χθες το ΚΚΕ.

KEN 1

Στην ομιλία του ο βουλευτής του νομού Κώστας Στεργίου ανέφερε:

Το ΚΚΕ έχει αναδείξει εδώ και πολύ καιρό τις θέσεις τους για το ζήτημα της καρκινογόνας καύσης των σκουπιδιών. Ήταν στην πρώτη γραμμή, αποκάλυψε και κατήγγειλε τις απαράδεκτες αδειοδοτήσεις προς την ΑΓΕΤ  με πολύμορφες δραστηριότητες όπως ερωτήσεις στη Βουλή, στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με συνεντεύξεις τύπου, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις – συζητήσεις όπως και η σημερινή, κ.ά. Το πιο σημαντικό, βέβαια, είναι ότι οι κομμουνιστές που δρουν στα σωματεία και στους φορείς της περιοχής μας, έχουν πρωτοστατήσει στο να ενημερωθούν οι κάτοικοι του Βόλου για τη σοβαρότητα του ζητήματος, ώστε να γίνει ζήτημα πάλης του εργατικού και λαϊκού κινήματος και να εκφραστεί αυτή η πάλη με πολλές αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μαζική συμμετοχή εργαζομένων στις κινητοποιήσεις στα μεγάλα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη μας για να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη εξέλιξη που μετατρέπει την πόλη μας σε ένα θανατηφόρο θάλαμο αερίων, για να εκφραστεί μαζί με την μαζική αντίδραση στην καρκινογόνα καύση, η αντίσταση στο χαρακτήρα των μέτρων που προωθούνται σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, την καύση τους βαφτίζοντάς τα εναλλακτικά καύσιμα.

 

Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα επισημαίνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ενσωμάτωσή της στην αντίστοιχη ελληνική, που στόχο έχει την καπιταλιστική ανάκαμψη. Η νομοθεσία, που πλευρά της είναι τα όρια ρύπων και επικίνδυνων ουσιών, είναι εξαρχής εχθρική προς το λαό. Και ο κύριος λόγος είναι ότι ο κάθε «νομοθέτης» με βάση τις κεντρικές στρατηγικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. και των αστικών κυβερνήσεων, στα πλαίσια της λεγόμενης «κυκλικής οικονομίας», ξεκινάει με αφετηρία τον συμψηφισμό της ανταγωνιστικότητας των καπιταλιστικών επιχειρηματικών ομίλων με την υγεία του κόσμου. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της αντίληψης είναι η γενική αρχή που διέπει τη νομοθεσία τους: «ο ρυπαίνων πληρώνει», που σημαίνει ότι δίνεται στα μονοπώλια η δυνατότητα, ακόμη και όταν δεν τηρούν τους όρους και τα υπό αμφισβήτηση όρια, να μπορούν «αγοράζοντας» ρύπους να τσακίζουν, μαζί με τα άλλα δικαιώματα του λαού, και το δικαίωμα να ζει σε ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον.

Τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας δεν πρέπει να πέφτουν στην παγίδα των ιδεολογημάτων που λανσάρονται από κυβέρνηση, αστικά κόμματα, φορείς, ΜΜΕ, εργοδοτικό συνδικαλισμό, κ.ά., δεν πρέπει να έχουν «ανοιχτό παράθυρο» σ’ αυτούς που λένε ότι «μπορεί» κάτω από «προϋποθέσεις», δήθεν «καλύτερους ελέγχους» και άλλα τέτοια αληθοφανή επιχειρήματα να υπάρξει προστασία. Αυτά τα ιδεολογήματα αξιοποιούνται για να νομιμοποιηθεί η καρκινογόνα καύση, να εφησυχάσουν οι εργαζόμενοι, να αναχαιτίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους. Όπως επίσης «παγίδα» είναι  η αποκοπή της εξέλιξης της τεχνολογίας και της εφαρμογή της από το ποιος έχει την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, ποιος ελέγχει την οικονομία και ποιο είναι το κίνητρο της παραγωγής, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το καπιταλιστικό κέρδος, στο οποίο υποτάσσονται όλα. Μέσα σε αυτή την οικονομία, όπου την κυριαρχία την έχουν τα μονοπώλια δεν μπορούμε να βλέπουμε «ουδέτερα» και «αταξικά» το κράτος και τις υπηρεσίες του, που λειτουργούν ακριβώς με τη «νομιμότητα» που έχει χτιστεί για την εξυπηρέτησή των συμφερόντων τους. Όσο καλοπροαίρετοι κι αν είναι οι υπάλληλοι που τις στελεχώνουν αυτές τις υπηρεσίες, όση διάθεση και να έχουν, δεν μπορούν να υπερβούν τα όρια που τους βάζει αυτός ο συγκεκριμένος ταξικός χαρακτήρας των θεσμών που, όπως και το αστικό κράτος, πρωταρχικό στόχο έχουν την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η LAFARGE, έχοντας στα χέρια της τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας κατά παραγγελία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και την τωρινή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπει το Βόλο σε έναν επικίνδυνο θάλαμο από μείγμα τοξικών και καρκινογόνων αερίων, με τετραπλασιασμός του TOC και του SO2, με πτητικά ιχνοστοιχεία υδράργυρου και θάλλιου, με βαρέα μέταλλα και διοξίνες που και η απειροελάχιστη ανιχνεύσιμη ποσότητα θεωρείται επικίνδυνη. Η βιομηχανία αδειοδοτήθηκε να καίει ένα κοκτέιλ χιλιάδων τόνων PET – COKE και των ονομαζόμενων «εναλλακτικών» απορριμματικών καυσίμων σε ποσότητα που αναλογεί στο 1/6 αυτής που καίγεται σε όλη την έκτασης της Ε.Ε. Συνολικά στην ΑΓΕΤ έχει αδειοδοτηθεί  η καύση στο Βόλο του 85% του συνόλου των απορριμματικών καυσίμων που προβλέπονται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) να καίγονται σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Για το έγκλημα που συντελείται στο Βόλο υπεύθυνοι είναι με μοιρασμένους ρόλους και με βάση τις αρμοδιότητες που έχει ο καθένας: η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Βόλου, οι αστικές κυβερνήσεις, οι προηγούμενες της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως και η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκλήρωσε το έγκλημα με την συμπλήρωση των αδειοδοτήσεων προς την ΑΓΕΤ, που δρομολογήθηκαν από το 2008. Πιο συγκεκριμένα το ιστορικό του εγκλήματος:

 • 19 Νοεμβρίου 2008 ΟΔΗΓΙΑ 2008/98/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, που ειδικεύοντας και προηγούμενες οδηγίες και ψηφίσματα, καλεί τις χώρες μέλη να καταρτίσουν εθνικούς σχεδιασμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μεταξύ των οποίων και η καύση, που προβλέπεται ως διαδικασία ανάκτησης με τη χρήση τους κυρίως ως καύσιμο ή ως άλλο μέσο παραγωγής ενέργειας.
 • Ν. 4042/13-2-2012, Κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ Παπαδήμου, ενσωμάτωση της οδηγίας 2008/98/ΕΚ στην ελληνική νομοθεσία. Πρόκειται για αντιγραφή της οδηγίας!
 • 30/3/2012, Συμφωνία συνεργασίας ΥΠΕΚΑ – Τσιμεντοβιομηχανιών, για ανάκτηση ενέργειας και ανακύκλωση υλικών στη βιομηχανία, σύμφωνα με τις βασικές αρχές της ιεράρχησης των μεθόδων διαχείρισης αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • ΙΟΥΝΙΟΣ 2015, Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κατάρτιση Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων,  όπου προβλέπεται από τις τσιμεντοβιoμηχανίες να καίγονται στην Ελλάδα 480.000 τον SRF/RDF (ενεργειακή αξιοποίηση απορριματογενούς καυσίμου, οι τσιμεντοβιομηχανίες της Ελλάδας δύνανται να απορροφήσουν ως και 480.000 t RDF/SRF).
 • ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016, ΠΕΣΔΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, προβλέπεται: «Τα υπολείμματα … δύναται να οδηγούνται προς ενεργειακή αξιοποίηση σε βιομηχανικές μονάδες στα πλαίσια του μέτρου για «Εθελοντικές συμφωνίες με φορείς της βιομηχανίας για την απορρόφηση δευτερογενών υλικών και καυσίμων».
 • ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016, ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ, υποβολή πρότασης για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, προϋπολογισμού 41.319.562,65 … Η μονάδα επεξεργασίας ΑΣΑ θα έχει ως στόχο την παραγωγή δευτερογενούς στερεού καυσίμου (SRF) κατάλληλων χαρακτηριστικών ώστε να επιτυγχάνεται η χρήση σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου.
 • 24/2/2017, Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τροποποίηση της ΑΕΠΟ του 2014 για μεταφορά σκουπιδιών προς καύση με αδειοδότηση μεταφοράς τους από λιμάνι της ΑΓΕΤ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ της υπεράσπισης  της καρκινογόνας καύσης, των επιχειρηματικών συμφερόντων και των κερδών της ΑΓΕΤ – Lafarge εις βάρος της υγείας των κατοίκων του Βόλου ήταν οι τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου.

