Παπακωνσταντίνου: Τα τελευταία πέντε χρόνια η Νίκη «χαροπαλεύει»

papakonstantinou
stergiou
fotou
728x110 3

Το όραμά του για τη Νίκη αποκαλύπτει στη «Θ» ο Αλέξης Παπακωνσταντίνου. Ο ενδιαφερόμενος να αναλάβει τα «ηνία» της ποδοσφαιρικής ομάδας αναλύει τους στόχους που έχει θέσει, τις κινήσεις που σκοπεύει να κάνει, ενώ δηλώνει ανοικτός για συνεργασία με ανθρώπους που έχουν την ίδια φιλοσοφία και τα ιδεώδη του ευ αγωνίζεσθαι που θέλει να μεταφέρει στη Νίκη.

728X100 3

Ξεκινώντας, κ. Παπακωνσταντίνου, θα ήθελα να μου πείτε το βιογραφικό σας για να μάθει περισσότερα πράγματα για εσάς ο κόσμος…
Σπούδασα οικονομικά στο γνωστό Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ. Μόλις ολοκλήρωσα τις σπουδές μετακόμισα στο Λονδίνο, όπου βρίσκομαι τα τελευταία 20 χρόνια. Εργάστηκα σε μεγάλες επενδυτικές εταιρείες, όπως η Morgan Stanley για επτά χρόνια, η SAC για οκτώ χρόνια και η Moore για μία διετία. Κατόπιν δημιούργησα τη δική μου εταιρεία που ασχολείται με επενδύσεις σε όλον τον κόσμο. Μάλιστα αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε διαδικασία ολοκλήρωσης μιας επένδυσης στην Ελλάδα.

 Πώς σας γεννήθηκε η επιθυμία να ασχοληθείτε με τα διοικητικά της Νίκης;
Είμαστε Νικιώτικη οικογένεια, εδώ και χρόνια παρακολουθώ την ομάδα. Μάλιστα έρχομαι από την Αγγλία για να παρακολουθήσω τη Νίκη ως φίλαθλος στο γήπεδο. Διαισθάνομαι ότι στην παρούσα φάση διακυβεύεται το μέλλον του συλλόγου. Λόγω της αγάπης που έχω για τη Νίκη, θα ήθελα να προσφέρω τον χρόνο και τις γνώσεις μου για να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της ιστορίας του συλλόγου, προκειμένου να βρεθεί ξανά στη θέση που της αρμόζει. Τα τελευταία πέντε χρόνια «χαροπαλεύει» στις μικρές κατηγορίες και κάποια στιγμή αυτό μπορεί να μην έχει επιστροφή. Όσο μένει τόσο χαμηλά, το ρίσκο αυξάνεται, χάνεται η δυναμική και ίσως και το ενδιαφέρον του κόσμου.

Ποιες κινήσεις έχετε κάνει μέχρι τώρα και ποιες σκοπεύετε να κάνετε από εδώ και στο εξής;
Το βασικό για μας είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποκτήσουμε κάποιο θεσμικό χρίσμα για να μπορούμε να κάνουμε τις κινήσεις μας. Επειδή δεν βγαίνουμε να κάνουμε ανακοινώσεις, αυτό να μην εκληφθεί ως αδιαφορία ή ότι μένουμε αμέτοχοι. Από ενδιαφέρον παρακολουθούμε και συμβάλλουμε στα θέματα της εκκαθάρισης, του γηπέδου κλπ. Έχουμε ένα πλάνο συνολικό, όχι μόνο για την πρώτη ομάδα, αλλά για την Ακαδημία και τη δημιουργία αθλητικού πολιτιστικού κέντρου. Έχει μπει μια πρώτη βάση στην υποδομή και πάνω εκεί θέλουμε να «χτίσουμε» κάτι που να ξεφεύγει από ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Η Νίκη οφείλει να είναι αυτάρκης, να έχει οργανόγραμμα και αν πχ φύγει ο Παπακωνσταντίνου, η ομάδα να μην κινδυνεύει με διάλυση, αλλά να υπάρχει μια ομαλή διάδοχη κατάσταση. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να συνεχιστεί αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στη Νίκη.

