Πράσινο φως για κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία

2696027
FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019, 19:36

Με ένα αυστηρότατο κείμενο στο οποίο αναφέρονται τα μέτρα που προτίθεται να ληφθούν κατά της Τουρκίας, η ΕΕ απαντά στη διπωματία της πειρατείας που ασκεί η Άγκυραε εντός της κυπριακής ΑΟΖ με τα γεωτρυπανα Γιαβουζ και Φατίχ, που είναι αγκυροβολημένα στην Αν. Μεσόγειο.

Το κείμενο με τις κυρώσεις που υιοθετήθηκαν από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών – μελών τησ ΕΕ και αναμένεται να επικυρωθεί απο τους ΥΠΕΞ των χωρων της ΕΕ, αφού έλαβαν υπόψην τις θεσεις της Κυπριακης Δημοκρατία αφού ελήφθη υπόψιν η ένσταση της Λευκωσίας, η οποία συμπεριελήφθη στην τελική μορφή του κειμένου.

Η κυπριακή πλευρά επέμεινε να απαλειφθεί κάθε στοιχείο από την επίσημη θέση της Ένωσης, με το οποίο, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως τάση αναβλητικότητας στην επιβολή των κυρώσεων αυτών.

Οι κυρώσεις αφορούν ένα πλέγμα μέτρων που ξεκινούν από τις ιδιες τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και καταλήγουν σε επιβολή οικονομικών αντιμέτρων σε διάφορα επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα το κείμενο αναφέρει ότι η ΕΕ θα παγώσει τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με την Τουρκία και ότι θα κόψει τα προενταξιακά κονδύλια προς τη χώρα.

Έρχονται κυρώσεις και από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας

Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει αλλάξει τη στάση της όσον αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35, εφόσον η Άγκυρα παραλάβει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Ο Έσπερ πρόσθεσε ότι θα μιλήσει αργότερα σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του για το θέμα αυτό.

Στις 26 Ιουνίου ο Έσπερ είχε δηλώσει στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, όταν συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει και τους S-400 και τα προηγμένα μαχητικά F-35.

«Είμαστε ενήμεροι για την παραλαβή των S-400 από την Τουρκία. Η στάση μας όσον αφορά τα F-35 δεν έχει αλλάξει και θα μιλήσω με τον Τούρκο ομόλογο μου Ακάρ σήμερα το απόγευμα» είπε ο Αμερικανός υπουργός, προσθέτοντας ότι θα γίνουν δηλώσεις μετά από αυτή τη συνομιλία.

Το τελεσίγραφο των ΗΠΑ λήγει την 31η Ιουλίου, οπότε και αναμένεται να ισχύσουν οι όποιες κυρώσεις οικονομικού και σταρτιωτικού επιπέδου.

 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019, 19:36

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!