ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΗ ! Ακόμη μια αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

deh
stergiou
fotou
728x110 3

 

Τον Απρίλη του 2015, επέλεξαν και τοποθέτησαν ως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο στη ΔΕΗ τον κ Μανώλη Παναγιωτάκη Μηχανολόγο – Ηλεκτρολόγο (Ε.Μ.Π.) και διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΗ και του ΔΕΔΗΕ από το 2001.

728X100 3

Το αφεντικό της ΔΕΗ πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, και τον τοποθέτησαν, ως ειδικό για να τη διαχειριστεί,  έχοντας να αντιμετωπίσει από την πρώτη στιγμή 2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η εξέλιξη

Τα 2 δις ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη των πελατών της ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει σήμερα τα 3,5 δις. Ευρώ.

Είναι ξεκάθαρο πως η διοίκηση Παναγιωτάκη απέτυχε αφού όχι μόνο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει και να μειώσει τα 2 δις ληξιπρόσθεσμων οφειλών που παρέλαβε,  αλλά τα αύξησε σε 3,5 δις.

Η δε κυβέρνηση – προφανώς έδωσε εντολή στον κ Παναγιωτάκη να μην πιέσει για να εισπράξει τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα –  μέσα από τη ΔΕΗ αδιαφορώντας για το μέλλον της, ασκούσε κοινωνική επιδοματική πολιτική.

Και ξαφνικά ο κ Παναγιωτάκης «ξύπνησε» και 11 μόλις ημέρες πριν τις εκλογές, αποφάσισε να αποστείλει εξώδικα σε 890.000 οφειλέτες, με στόχο να εισπράξει συνολικά 1 δισ. Ευρώ!

Λάθη και αστοχίες;

Ο κ Παναγιωτάκης ασκώντας διοίκηση κρατικού οργανισμού, δεν μερίμνησε να εισπράξει έγκαιρα, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με αποτέλεσμα αυτές να γιγαντωθούν και η επιχείρηση να κινδυνεύει με λουκέτο.

Το 2018 η ΔΕΗ παρουσίασε  ζημιές 903 εκατ. ευρώ και στο πρώτο τρίμηνο φέτος, εμφάνισε καθαρές ζημιές 254 εκατ. ευρώ δίχως καμία προσπάθεια ανάκαμψης.

Η «επένδυση» στα Σκόπια

Το 2018 η ΔΕΗ με καταγεγραμμένες ζημιές 903 εκατ. ευρώ,  «επένδυσε» στα Σκόπια εξαγοράζοντας Σκοπιανή εταιρεία ενέργειας, αντί του ποσού των 4,8 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο κατέβαλε σε προσωπικούς λογαριασμούς !  του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Επιπλέον η χρεωκοπημένη ΔΕΗ παρέσχε εγγυήσεις για δάνεια του ομίλου EDS μέχρι του ποσού των 22 εκατ. ευρώ, που αφορούσε σε κεφάλαιο κίνησης, από τα οποία είχε χρησιμοποιηθεί ποσό ύψους 14 εκατ. ευρώ, που αφορούσε εκταμιευμένα ποσά δανείων και παρέσχε εγγύηση για πιστωτικές γραμμές της EDS με 3 ενεργειακές εταιρείες των Σκοπίων (Η/Ε, Grand Energy Distribution EOOD και Petrol D.D.) ύψους έως 3,9 εκατ. ευρώ

Φτάσαμε στο σήμερα

Γίνεται ξεκάθαρο από τα προαναφερόμενα πως η κρατική ΔΕΗ, διά του εκλεκτού της κυβέρνησης  κ Παναγιωτάκη, χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να ασκήσει την πολιτική της, αδιαφορώντας για το μέλλον της εταιρείας, η οποία καθημερινά «έμπαινε» και πιο μέσα.

Εάν ο κ Παναγιωτάκης εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα θα είχε αποπεμφθεί από το Δ.Σ της όποιας ιδιωτικής εταιρείας και θα διωκόταν παράλληλα για απιστία. Στην περίπτωση της κρατικής ΔΕΗ,  απομένει να δούμε την  εξέλιξή της,  η οποία προβλέπεται καταστροφική, αφού αν η ΔΕΗ  δεν εξασφαλίσει 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα, θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και μπορεί να συμπαρασύρει και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Τη «βόμβα» ΔΕΗ θα κληθεί να την απενεργοποιήσει; ή επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει. Μόνο ως τυχαίο γεγονός  δεν μπορεί να εκληφθεί, ότι “έσκασε” μόλις 11 ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές…

Το λες και σαμποτάζ…

του Άγγελου Αγραφιώτη

Συμβούλου Διαχείρισης Κρίσεων

www.ak-riskmanagment.gr

Με πληροφορίες από:iefimerida.gr-tovima.gr-protothema.gr-bankwars.gr

error: Content is protected !!