Ο Φάμελλος  υπεραμύνθηκε την πολιτική της Ε.Ε. για την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία επιχειρηματολογώντας ότι δήθεν αποτελεί στοιχείο της ορθής πολιτικής διαχείρισης αποβλήτων, ότι τάχα μειώνει σημαντικά τους ρύπους σε σύγκριση με τα σημερινά χρησιμοποιούμενα καύσιμα, ότι βελτιώνει την παραγωγικότητα, μειώνει το κόστος, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της τσιμεντοβιομηχανίας και ότι στηρίζει την εργασία σε αυτό τον κλάδο. Ο Σωκράτης Φάμελλος, εκπροσωπώντας επάξια την πολιτική της κυβέρνησής του, και στη σχετική επερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, προσπάθησε να δώσει επιστημονικοφανές περιτύλιγμα, καλώντας τους Βολιώτες να αποφασίσουν για το «όπλο» με το οποίο θέλουν να «πεθάνουν». Έφερε σε αντιδιαστολή την καύση των σκουπιδιών μ΄ αυτήν του ΠΕΤ – ΚΟΚ, υπερασπίζοντας την πρώτη. Έθετε το δίλλημα του μικρότερου κακού σε σχέση με τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία θεωρώντας την καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών λιγότερο επικίνδυνη από την καρκινογόνα καύση του ΠΕΤ – ΚΟΚ, που δήθεν θα ελαττωθεί από τη χρήση RDF. Στην πραγματικότητα στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΑΓΕΤ, η χρησιμοποίηση των σκουπιδιών ως καύσιμο ως καύσιμο συνοδεύτηκε όχι με αντίστοιχη μείωση, αλλά με παράλληλη αύξηση του ρυπογόνου  pet–coke κατά 14.036 τονους (!).

Παράλληλα τόνισε ότι είναι ζήτημα τοπικών ελέγχων από την τοπική κοινωνία, κάνοντας τον «Πόντιο Πιλάτο» για τις σημαντικές ευθύνες που έχει και η κυβέρνηση του στη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών, στην έλλειψη προσωπικού και τεχνολογίας. Κυρίως όμως προσπάθησε να αθωώσει τη καρκινογόνα καύση και τη χρήση της από τα μονοπώλια που γίνεται με τις ευλογίες του αστικών πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας και της Ε.Ε.

Στην πραγματικότητα ο κ. Φάμελλος επιχείρησε να καθοδηγήσει, με επιχειρήματα υπέρ της καρκινογόνας καύσης, τους τοπικούς φορείς στήριξης των επιχειρηματικών συμφερόντων, μεταξύ των οποίων και τα στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου, των εργοδοτικών σωματείων και του ΕΚΒ, των υποψηφίων της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των τοπικών εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις τοποθετήσεις του τα τοπικά στελέχη των αστικών κομμάτων «πιπίλιζαν» τα απαράδεκτα ιδεολογήματα. Επίσης χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα και παράγοντες συντονίστηκαν απόλυτα μεταξύ τους ιδιαίτερα στα εκβιαστικά διλλήματα προς το λαό του Βόλου.

Για παράδειγμα στη λεγόμενη ημερίδα του Δημάρχου Βόλου οι δήθεν «επιστήμονες» έδωσαν μάχη, αναπαρήγαγαν και επαναλάμβαναν αυτά τα αντιεπιστημονικά, αποπροσανατολιστικά και εκβιαστικά διλήμματα που έθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Φάμελλου, υπερ των συμφερόντων της τσιμεντοβιομηχανίας για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Δηλαδή:

 • σκουπίδια ή ΠΕΤ – ΚΟΚ; υποστηρίζοντας ότι το ΠΕΤ – ΚΟΚ είναι χειρότερο.
 • να θάβονται τα σκουπίδια «μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα» ή να καίγονται σκορπώντας τις καρκινογόνες διοξίνες; υπονοώντας τη δεύτερη λύση ως καλύτερη!
 • να καίει η τσιμεντοβιομηχανία το καλής ποιότητας δικός μας  SRF ή το κακής ποιότητας ιταλικό RDF;
 • Να πουλάμε τα καρκινογόνα καύσιμα, που είναι περιζήτητα στις αγορές ή να πληρώνουμε τα πρόστιμα της Ε.Ε; εννοώντας ότι είναι για «το καλό της πόλης»  η πρώτη επιλογή!