Ποια είναι τα όνειρά σας για τη Νίκη; Αλλάζει κάτι αν γίνει η ΠΑΕ ή όχι στα πλάνα σας;
Το ενδιαφέρον μου είναι ανεξαρτήτως της κατηγορίας που θα παίζει η Νίκη. Το όραμά μας είναι να τη βοηθήσουμε να επιστρέψει στις κατηγορίες όπου ανήκει. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται «από την κορυφή ως τα νύχια» να μπολιαστούν η νοοτροπία και τα ιδεώδη με τα οποία ξεκίνησε η ομάδα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί. Δηλαδή το να αγωνίζεσαι, να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου, να έχεις μια ακεραιότητα και να λειτουργείς με καθαρά μέσα και όχι με άλλους «υπόγειους» τρόπους. Οι πρόγονοί μας με αυτά τα ιδεώδη δημιούργησαν τη Νίκη και με αυτά εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε.

Η επένδυση στη Νίκη είναι και κοινωνική. Στην Αγγλία όταν είπα ότι θα ασχοληθώ με το ελληνικό ποδόσφαιρο απόρησαν και αναρωτήθηκαν αν είμαι τρελός. Όμως από κάπου πρέπει να αρχίσει να αλλάζει η εικόνα για το ποδόσφαιρό μας. Παραμένω ρεαλιστής, αλλά το ελληνικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να αποκτήσει διαφορετικό προφίλ, προκειμένου να προσελκύσει τους υγιείς φιλάθλους στο γήπεδο. Χωρίς όραμα δεν θα πάει μπροστά ούτε ο σύλλογος, ούτε το ποδόσφαιρο γενικότερα.

Πέρα από τη συγκρότηση του ρόστερ ποια είναι τα πλάνα σας για το γηπεδικό; Σε ποια έδρα θα παίξει η Νίκη (Πανθεσσαλικό, Νεάπολη κλπ) και τι σκέφτεστε για το «Π. Μαγουλάς»;
Αγωνιζόμαστε σε όλα τα επίπεδα. Είναι πολύ σημαντικό ότι διασφαλίσαμε το βοηθητικό του Πανθεσαλικού, γιατί θα δώσει λύσεις στην καθημερινότητα της ομάδας. Μοχθούμε για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της Νίκης και αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Κανείς να μη θεωρήσει δεδομένο ότι θα φύγουμε από το Πανθεσσαλικό. Θα το προσπαθήσουμε όσο πάει, αλλά οφείλουμε να είμαστε και ρεαλιστές. Γι’ αυτό κοιτάζουμε και τη λύση της Νεάπολης.

Όσον αφορά το «Π. Μαγουλάς» είναι διαδικαστικό το θέμα. Όταν με το καλό ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα ξεκινήσουν άμεσα τα έργα, ακόμη κι αν αυτό θα έχει οικονομικό κόστος στον κ. Βενέτη. Θεωρούμε την ανακατασκευή του «Π. Μαγουλάς» έργο πνοής για τη Νίκη. Σε πρώτη φάση το προορίζουμε για να κάνουμε καλύτερες συνθήκες για την Ακαδημία. Σε δεύτερη φάση, αν πάρουμε και τον χώρο της ΓΑΙΟΣΕ, έχουμε προγραμματίσει να χτίσουμε ένα αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο. Παράλληλα θα διευρυνθεί ο χώρος για τα παιδιά της Ακαδημίας.

