ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βόλος: Παλλαϊκή η πανήγυρις του Προφήτη Ηλία στις Αλυκές

20190720 prof hlia 10

Μία από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές πανηγύρεις το τόπου μας πραγματοποιήθηκε στις Αλυκές, επί τη μνήμη του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, στον ομώνυμο Ιερό Ναό.

Την παραμονή της εορτής (18/7), στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, εν μέσω μεγάλου πλήθους πιστών, που παραδοσιακά κατακλύζουν τον λόφο του Προφήτου Ηλία τούτη την ημέρα. Ο κ. Ιγνάτιος, στην ομιλία του, τόνισε «ότι ο τρόπος της ζωής του Προφήτου, ακόμα και η ανάληψή του στους ουρανούς, διέσωσε την ελπίδα ότι θα έλθει και πάλι. Γι’ αυτό, είναι ο Προφήτης της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, γιατί εμφανίστηκε την στιγμή της Μεταμορφώσεως στο Θαβώρ, ενώ έχει εξαγγελθεί ότι θα έλθει και πάλι, ενόψει της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου…».

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «στην ζωή του Προφήτου διακρίνεται η αλήθεια του Θείου Λόγου. Ο Ηλίας ακολουθεί πάντοτε το θέλημα του Θεού, ενώ κρατά ζωντανή της ελπίδα του λαού στον ένα και αληθινό Θεό». Μιλώντας για τη  απώλεια της ελπίδας από τους ανθρώπους της εποχής μας, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας παρατήρησε ότι «ο προφητικός λόγος, σήμερα, βρίσκεται στην Εκκλησία μας. Ο Χριστός ήλθε. Οι λόγοι των προφητών δικαιώθηκαν. Ο Χριστός μάς είπε την αλήθεια για τον άνθρωπο, ότι είναι μια ζωντανή εικόνα του Θεού. Νίκησε τον θάνατο και έδωσε και σε εμάς την ίδια προοπτική και αυτή είναι η μεγάλη και ζωντανή ελπίδα μας, η προοπτική της δικής μας ανάστασης, νικώντας τον θάνατο. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να αντέξουμε κάθε πρόβλημα και αντιξοότητα… Όταν έχουμε πίστη στον Θεό, η ελπίδα δεν χάνεται. Τότε αντλούμε δύναμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μας και κατανοούμε ότι οι δυσκολίες που ο Θεός επιτρέπει, μάς παιδαγωγούν, αποκαλύπτουν την εσωτερική μας δύναμη και μάς οδηγούν στην αυτογνωσία…».

Κλείνοντας τον λόγο του, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «ο Προφήτης Ηλίας ήταν ο άνθρωπος του Θεού πάνω στην γη, που κρατούσε ζωντανή την ελπίδα σε εκείνους που είχαν πλανηθεί και χάσει την πίστη τους. Σήμερα αυτό το καθήκον ανήκει στην Εκκλησία. Σε εμάς λοιπόν, απομένει να μεταφέρουμε το μήνυμα της ελπίδας και της σωτηρίας στους συνανθρώπους μας…».

error: Content is protected !!