Ο Αλ. Μεϊκόπουλος απαντά σε 4 ερωτήσεις του Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου

ΑΛΕΞ ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΣ Φωτογραφια με φοντο 1 1
stergiou
fotou
728x110 3

Τέσσερις ερωτήσει απευθύνει ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Ματθαίος Δραμητινός στους υποψήφιους βουλευτές Μαγνησίας, σχετικά με την λειτουργία του “Αχιλλοπουλείου”.

728X100 3

Δείτε πως απαντά στις ερωτήσεις ο υπ. βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος:

-Σκοπεύετε να συνεχίσετε τις ανάλογες αναπροσαρμογές προς τα πάνω που είναι δείγμα αναπτυξιακής πορείας;
Το Νοσοκομείο του Βόλου όλα τα χρόνια ζωής του παρείχε στους ασθενείς ποιοτικές υπηρεσίες περίθαλψης.
Τα χρόνια της σκληρής μνημονιακής λιτότητας, από το 2010-2015, υπέστη σημαντικές περικοπές και ελλείψεις τόσο σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές. Ωστόσο, με την προσπάθεια και την αυτοθυσία πολλές φορές των γιατρών και του προσωπικού, ανταπεξήλθε στις δύσκολες συνθήκες, «κρατήθηκε» όρθιο και προσπάθησε να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ασθενείς.
Από το 2015 και μετά, με την προσπάθεια της Διοίκησης του Νοσοκομείου αναχαιτίστηκαν σε σημαντικό βαθμό οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης, δόθηκαν χρήματα στο νοσοκομείο τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από τον κρατικό προϋπολογισμό, έγιναν προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού, αλλά και σημαντικές δωρεές που ενίσχυσαν σε σημαντικό βαθμό το Νοσοκομείο μας και αναβάθμισαν τις υπηρεσίες που παρέχει.
Η νέα Κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα πρέπει να συνεχίσει τη διεύρυνση του προσωπικού και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που έχει αρχίσει για το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, ώστε η Μαγνησία να έχει ένα δημόσιο νοσοκομείο αντάξιο των ανθρώπων και των αναγκών της.

-Θα συνεχίσετε αυτές τις προκηρύξεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μια και παρ’ όλες αυτές τις ενέργειες ακόμη το νοσοκομείο είναι χαμηλά σε ποσοστά πλήρωσης;
Το νοσοκομείο του Βόλου ήδη διευρύνεται. Ήδη έχει απορροφήσει ένα σημαντικό κονδύλι από το ΕΣΠΑ, που οδήγησε στην απόκτηση νέων, σημαντικών υποδομών, που έλλειπαν και είχε ανάγκη το νοσοκομείο, όπως αυτήν του μαγνητικού τομογράφου, αλλά και του στεφανιογράφου που ήδη έχει εγκριθεί, βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Η κυβέρνηση ήδη έχει ξεκινήσει μία σημαντική διαδικασία προσλήψεων, ένας πολυετής προγραμματισμός που αφορά σε 10.000 γιατρούς-νοσηλευτές-λοιπό προσωπικό για το 2019-2022 (ενδεικτικά προκήρυξη 7Κ/2017, 2000 θέσεις ιατρικού μόνιμου προσωπικού, 1.666 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού) και πάνω σε αυτή τη βάση θα πρέπει να συνεχίσουμε, τόσο για το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, όσο και γενικά, για ένα αξιόπιστο, ενισχυμένο και αναβαθμισμένο ΕΣΥ που οραματιζόμαστε.
-Έχετε σκοπό να τα συνεχίσετε, να τα τροποποιήσετε, η να τα ακυρώσετε;
Η κυβέρνηση την τελευταία τετραετία έδωσε προτεραιότητα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αυξάνοντας τις δαπάνες, που είχαν ουσιαστικά κατακρημνιστεί, τα χρόνια της κρίσης, από 4,6%-4,7% του ΑΕΠ που ήταν στο 5,1% του ΑΕΠ και αξιοποιώντας μόνιμες προσλήψεις αλλά και προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Εδώ έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε ότι σχεδιάζουμε οι δαπάνες για την υγεία να ανέρχονται στο 6% του ΑΕΠ, δηλ. στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Φροντίσαμε για την καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, εξασφαλίζοντας την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων συμπολιτών μας και διαγράφοντας τις βεβαιωμένες οφειλές τους.
Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις ερχόμενες εκλογές θα πρέπει να συνεχίσει στην κατεύθυνση ισχυροποίησης του ΕΣΥ, καθώς ένα δημόσιο σύστημα υγείας, καθολικά προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες που το έχουν ανάγκη, είναι η κορωνίδα ενός κράτους ισχυρού με κοινωνικό πρόσημο.

-Εκτιμάτε ότι κάποιο άλλο σύστημα θα ήταν ωφελιμότερο για τους ασθενείς και τις παρεχόμενες υπηρεσίες και πως;
Με την καθολική υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ για την είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία, την ανασύσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με την δημιουργία των ΤΟΜΥ (ήδη 4 στην Μαγνησία, σε Βόλο, Ν. Ιωνία, Αγριά και Ν. Αγχίαλο) που βρίσκονται κοντά στους πολίτες, διατηρώντας πληθυσμό ευθύνης και προσωπικό ιατρικό «φάκελο ασθενούς» ως νέα «ιατρεία γειτονιάς», με την προσπάθεια ανασυγκρότησης και ενίσχυσης του ΕΣΥ, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού, με τη συνέχιση της προσπάθειας για την ανανέωση των υποδομών και του εξοπλισμού του ΕΣΥ. Με όλα αυτά το δημόσιο σύστημα υγείας αναβαθμίζεται, σταθεροποιείται, βελτιώνονται οι ουσιαστικές λειτουργικές παροχές του και αποπνέει μεγαλύτερη ασφάλεια και εμπιστοσύνη στους πολίτες. Έχουμε ξεκινήσει ήδη λοιπόν μια τιτάνια προσπάθεια οι καρποί της οποίας γίνονται επιτέλους ορατοί στον πολύ κόσμο, και το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια ή αν θα επιλεγεί το πρόγραμμα της ΝΔ που ουσιαστικά αποβλέπει στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας μόνο για τους λίγους, στην ακύρωση του σχεδίου νέων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και το καταστροφικότερο όλων, στην ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας . Η επιλογή είναι, όπως και θα έπρεπε, των πολλών. Οι συνέπειες όμως θα είναι για όλους.
Με χαρά και αγωνία αναμένουμε τις απόψεις και των λοιπών υποψηφίων, που θα ανακοινωθούν σε ανάλογη ανάρτηση.

error: Content is protected !!