ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

H γυναίκα που δημιούργησε την παιδική βιβλιοθήκη στο Νοσοκομείο Βόλου μιλάει αποκλειστικά  στο TheNewspaper.gr

1066493 danistikes 680
milonas 728x120

 

Μία ιδέα που ήρθε στις ίδιες, ζώντας την εμπειρία ενός Νοσοκομείου, μία ανάρτηση στο διαδίκτυο και η αγάπη δεν…έμεινε στο ράφι, αλλά βρήκε σάρκα και οστά μέσα από την δανειστική βιβλιοθήκη που δημιουργούν με πρωτοβουλία τους στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Βόλου η Καίτη Κάχρη-Σελάμη και η κόρη της Ελένη Σελάμη. 

Συνταξιούχος δασκάλα η μαμά και διευθύντρια Δημόσιας υπηρεσίας η Ελένη Σελάμη, με ένα διαδικτυακό κάλεσμα αρχές Ιουλίου δημιούργησαν μία κυψέλη εθελοντισμού από βολιώτες και όχι μόνο που προσφέρουν γραφική ύλη, παιδικά και βρεφικά βιβλία, αλλά και εθελοντική εργασία, αφού έχουν ήδη καταγραφεί πάνω από 10 σημεία συγκέντρωσης των ειδών αυτών. 

Το TheNewspaper.gr σε μία προσπάθεια στήριξης της προσπάθειας ρωτά την Ελένη Σελάμη (δεν θα την δείτε φωτογραφία, καθώς ούτε η ίδια, ούτε η μητέρα της το θέλησαν) πώς δημιουργήθηκε η ιδέα, αν θα ακολουθήσουν κι άλλα τέτοια βήματα, αλλά και ποιο μήνυμα θέλουν να περάσουν μέσα από αυτή την πρωτοβουλία. 

Συνέντευξη στην Ειρήνη Θεοδωροπούλου

 • Πως λάβατε αυτή την πρωτοβουλία; Είχατε ανάλογη εμπειρία, με παιδί σε νοσοκομείο;
 • Η ιδέα δημιουργίας δανειστικής βιβλιοθήκης δημιουργήθηκε από μία μικρή εμπειρία που είχαμε όταν χρειάστηκε να παραμείνουμε σε Νοσοκομείο της Λάρισας και βρίσκαμε “διέξοδο” στη μικρή βιβλιοθήκη που διέθετε.

 

 • Τι μπορούμε να συνεισφέρουμε ως πολίτες και που;
 • Παιδικά και βρεφικά βιβλία, γραφική ύλη, παζλ, εθελοντική εργασία. Είναι 10 σημεία συγκέντρωσης δωρεών, αλλά και το Νοσοκομείο του Βόλου όπου μπορούν να δώσουν τις προσφορές τους οι ενδιαφερόμενοι. 

 

 • Μέχρι αυτή την ώρα οι δωρεές από πού προέρχονται; Ανώνυμοι πολίτες ή έχουν ενεργοποιηθεί και σύλλογοι;
 • Οι δωρεές προέρχονται κυρίως από ιδιώτες από όλη την Ελλάδα, αλλά και από φορείς, συλλόγους.

 

 • Μία ανάρτηση στο facebook ενεργοποίησε απίστευτα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Το περιμένατε;
 • Η αλήθεια είναι ότι συγκινήθηκα από την τόσο μεγάλη ανταπόκριση που είχε η δημοσιοποίηση της ιδέας μας στο διαδίκτυο. Χιλιάδες αγκαλιές άνοιξαν για να προσφέρουν αγάπη στα παιδιά που νοσηλεύονται.

 

 • Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί επαρκεί για να λειτουργήσει βιβλιοθήκη;
 • Αν και καθημερινά δεχόμαστε και άλλες προσφορές και προτάσεις για τη δημιουργία και τη λειτουργία της “βιβλιοθήκης της Αγάπης” όπως την ονομάσαμε, το υλικό που ήδη έχει συγκεντρωθεί σε τόσες λίγες μέρες είναι εντυπωσιακά αξιόλογο.

