Οι Τούρκοι θέλουν τώρα και τα Αντικύθηρα

1563786661 911 image

O Umit Yalim ήταν πριν από χρόνια Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας και έφερε τον βαθμό του συνταγματάρχη.

KEN 4

Γνήσιος Κεμαλιστής, βαθιά εθνικιστής και κυρίως δoγματικά ανθέλληνας, εδώ και αρκετό καιρό ζει αναπαράγοντας τη θεωρία των 18 νησιών που πρέπει απαραιτήτως να ανακαταλάβουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο.

Ο Umit Yalim είναι ο «νονός» αυτής της θεωρίας, την οποία σιγά σιγά υιοθέτησαν οι Κεμαλικοί και οι ακροδεξιοί Γκρίζοι Λύκοι και αποτελεί ένα βασικό επιχείρημα της εθνικιστικής πτέρυγας του ρεπουμπλικανικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η θεωρία αυτή βρίσκει «χώρο φιλοξενίας» στις σελίδες της ακραιφνώς κεμαλικής εφημερίδας «Sozcu».

Eδώ και δύο χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια ενσωμάτωσης στον δικό του πολιτικό λόγο των εθνικιστικών κραυγών της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθέτησε κι αυτός, αποφεύγοντας ωστόσο συνεχείς και παρανοϊκές εθνικιστικές κραυγές, τη θεωρία της ενσωμάτωσης εκ νέου στην Τουρκία των 18 ελληνικών νησιών του Αιγαίου που βρίσκονται στον κατάλογο αυτό.

Αυτά για την ιστορία.

Ανακάλυψαν τώρα τα Αντικύθηρα

Στην τουρκική γλώσσα τα Κύθηρα, το Τσιρίγο δηλαδή αποκαλείται Cuha. Τα Αντικύθηρα αποκαλούνται Kucuk Cuha, δηλαδή τα μικρά Κύθηρα.  Ο Umit Yalim λοιπόν, με δημοσίευμά του στην εφημερίδα Sozcu που δημοσιεύεται τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, ζητεί την άμεση κατάληψη από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις των Αντικυθήρων και τη δημιουργία πάρ΄αυτά ναυτικής βάσης στο νησάκι δεδομένου ότι θεωρεί πως είναι τουρκικό και πως στρατηγικά ελέγχει τις θαλάσσιες οδούς μεταξύ Δύσης και Ανατολής προς την ανατολική Μεσόγειο.

Έκρηξη παράνοιας θα σκεφθούν οι περισσότεροι και οι στρατηγοί απανταχού Γης θα αρχίσουν τα γέλια.  Πλην όμως και επειδή μιλάμε για την Τουρκία, οι θεωρίες αυτές που εκφράζονται και από επίσημα πρόσωπα, ακόμη και από υπουργούς του Ερντογάν και που αναλύονται στο τουρκικό Κοινοβούλιο αλλά και με πολυσέλιδα δημοσιεύματα στα τουρκικά ΜΜΕ βρίσκουν εύφορο έδαφος στην κοινωνία της γειτονικής χώρας για αναπαραγωγή και ανακύκλωση.

Έτσι θρέφεται ο σύγχρονος νέο – οθωμανισμός που βήμα – βήμα προσλαμβάνει ένα θεωρητικό οικοδόμημα με αναφορές στο παρελθόν και το μέλλον , δημιουργώντας σιγά- σιγά μία θεωρητική – δογματική βάση, πάνω στην οποία, δυστυχώς, στηρίζονται όχι μόνο οι κυβερνητικοί ιεροκήρυκες του εθνικισμού αλλά και οργανωμένες εκφράσεις των κομμάτων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

Αφορμή για τη νέα έκρηξη παράνοιας του πρώην Γ.Γ. του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας ήταν μια επίσημη ανακοίνωση της τοπικής Αρχής των Αντικυθήρων διά της οποίας προσκαλούνται Έλληνες αλά και Ευρωπαίοι πολίτες να εγκατασταθούν στο νησί με αντάλλαγμα ορισμένα κίνητρα, όπως παροχή γης, κατοικίας κλπ.

Ο παρανοϊκός «νονός» της θεωρίας των 18 νησιών κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι Έλληνες επιχειρούν να καταλάβουν τα Αντικύθηρα.  Όντως η φράση αυτή και μόνο προκαλεί γέλιο και θυμηδία. Όμως στην Τουρκία οι αναγνώστες τέτοιων δημοσιευμάτων τα παίρνουν πολύ στα σοβαρά (συμβαίνει ενίοτε και στην Ελλάδα, με ανάλογες θεωρίες συνωμοσίας και εθνικού μεγαλείου).

Umit Yalim

Ο Umit Yalim όμως υπήρξε και λειτούργησε ως γρανάζι  στον μηχανισμό ασφαλείας του βαθέος κράτους της Άγκυρας. Το βαθύ κράτος έχει πάντοτε συνέχεια και δυστυχώς συνέπεια, όχι μόνο στην Τουρκία. Κανείς δεν σκέφτηκε στη γειτονική χώρα να στηλιτεύσει ή ακόμα και να καταγγείλει τέτοιου είδους δημοσιεύματα τα οποία προσβάλλουν κάθε λογική καθώς και την Ιστορία.

Κανείς σοβαρός άνθρωπος στην Κωνσταντινούπολη ή την Άγκυρα δεν κάθισε να σκεφτεί πως αυτός ο πρώην αξιωματούχος του κράτους «μοιράζει» με τα δημοσιεύματά του εθνικιστικό δηλητήριο στους αναγνώστες και αναπαράγει εθνικιστικές θεωρίες που δεν έχουν ούτε θεωρητική βάση, ούτε απηχούν την ιστορική αλήθεια.

Θα μπορούσε ακόμη και ένας εισαγγελέας στην Τουρκία να ασχοληθεί με αυτόν τον παρανοϊκό ανακυκλωτή εθνικιστικής ανοησίας και να του ζητήσει να δώσει εξηγήσεις.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν συμβαίνει, ενώ αντίθετα οι «ανοησίες» αυτές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε μια κοινωνία που ζητεί απεγνωσμένα μια ταυτότητα στον σύγχρονο κόσμο. Τους τη δίνει ο Ερντογάν με τον ισλαμιστικό εθνικισμό του,  που τον εκτρέφει αυτή η δημοσιογραφική παραγωγή παρανοϊκών εθνικιστών όπως είναι ο Umit Yalim.

Ωστόσο η χρονική συγκυρία αναγκάζει την Αθήνα να αντιμετωπίζει με σοβαρότητα ακόμη και αυτές τις παρανοϊκές διεκδικήσεις.

Πριν από 48 ώρες, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu πως αν χρειαστεί, η Τουρκία θα εισβάλει εκ νέου στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!