Βόλος: Ξεκίνησαν οι εργασίες στην Κίτρινη Αποθήκη

66476968 2438640073089880 6456992118421323776 n

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανακατασκευή της Κίτρινης αποθήκης στον Βόλο, ένα έργο 10,5 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο υλοποιείται μέσω προγραμματικής σύμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

KEN 4

Η Κίτρινη Αποθήκη χρησιμοποιήθηκε ως τόπος φυλάκισης, βασανιστηρίων και θανάτωσης εκατοντάδων αγωνιστών, από τον Μάρτιο του ’44 μέχρι την απελευθέρωση. Η καπναποθήκη της Αμερικάνικης βιομηχανίας καπνού, χτίστηκε το 1926-1930.

Τμήμα του ισογείου και του υπογείου θα μετατραπούν σε χώρο έκθεσης και μνήμης για την ιστορία του κτιρίου με έμφαση στη χρήση του καπνού που χαρακτήρισε την τοπική οικονομία για δεκαετίες, καθώς και στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής 1941-1944, που χρησιμοποιήθηκε ως χώρος φυλακής, βασανιστηρίων και εκτελέσεων.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε δήλωσή του ανέφερε: «Πρόκειται για ένα έργο με πολλαπλά μηνύματα και πολλά οφέλη για την κοινωνία του Βόλου. Ένα ιστορικό κτίριο που αυτή τη στιγμή αποτελεί περιβαλλοντική ρύπανση αρχίζει να αποκαθίσταται και να αποκτά και πάλι ζωή. Δημιουργείται στο ισόγειο και στο υπόγειο του κτιρίου ένα ιστορικό μουσείο για την πόλη του Βόλου. Η άριστη συνεργασία που έχουμε οικοδομήσει με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οδηγεί στη δημιουργία ενός κέντρου έρευνας. Ένα κέντρο έρευνας το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην προσπάθεια μας για την ανάπτυξη ενός Κέντρου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, το οποίο έχουμε σχεδιάζει και αναμένεται να υλοποιήσουμε. Πρόκειται για μια ακόμη παρέμβαση που αφορά σε κτιριακές υποδομές στην πόλη του Βόλου. Με σχέδιο και προγραμματισμό προχωράμε σε έργα συντήρησης και αναβάθμισης ιστορικών κτιρίων του Βόλου όπως είναι το Οικοτροφείο, η Πολιτιστική Εστία των Ιώνων, το Κτίριο Καπνού , το ΚΕΘΕΑ Πιλότος Βόλου, το Δημοτικό Θέατρο Βόλου, η ανακαίνιση του διατηρητέου κτιρίου πρώην Τσικρίκη, το κτίριο της καπνοβιομηχανίας Ματσάγγου κλπ. Πρόκειται για σημαντικά έργα που εκσυγχρονίζουν την πόλη του Βόλου και αλλάζουν την όψη της. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρύτανη Ζήση Μαμούρη για τη συνεργασία».

error: Content is protected !!