Αριστείδης Σαββάκης: Δίκαιες και προς τη σωστή κατεύθυνση οι αλλαγές στην Παιδεία

55944981 656018224846053 3627792341869264896 n
milonas 728x120

Σε άρθρο του για τις αλλαγές στην Παιδεία που εξήγγειλε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως από το βήμα της Βουλής, ο οικονομολόγος-καθηγητής κ. Αριστείδης Σαββάκης, σχολιάζει:
“Προς τη σωστή κατεύθυνση οι αλλαγές που προανήγγειλε με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων , η Υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως. Μεταξύ άλλων προβλέπονται:
– Η κατάργηση του ασύλου στα Πανεπιστήμια. Σωστό. Τα Πανεπιστήμια είναι χώροι εκπαίδευσης φοιτητών και όχι καταφύγιο κουκουλοφόρων.
– Ελάχιστη Βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια τα οποία θα μπορούν να ορίζουν και υψηλότερη βάση εισαγωγής και επιπλέον θα καθορίζουν και τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων. Σωστό και Δίκαιο δεν μπορεί να εισάγονται φοιτητές στα Πανεπιστήμια με βάση το 3!!!
– Ανώτατο χρονικό όριο σπουδών ν+2 χρόνια. Σωστό γιατί καταργεί τους αιώνιους φοιτητές , δηλαδή σε μια σχολή τετραετούς φοίτησης πρέπει να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου το αργότερο σε 6 χρόνια(ν+2=4+2=6)
– Επαναφορά και επέκταση του θεσμού των πρότυπων και πειραματικών σχολείων. Ιδρύονται πρότυπα ΕΠΑΛ. και συμβούλιο σύνδεσης με τις τοπικές ανάγκες επαγγελματικής αποκατάστασης. Σωστό. Αναβάθμιση των ΕΠΑΛ και σύνδεση τους με την τοπική αγορά εργασίας
– Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων. Σωστό. Ένα σύστημα που δεν αξιολογείται δεν μπορεί να προοδεύει και να παράγει ουσιαστικό εκπαιδευτικό έργο.
– Αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά από διάλογο με τους φορείς. Για τη σχολική χρονιά 2019-2020 θα γίνουν από ότι φαίνεται μειώσεις στην ύλη των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων . Οι αλλαγές που μεταξύ των άλλων προγραμματίζονται για τις επόμενες χρονιές είναι: Προσμέτρηση των βαθμών απολυτηρίου και των τριών τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και εξετάσεις από τάξη σε τάξη με θέματα από Τράπεζα θεμάτων που διασφαλίζει την αξιοκρατία των βαθμών.
– Αλλαγή στον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών. Σωστό γιατί εκτός των προσόντων και της προϋπηρεσίας πρέπει να υπολογίζονται και οι γνώσεις των εκπαιδευτικών
Αυτές είναι οι βασικές αλλαγές που προγραμματίζονται από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Είναι κάτι το αυτονόητο όπως και τόσα άλλα θέματα στη χώρα μας που χρόνια τα συζητάμε αλλά ποτέ δεν γίνονται πράξη”.

error: Content is protected !!