Novartis και αυτοχειρία της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ!

AGRAFIIOTHS
milonas 728x120

 

Του Άγγελου Αγραφιώτη, Συμβούλου Διαχείρισης Κρίσεων, www.ak-riskmanagment.gr 

Σκάνδαλα σε ιατρικές και φαρμακευτικές εταιρείες υπήρχαν, υπάρχουν και όπως διαφαίνεται, στη χώρα μας, θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Σε παρόμοια υπόθεση στο παρελθόν 2000-2005, Σκάνδαλο Depuy – θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού Johnson&Johnson – με ζημία για το ελληνικό Δημόσιο 11.593.452,80€, η τότε ελληνική κυβέρνηση διά της δικαιοσύνης, αξιοποίησε κάθε στοιχείο που της δόθηκε και έστειλε στη δικαιοσύνη 24 υπαίτιους.

Στην υπόθεση Novartis, η Ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε μεγάλη βοήθεια από τους Αμερικάνους, (επειδή αφορά εταιρεία της χώρας τους)  ώστε απέμενε η αξιοποίηση όσων στοιχείων της είχαν δώσει, η διερεύνηση στην Ελλάδα και η στοιχειοθέτηση και προσωποποίηση των αδικημάτων.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση, διά του υπουργού δικαιοσύνης, να εντέλει τις δικαστικές αρχές να διερευνήσουν ενδελεχώς το έγκλημα ή σκάνδαλο κατά την ίδια, ώστε να κατορθώσουν να προσωποποιήσουν τις κατηγορίες, βιάστηκαν να προβούν σε δημόσιες δηλώσεις με στόμφο, να στήσουν κάλπες στη βουλή ενοχοποίησης των πολιτικών της αντιπάλων, δίχως να έχουν κατορθώσει να βρουν ούτε ένα στοιχείο.

Όπως αναφέρει στην αναφορά του ο Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου κ Ιωάννης Αγγελής,  καταστροφική και κρίσιμη για το φιάσκο που τελικά κατέληξε η πολυδιαφημισμένη υπόθεση αυτή,  ήταν «η μη διερεύνηση κρίσιμων πληροφοριών, που έστω και παράτυπα δόθηκαν από τις Αμερικανικές Αρχές (π.χ. δεν διερευνήθηκαν κατονομαζόμενες εταιρείες και τουριστικά γραφεία, που εμπλεκόταν σε νομιμοποίηση παρανόμου  χρήματος, ούτε και συγκεκριμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί)»,

Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρει ο κ. Αγγελής, «μας “ξεκαθάρισαν” ότι αυτοί μας δίνουν πληροφορίες και ότι είναι δικό μας θέμα πώς θα μετατρέψουμε τις πληροφορίες αυτές σε αποδεικτικά στοιχεία που θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσουμε κατά το δικό μας νομικό σύστημα…».

«Ολα τα έγγραφα περιέχουν “ρήτρα μη χρησιμοποιήσεώς των” και ειδικότερα αναγράφουν (κατά λέξη) “… με την επιφύλαξη τυχόν (Ειδικής) πρόβλεψης ή κατόπιν χορήγησης άδειας από το Αρχηγείο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, οι πληροφορίες του παρόντος εγγράφου προορίζονται μόνο για πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς σκοπούς και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν από την Κυβέρνηση, πρόσωπο ή οντότητα ή να χρησιμοποιηθούν σε ανοιγείσες ποινικές διαδικασίες…Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έγγραφα αυτά περιέχουν μόνον πληροφορίες, που σκοπό έχουν “την καθοδήγηση της έρευνας…”

Γίνεται αντιληπτό πώς τα έγγραφα αυτά δεν επιτρεπόταν να χρησιμοποιηθούν. Και όμως συγκεκριμένα έγγραφα των ΗΠΑ που οι Αμερικανοί παρέδωσαν εμπιστευτικά στους Έλληνες δικαστικούς λειτουργούς, βρέθηκαν… στην δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, παρά τη γραπτή ρήτρα μη χρησιμοποιήσεως αυτών!

Έτσι οι ΗΠΑ σταμάτησαν να παρέχουν πληροφορίες την 23-1-2018 και να βοηθούν την εξέλιξη της υπόθεσης, εφοδιάζοντας με στοιχεία τους Έλληνες εισαγγελείς, όπως αναφέρει ο κ Αγγελής στην αναφορά του.

Και καταλήγει «τουλάχιστον μέχρι την ημέρα που έγινε αποδεκτή η παραίτησή μου (16-1-2019), οι προερχόμενες από τις ΗΠΑ πληροφορίες, δεν είχαν διερευνηθεί σχεδόν στο σύνολό τους, παρά τις προφορικές μου οδηγίες».

Το τραγικό λοιπόν είναι (σύμφωνα με τον κ Αγγελή) πως οι δικαστικοί λειτουργοί ΔΕΝ διερεύνησαν καν το σύνολο των πληροφοριών που τους παρέδωσαν οι Αμερικάνοι.

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός και υπουργοί της κυβέρνησης, πανηγύριζαν για την επιτυχία αναφερόμενοι στο «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» και  βιάστηκαν να στήσουν 10 κάλπες μέσα στη Βουλή, για 10 εν δυνάμει κατηγορούμενους πολιτικούς της αντιπάλους εμπλεκόμενους δήθεν, στο σκάνδαλο Novartis, δίχως να υπάρχει ούτε ένα στοιχείο κατηγορίας γι αυτούς!

Έχουν άδικο οι της αντιπολίτευσης που βγήκαν στα κάγκελα;

ή έχουν άδικο οι Αμερικάνοι που έμειναν άφωνοι από τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών εγγράφων, που παρέδωσαν στους Έλληνες εισαγγελείς ;

Ίσως το κακό αποτέλεσμα της έρευνας και η μηδενική εξέλιξη της υπόθεσης,  να αποδοθεί σε ερασιτεχνισμό ή ασχετοσύνη. Γιατί δεν μπορεί να πάει το μυαλό μου σε δόλο…

Όπως και νάχει,  η κυβέρνηση εγκλιμάτισε κατά του εαυτού της αλλά και της Δημοκρατίας,   αφού δεν κατόρθωσε να αποδείξει ΤΙΠΟΤΑ και η όποια προσπάθεια σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων,  έγινε μπούμερανγκ, αφού το μόνο που κατάφερε ήταν να πετά λάσπη στον ανεμιστήρα !

error: Content is protected !!