Τις τελευταίες μέρες προέκυψε το ενδιαφέρον ομογενών επιχειρηματιών. Αυτό σας κάνει να αναθεωρείτε τις σκέψεις σας για τη Νίκη ή θα επιμείνετε για να αναλάβετε την ποδοσφαιρική ομάδα; Υπάρχει το περιθώριο για συνεργασία;
Χαίρομαι που υπάρχει κι άλλο ενδιαφέρον, γιατί αποδεικνύει ότι η Νίκη έχει ιστορία και κόσμο. Είναι πολύ καλό ότι δεν είσαι μόνος στο… τρελοκομείο, ότι υπάρχουν κι άλλοι με την ίδια τρέλα. Εγώ και ο κ. Βενέτης είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε συνεργασία. Το μόνο που βάζουμε ως βασική προϋπόθεση, είναι να έχουν την ίδια αγάπη για την ομάδα. Να έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης και να θέλουν να μεταδώσουν τα ίδια ιδεώδη. Αν συμφωνήσουμε σε αυτά, τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε για το καλό της ομάδας. Είναι σημαντικό για μας να γίνει μια Νικιώτικη συσπείρωση από ανθρώπους που είτε έχουν προσφέρει στο παρελθόν, είτε επιθυμούν να συνδράμουν τώρα. Η πόρτα μας είναι ανοικτή για όλους. Εμείς από την πλευρά μας, βέβαια, συνεχίζουμε τις ενέργειές μας.

Πώς πηγαίνει η συνεργασία σας με τον Βασίλη Βενέτη;
Με τον Βασίλη έχουμε άριστη συνεργασία. Τον γνωρίζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία. Είναι ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει πολλά στη Νίκη. Μακάρι να υπήρχαν πολλά άτομα να ενδιαφέρονται όσο ο κ. Βενέτης για τη Νίκη.

Εάν πάρετε τα «ηνία», θα μπορείτε να διοικείτε την ομάδα διαμένοντας στο Λονδίνο;
Πλέον τον μισό χρόνο θα βρίσκομαι στην Ελλάδα. Όπως προανέφερα, δουλεύουμε πάνω σε μια επένδυση που γίνεται στη χώρα μας. Επίσης με τα μέσα που υπάρχουν πια, οι αποστάσεις έχουν μικρύνει αισθητά. Επομένως δεν θα μου είναι δύσκολο.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους φιλάθλους;
Για μένα «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια». Θα πρέπει να αποδείξουμε το τι μπορούμε να κάνουμε με στοχευμένες κινήσεις. Όταν μας ζητηθεί, θα παρουσιάσουμε το πλάνο μας και ευελπιστούμε ότι θα αρέσει στον κόσμο. Ωστόσο το κακό είναι ότι ακόμη δεν ξέρουμε αν η Νίκη θα είναι ΠΑΕ ή όχι, πράγμα που μας πάει λίγο πίσω. Βέβαια εμείς έχουμε κάνει μια σοβαρή προεργασία, ώστε μόλις μάθουμε σε ποια κατηγορία θα παίξουμε, να είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε την ομάδα.

Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε το ποδοσφαιρικό προϊόν, να βάλουμε τις δομές στην ομάδα και να της μεταδώσουμε τη νοοτροπία του νικητή, αλλά πάντα μέσω του ευ αγωνίζεσθαι. Αυτό θέλουμε να περάσουμε και στον κόσμο. Πιστεύω ότι το σχέδιό μας θα έχει απήχηση στους φιλάθλους. Δεν είναι κερδοφόρο το ποδόσφαιρο, είναι περισσότερο κοινωνική επένδυση. Άλλωστε το ποδόσφαιρο είναι κοινωνικό φαινόμενο. Θέλουμε να φέρουμε τα νέα παιδιά κοντά στη Νίκη, είτε ως ποδοσφαιριστές, είτε ως φιλάθλους. Επιθυμούμε να δείξουμε στον κόσμο ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος και με άλλον τρόπο, υγιή, μακριά απ’ όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν παραμένουμε ρεαλιστές. Αντιθέτως ξέρουμε σε ποιον χώρο βρισκόμαστε και θα παλέψουμε τον δικό μας τρόπο…

 

Goalpost.gr

 

error: Content is protected !!