Αγαπητές φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις απαιτούνται «καθαρές» κουβέντες, που δεν θα αφήνουν ούτε χαραμάδα για να περνάνε οι απαράδεκτες ρυθμίσεις και πολιτικές, από όλους. Επιβάλλεται να μη συσκοτίζει κανείς το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, το κράτος και η τοπική διοίκηση υπηρετούν την καπιταλιστική ανάκαμψη και μπροστά στην ανταγωνιστικότητα και στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θυσιάζουν τη  υγεία και τη ζωή των ανθρώπων. Δεν μπορεί να δημιουργούνται αυταπάτες ότι στον καπιταλισμό, και ιδίως μηχανισμοί όπως η Ε.Ε. μπορεί κάτω από καλύτερη δήθεν διαχείριση να εφαρμόζεται περιβαλλοντική πολιτική υπέρ της προστασίας της υγείας του λαού όταν αυτή όπως και κάθε πολιτική και στρατηγική έχει ως παρονομαστή την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας. Δεν μπορεί η κερδοφορία να συνυπάρχει με την προστασία της ζωής του λαού. Δεν μπορεί ο άνθρωπος δήθεν να είναι πάνω από τα κέρδη, είναι ψευτοδίλημμα. Το πραγματικό δίλημμα είναι ή ο άνθρωπος ή τα κέρδη, αυτά τα δύο δεν μπορούν να συνυπάρχουν.

Οι αγώνες μπορούν βέβαια να φρενάρουν τα καθημερινά εγκλήματα, στον φυσικό περιβάλλον, εις βάρος της υγείας του λαού, τις τραγικές επιπτώσεις στη ζωή των εργαζομένων από την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Το ΚΚΕ δίνει καθημερινά αυτόν τον αγώνα. Το ερώτημα είναι αν στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, όπως σ’ αυτά της προστασίας της δημοσίας υγείας ή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς μπορούμε σήμερα να διασφαλίσουμε την προστασία της υγείας και της ασφάλειας τόσο των εργαζομένων όσο και των κατοίκων κάθε περιοχής, με βάση τις μεγάλες δυνατότητες και την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνικής;

Το ΚΚΕ απαντά καθαρά ότι μπορούμε να το πετύχουμε, αν ξεριζώσουμε τη λειτουργία της οικονομίας με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος, αν δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να ανατρέψουμε την εξουσία του κεφαλαίου.

Μπορούμε να το πετύχουμε στο γόνιμο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής και της εργατικής εξουσίας, όπου όλες οι αποφάσεις για το τι θα παραχθεί, πώς και πόσο θα παραχθεί, πού και πότε θα παραχθεί, θα λαμβάνονται με γνώμονα την κοινωνική ευημερία.

Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της εργατικής εξουσίας μπορεί να διασφαλίσει ότι η οργάνωση της παραγωγής, η λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων, ο χωροταξικός σχεδιασμός κάθε περιοχής θα επιτυγχάνουν ταυτόχρονα και συνδυασμένα προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, δουλειά για όλους ανάλογη με την ειδίκευσή τους, πραγματικό ελεύθερο χρόνο και διακοπές, ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση, προστασία του εργασιακού και ευρύτερου περιβάλλοντος, υψηλότερο βιοτικό επίπεδο με δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας.

Μόνο μέσα σ’ αυτήν τη νέα κοινωνία, όπου ούτε η υγεία ούτε η ίδια η εργατική δύναμη θα είναι πλέον εμπόρευμα, μπορεί η πρόληψη και γενικότερα η προαγωγή της υγείας να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της παραγωγικής διαδικασίας.

Για το σχεδιασμό κάθε εγκατάστασης, υποδομής και εξοπλισμού λαμβάνεται υπόψη το κριτήριο της πρόληψης του κινδύνου, της συρρίκνωσης των πηγών κινδύνου, της «εγγενούς ασφάλειας», για να χρησιμοποιήσουμε τη σχετική επιστημονική ορολογία.