 

 • Τελικά αν είσαι αυτό που λέμε «ενεργός πολίτης» γίνονται πράγματα;
 • Αν πάρουμε από το παράδειγμά μας, αυτό ισχύει. Μία ιδέα μας πήρε “σάρκα και οστά” μέσα σε λίγα μόνο 24ωρα. Προφανώς στο dna του Έλληνα υπάρχει ο εθελοντισμός και η αγάπη για τον συνάνθρωπο.

 

 • Ποιο είναι το δεύτερο βήμα σας, μετά από αυτή την εξέλιξη του όλου εγχειρήματος;
 • Υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω δράσεις, βεβαίως μετά από σύμφωνη γνώμη του Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Δραμητινού, τον οποίο ευχαριστούμε δημόσια για την άμεση έγκριση της ιδέας μας, αλλά και για τη βοήθειά του, καθώς και του προσωπικού του Νοσοκομείου που προθυμοποιήθηκε να συνεισφέρει έμπρακτα για την υλοποίηση της βιβλιοθήκης αυτής.

 

 • Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε με αυτή σας την κίνηση;
 • Αξίζει να γίνουμε ενεργοί πολίτες. Η χαρά που παίρνεις όταν προσφέρεις δεν περιγράφεται με λόγια. Ας διαθέσουμε λίγο από το χρόνο μας και ας ανοίξουμε την καρδιά μας να δώσουμε λίγη αγάπη και χαρά στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη. Εμείς ξεκινήσαμε από τα παιδιά…Είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να είναι καθηλωμένο στο κρεβάτι ενός Νοσοκομείου και για τους γονείς του επίσης. Θελήσαμε να τους δώσουμε ένα διέξοδο με τη χαρά και την απόλαυση που δίνει το διάβασμα ενός βιβλίου. Ευχαριστούμε όλους όσους υιοθέτησαν την ιδέα μας και προσέφεραν απλόχερα. Για άλλη μία φορά το Μαζί υπερισχύει του Εγώ. Τα συγχαρητήρια ανήκουν σε όλους.

(Να σημειωθεί ότι τα σημεία συγκέντρωσης των βιβλίων είναι: Επιδιορθώσεις ρούχων ΕΛΙΑΝ, Μαυροκορδάτου 4, Βόλος. Μετα-μορφώσεις, Βόλος (καθημερινά εκτός ΣΚ 8:30-16:00). Αννα Βουλγαράκη στη Νέα Ιωνία. Κατερίνα Κάιρα (Katerina Kaira) Αγριά, Λεχώνια, Δράκεια. Ενωση Ανθρώπων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Ν. Μαγνησίας, υπεύθυνη. κ. Stanisi Giouli, στη Νέα Ιωνία. Σωματείο κινητικά αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος», υπεύθυνος ο πρόεδρος κ. Πέτρος Μπέλλος, Βόλος (Δευτέρα 6-8, Παρασκευή 11-1). ΣΤΕΚΙ αλληλεγγύης για όλους – Μαγνησίας ,οδός Μαγνησίας 6 & Δημοκρατίας – Νέα Ιωνία (Δευτέρα & Τετάρτη 19:00-20:30) τηλ. 6979206465,2421091440. Curves Volos – Curves Βόλος, Αργοναυτών 16 -1ος όροφος, ώρες 9.00 -12.00 και 14.00 – 20.00, Φροντιστήριο Διάσταση, Σουρή 3 Βόλος και Αναπαύσεως 17 Νέα Ιωνία 2421052570, Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00 -14.00. 

Επίσης στο Νοσοκομείο Βόλου, Δ/νση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, 1ος όροφος, Δευτέρα έως Τετάρτη 9:00-12:00, υπόψη κ. Χαρανά, κ. Ακρίβου. 

Για αποστολές εκτός Βόλου: Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, Δ/νση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Πολυμέρη 134 – Τ.Κ. 38222, Βόλος (υπόψη κ. Χαρανά, κ. Ακρίβου)

error: Content is protected !!