Το Πουέρτο Ρίκο γιορτάζει την παραίτηση του κυβερνήτη Ρικάρντο Ροσέλο

1564087144 384 image
MANOLLO GIF
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Οι Πορτορικάνοι βγήκαν στους δρόμους σήμερα, πανηγυρίζοντας για την παραίτηση του κυβερνήτη Ρικάρντο Ροσέλο, δύο εβδομάδες μετά την αποκάλυψη ότι έστελνε σεξιστικά και ομοφιβικά μηνύματα, αλλά και ότι καταφερόταν εναντίον των θυμάτων του τυφώνα Μαρία που σάρωσε το νησί το 2017.

KEN

Με επικεφαλής τους ράπερ Ρεζιντέντε και Μπαντ Μπάνι, σκαρφαλωμένους πάνω σε ένα φορτηγό, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Σαν Χουάν, την πρωτεύουσα, για να γιορτάσουν τη νίκη του.

Γύρω τους, το πλήθος κρατούσε σημαίες του νησιού και πλακάτ με το σύνθημα “Ρίκι παραιτήσου”.

 

“Οι άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση και συνδέονται με τον Ρικάρντο Ροσέλο πρέπει να φύγουν”, δήλωσε ο Ρεζιντέντε, κατά κόσμον Ρενέ Πέρες. “Δεν θέλουμε κανέναν από το παρελθόν, θέλουμε καινούριους ανθρώπους”, συνέχισε ο τραγουδιστής ο οποίος, όπως και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, στήριξε τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών.

Το βράδυ της Τετάρτης, μετά τις επίμονες φήμες για την αποχώρησή του, ο 40χρονος Ροσέλο ανακοίνωσε με ένα βίντεο ότι παραιτείται, με ισχύ από τις 2 Αυγούστου. Προσωρινά θα τον αντικαταστήσει η υπουργός Δικαιοσύνης, Βάντα Βάσκες.

Ο “διορισμός” αυτός ωστόσο δεν κατεύνασε τα πνεύματα στο νησί. “Οι άνθρωποι χρειάζονται κάποιον που θα εκπροσωπεί έντιμα το Πουέρτο Ρίκο”, εξήγησε η Μέριλιν Νεγκρόν, 36 ετών.

Η κυβέρνηση του νησιού κατηγορείται επίσης για διαφθορά και κατάχρηση πόρων.

Η οργή ξεχείλισε στις 13 Ιουλίου, όταν το Κέντρο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας αποκάλυψε το περιεχόμενο 889 σελίδων με συνομιλίες του κυβερνήτη με έντεκα πρώην και νυν τοπικούς αξιωματούχους στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram. Οι άνδρες αυτοί αντάλλαζαν μεταξύ τους μισογυνικά ανέκδοτα και ομοφοβικά σχόλια, ιδίως σε βάρος του τραγουδιστή Ρίκι Μάρτιν. Μιλούσαν επίσης απαξιωτικά για δημοσιογράφους και δημοσίους υπαλλήλους.

Σε ένα από αυτά τα μηνύματα ένας συνεργάτης του κυβερνήτη αστειευόταν για τα θύματα του τυφώνα Μαρία, που έπληξε το νησί τον Σεπτέμβριο του 2017 και στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους.

Το αυθόρμητο κίνημα διαμαρτυρίας των πολιτών, το ακολούθησαν αμέσως τα συνδικάτα και πολλοί καλλιτέχνες, με επικεφαλής τον Ρίκι Μάρτιν. Οι ράπερ Νίκι Τζαμ, Ρεζιντέντε και Μπαντ Μπάνι συμμετείχαν σε μια γιγαντιαία διαδήλωση που παρέλυσε την πρωτεύουσα την Δευτέρα. Οι Ντάντι Γιανκί και Λουίς Φονσί (το δίδυμο του Despacito), ο τραγουδιστής Μαρκ Άντονι, ο ηθοποιός Μπενίσιο δελ Τόρο, ο σκηνοθέτης Λι-Μανουέλ Μιράντα, εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές.

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!