ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ευημερία των Παλαιστινίων δεν είναι εφικτή χωρίς δίκαιη πολιτική λύση

stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Ο γαμπρός και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, ανέφερε ότι η ευημερία των Παλαιστινίων δεν είναι εφικτή χωρίς μια δίκαιη πολιτική λύση, αλλά η συμφωνία σε μια οικονομική πορεία προς τα εμπρός αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη ειρήνης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Ο Κούσνερ μιλούσε στην έναρξη των εργασιών της διήμερης διεθνούς διάσκεψης που διεξάγεται στο Μπαχρέιν, την οποία η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι αποτελεί το πρώτο μέρος του ευρύτερου πολιτικού σχεδίου της για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Το πρώτο στάδιο του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα στο Μπαχρέιν, σε μια διάσκεψη για την οποία ο Λευκός Οίκος λέει πως έχει στόχο τη συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις, αλλά την οποία οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν ως μια προσέγγιση που βασίζεται στην αρχή «πρώτα η οικονομία» και είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Ο Κούσνερ τονίζει ότι η πολιτική πτυχή του σχεδίου δεν θα συζητηθεί στη διάσκεψη.

«Αυτό που έχουμε αναπτύξει είναι το πιο εμπεριστατωμένο οικονομικό σχέδιο που έχει ποτέ συγκροτηθεί, ιδιαίτερα για τους Παλαιστινίους και για την ευρύτερη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο γαμπρός του Τραμπ στην ομιλία του προς το κοινό της διάσκεψης, στο οποίο περιλαμβανόταν και η Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Μπορούμε να μετατρέψουμε αυτή την περιοχή από ένα θύμα παλαιότερων συγκρούσεων σε ένα μοντέλο εμπορίου και ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Κούσνερ.

Η έλλειψη πολιτικής πτυχής του σχεδίου, το οποίο η Ουάσινγκτον υπογραμμίζει ότι θα αποκαλύψει αργότερα, έφερε την απόρριψη αυτού όχι μόνο από τους Παλαιστινίους, αλλά και από τις αραβικές χώρες με τις οποίες το Ισραήλ επιδιώκει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις. Ούτε οι ισραηλινές ούτε οι παλαιστινιακές κυβερνήσεις παρευρέθηκαν στη διάσκεψη στη Μανάμα.

«Το απευθείας μήνυμά μου προς τον παλαιστινιακό λαό είναι ότι, παρά όσα λένε εκείνοι που σας απογοητεύσαν στο παρελθόν, ο πρόεδρος Τραμπ και η Αμερική δεν σας έχουν εγκατελείψει», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου.

Συμπλήρωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία για τους Παλαιστινίους δεν είναι εφικτή χωρίς μια «μακρόχρονη και δίκαιη πολιτική λύση» – η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ και θα σέβεται την αξιοπρέπεια του παλαιστινιακού λαού.

«Ωστόσο, η σημερινή συνάντηση δεν αφορά πολιτικά ζητήματα. Θα φτάσουμε σε αυτά την κατάλληλη στιγμή», κατέληξε.

KENT728X100

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!