Αγωνιζόμαστε καθημερινά, αποφασιστικά, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιοχή, ώστε να διευρύνονται οι πρωτοπόρες εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης και να πείθονται οι εργαζόμενοι μέσα απ’ την ίδια τους την πείρα για την ανάγκη εφ’ όλης της ύλης σύγκρουσης με τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη των καπιταλιστών.

Σηκώνουμε ψηλά τη σημαία των λαϊκών αναγκών για τη διαφύλαξη της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των κατοίκων κάθε περιοχής, για την προστασία του περιβάλλοντος, πρώτα απ’ όλα μέσα στο ταξικό εργατικό κίνημα και απαιτούμε:

 • Να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης απ’ τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα θέματα του επαγγελματικού κινδύνου, της βιομηχανικής ρύπανσης, της πρόληψης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.
 • Να αναβαθμιστεί άμεσα η σχετική επιστημονική έρευνα απ’ τα σχετικά τμήματα των ΑΕΙ και τα αρμόδια επιστημονικά ινστιτούτα, με ιεράρχηση στους κλάδους με τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και τη μεγαλύτερη έκθεση σε σοβαρές επαγγελματικές ασθένειες.
 • Να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες μελέτες επικινδυνότητας ανά περιοχή με ουσιαστικό σχεδιασμό και προετοιμασία αντιμετώπισης αναγκών.
 • Να δημιουργηθεί κρατικό σώμα τεχνικών ασφάλειας και γιατρών εργασίας ενταγμένο σε αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας και να καταργηθούν οι ΕΞΥΠΠ.
 • Να υπάρξει πλήρης κάλυψη των αναγκών πρόληψης και θεραπείας των εργαζομένων απ’ τον επαγγελματικό κίνδυνο, με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου.
 • Υπερασπίζουμε το θεσμό των ΒΑΕ και απαιτούμε τη διεύρυνσή του και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) που δουλεύουν σε ομοιογενείς συνθήκες.

Απαιτούμε:

 • Να σταματήσει, εδώ και τώρα, η καύση σκουπιδιών και petcoke.
 • Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά  RDF/SRF και τοξικού ΠΕΤ – ΚΟΚ.
 • Να σταματήσει ο σχεδιασμός για παραγωγή RDF/SRF στους ΧΥΤΑ Θεσσαλίας και στο Βόλο. Να τροποποιηθεί τώρα ο Εθνικός και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, που προβλέπει την παραγωγή των σχετικών υλικών και την καρκινογόνα καύση τους.
 • Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης, μέρους ή του συνόλου της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανόμενης και της ανακύκλωσης.
 • Άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών.
 • Να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στις ρυπογόνες επιχειρήσεις με ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων. Να καθοριστούν τα όρια των ρύπων όχι με το δόγμα «ο ρυπαίνων πληρώνει» ή με τη νόθευση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά με βάση τα επιστημονικά στοιχεία σε σχέση με τις βλαπτικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Καλούμε όλες τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής μας που απαιτούν να σταματήσει η καύση σκουπιδιών να σκεφτούν σοβαρά τη στάση όλων των αστικών κομμάτων σε ένα βασικό ζήτημα που αποδεικνύει ότι κάτω από την κοινή στρατηγική για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων δε διστάζουν να θυσιάσουν μια ολόκληρη πόλη. Να ενισχύσουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που από την πρώτη στιγμή έχει μπει στην πρώτη γραμμή της πάλης για να σταματήσει το έγκλημα. Ισχυρό ΚΚΕ, αυτή θα είναι η δύναμη του λαού την επόμενη μέρα και στον αγώνα ενάντια στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών. Σας καλούμε, λοιπόν, να συμβάλλετε ώστε να φτάσει το μήνυμα αυτό παντού, σε κάθε λαϊκό σπίτι, σε κάθε λαϊκή οικογένεια. Στις 8 Ιουλίου, η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι θα έχει δεδομένη πολιτική και στο ζήτημα της καύσης σκουπιδιών, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα. Η σύμπλευση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται ξεκάθαρα στο ζήτημα της ΑΓΕΤ: ο ένας συνέχισε από εκεί που σταμάτησε ο άλλος. Άρα λοιπόν, στις 8 Ιουλίου αυτό που έχει σημασία είναι να είναι πιο ισχυρή η δύναμη που μπορεί να μπει μπροστά ώστε να αποτρέψει, να διεκδικήσει, να ανοίξει δρόμο προοπτικής. Στις 7 Ιουλίου με την ψήφο σας στο ΚΚΕ μπορείτε να το κάνετε πράξη.

error: Content is protected !!