ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ευρω-αμερικανική δύναμη στα στενά του Ορμούζ;

2706399


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019, 14:17

Αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά σκάφη βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς τον Περσικό Κόλπο. Στόχος τους είναι να αποτρέψουν νέες καταλήψεις πετρελαιοφόρων από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν μετά το «θερμό επεισόδιο» της 19ης Ιουλίου, όταν οι «Φρουροί της Επανάστασης» ακινητοποίησαν το βρετανικό τάνκερ Στένα Ιμπέρο σε χωρικά ύδατα του Ομάν, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η ίδια η κυβέρνηση του Σουλτανάτου. «Συνοδεύουμε τα πλοία μας, οι Βρετανοί θα συνοδεύουν τα πλοία τους και υποθέτω ότι άλλες χώρες θα κάνουν το ίδιο με τα δικά τους πλοία», δήλωσε προ ημερών ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ. Για να συμπληρώσει ότι «από τη στιγμή που το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό υπερέχει, δεν αποκλείεται να βοηθήσουμε και τους συμμάχους μας, εάν το ζητήσουν». Μέχρι τότε δεν γινόταν λόγος για κοινή στρατιωτική δύναμη στα Στενά του Ορμούζ.

Λίγο αργότερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε σε διεθνή διάσκεψη της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης (Centcom) ότι η βρετανική έκκληση για μία κοινή ευρωπαϊκή αποστολή στον Περσικό Κόλπο αποτελεί ουσιαστικά «συμπλήρωμα της δικής μας προσπάθειας» στην περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιες χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή στο εναλλακτικό εγχείρημα, δηλαδή στο αμερικανικό σχέδιο «Sentinel» για την «προληπτική αποτροπή» επιθέσεων στα Στενά του Ορμούζ. Λέγεται πάντως ότι στη συνάντηση της Centcom είχαν λάβει μέρος εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Μ.Βρετανίας.

Διαφοροποίηση από Μπόρις Τζόνσον

Μέχρι πρότινος η Τερέζα Μέι ως πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας πρότεινε μία διεθνή στρατιωτική αποστολή υπό ευρωπαϊκή διοίκηση, η οποία θα διαχωρίζεται σαφώς από την αντίστοιχη αμερικανική. Άλλωστε Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν ότι η αμερικανική αποστολή εντάσσεται σε μία γενικότερη στρατηγική του Λευκού Οίκου να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση προς την Τεχεράνη, ώστε να τη σύρει σε νέα διαπραγμάτευση για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Από την πλευρά της, η ΕΕ στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, ήθελε να διατηρήσει εν ισχύ την προηγούμενη συμφωνία παρά την μονομερή καταγγελία από τον Τραμπ και να αντιμετωπίσει την ιρανική παρέμβαση στα Στενά του Ορμούζ ως εντελώς διαφορετικό περιστατικό.

Θα συνεχίσει να ακολουθεί την ίδια γραμμή ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον; Οι πρώτες ενδείξεις δεν συνηγορούν υπέρ αυτού. Μιλώντας στους Τάιμς του Λονδίνου ο νέος υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι το Λονδίνο επιθυμεί μία αποστολή υπό ευρωπαϊκή διοίκηση, αλλά προφανώς το εγχείρημα “δεν μπορεί να σταθεί χωρίς την αρωγή των ΗΠΑ”. Πάντως ο Γερμανός ομόλογός του Χάικο Μάας εξακολουθεί να αρνείται τη συμμετοχή του Βερολίνου σε μία αποστολή υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον, η οποία θα συνδέεται με αμερικανικά συμφέροντα.

Πηγή: DW

 


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019, 14:47

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!