ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θα πήγαινα για συνομιλίες στο Ιράν

2703669
ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019, 02:44

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χθες Πέμπτη ότι ασφαλώς θα πήγαινε στο Ιράν για να διεξαγάγει συνομιλίες εάν απαιτείτο, εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον.

Ερωτηθείς εάν θα ήταν διατεθειμένος να πάει στην Τεχεράνη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απάντησε στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg: «Σίγουρα. Αν χρειαζόταν, θα ήμουν ευτυχής να πάω εκεί (…). Θα καλωσόριζα την ευκαιρία να μιλήσω απευθείας στον ιρανικό λαό».

Η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ δεν έχει σταματήσει να ανεβαίνει από πέρυσι, όταν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας —επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ)— διότι τη θεωρούσε ανεπαρκή. Έκτοτε, η Ουάσινγκτον επανέφερε σε ισχύ τις κυρώσεις που επέβαλε στην Τεχεράνη κάνοντάς τις ακόμη πιο αυστηρές.

Η ένταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο μετά από διάφορα επεισόδια στον Κόλπο, ειδικά τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοιο στο Στενό του Ορμούζ και τις καταρρίψεις UAV.

Τόσο η αμερικανική όσο και η ιρανική πολιτική ηγεσία λένε δημόσια ότι είναι εφικτό να γίνουν συνομιλίες, ωστόσο κάθε πλευρά θέτει πολύ διαφορετικούς όρους γι’ αυτό.

Όμως προχθές Τετάρτη κορυφαίος στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ δήλωσε πως η Τεχεράνη δεν θα διαπραγματευόταν με την Ουάσινγκτον υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, τοποθέτηση που αρκετοί εξέλαβαν ως ένδειξη σκλήρυνσης της ιρανικής στάσης μεσούσης της ανόδου της έντασης.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019, 02:47

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!