Βόλος: Δουλεύοντας στις σύγχρονες «γαλέρες» των delivery

801605 delivery boys dna

Την περασμένη εβδομάδα, ένας Βολιώτης, από εκείνους που φέρνουν στο σπίτι ή τη δουλειά τον καφέ μας, είχε ένα τροχαίο ατύχημα, την ώρα της δουλειάς. Τις περισσότερες φορές, αυτά τα ατυχήματα, που αποτελούν συνήθεια πια για τους επαγγελματίες του κλάδου, δεν τα μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ, διότι τα ίδια τα θύματα φοβούνται οτι θα χάσουν τη δουλειά τους. «Στα παιδιά που δουλεύουν ως delivery τη θερινή σεζόν ο κίνδυνος για τη σωματική τους ακεραιότητα αυξάνεται λόγω της μεγάλης αύξησης της κίνησης, της εντατικοποίησης της δουλειάς από την άλλη και την πίεση στους εργαζόμενους για να βγαίνει γρήγορα η δουλειά αλλά και του κακού οδικού δικτύου που είναι μεγάλη πληγή δυστυχώς για όλες τις πόλεις της χώρας, έτσι και για τον Βόλο.

KEN 728X100

Το delivery είναι κλασική εργασιακή «γαλέρα». Τα μηχανάκια «σερφάρουν» σε «κύματα» θανάτου για μεροκάματα πείνας, με την «ευέλικτη» και «μαύρη» δουλειά να είναι καθεστώς, με τις εξαιρέσεις να επιβεβαιώνουν τον κανόνα ή και να τον ενισχύουν: «Τα κόλπα των εργοδοτών είναι γνωστά: Ένας επιχειρηματίας μπορεί να έχει 10 υπαλλήλους, αλλά να ασφαλίζει μόνο τους δύο. Οι υπόλοιποι δουλεύουν «μαύρα». Και όλα αυτά με μισθό 3 και 3,5 ευρώ την ώρα για τους ντελιβεράδες. Υπάρχει φοβερή εντατικοποίηση της εργασίας η οποία μεταφράζεται σε συχνά και σοβαρά εργατικά ατυχήματα. Λέει το αφεντικό στον υπάλληλο: «Πήγαινε την παραγγελία αυτή όσο πιο γρήγορα μπορείς και γύρνα αμέσως να πας και τις άλλες». Αυτό σημαίνει ότι ο υπάλληλος αναγκάζεται να μετακινηθεί με το μηχανάκι του όσο πιο γρήγορα μπορεί και πάνω στην βιασύνη του να προλάβει, συμβαίνουν και τα ατυχήματα. Τρακαρίσματα, σπασμένα χέρια, σπασμένα πόδια και άλλα χειρότερα.

Και το κακό δεν σταματά εκεί. Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες, από επεισόδιο που έγινε στον Βόλο μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, αφού η σύμβαση που υποτίθεται οτι είχε υπογράψει ο εργαζόμενος, έφερε πλαστή υπογραφή. Οι υπερωρίες δεν πληρώνονται. Δεν γίνεται καν συζήτηση για επιδόματα αδείας, αφού και οι καρτέλες αποδοχών και ωραρίου είναι κι αυτές χωρίς υπογραφή. Και όλα αυτά, σε κατάστημα εστίασης στο κέντρο του Βόλου, που δεν αποτελεί την θλιβερή εξαίρεση του κανόνα.

Ο εργασιακό μεσαίωνας στον οποίον ζούσε ο εν λόγω εργαζόμενος, ο οποίος περιγράφει στο TheNewspaper.gr την περιπέτειά του, ανακαλύφθηκε όταν ζήτησε αντίγραφο της πρόσληψης και αποδείξεις τις μισθοδοσίας για φορολογικούς λόγους. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης του απάντησε κοφτά πως “αν τα θέλει, θα απολυθεί”.

Μάλιστα, όταν η λογίστρια του εργαζομένου επικοινώνησε με τον εργοδότη προκειμένου να διευθετήσει το ζήτημα, η απάντηση που ήρθε εξέπληξε και την ίδια, αφού από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ακούστηκε η κατηγορία “οι λογιστές είναι χύμα. Αυτοί ευθύνονται”.

Στην ίδια επιχείρηση, άλλος εργαζόμενος, στον οποίον είχε δοθεί αναρρωτική άδεια, λόγω ασθένειας, πιεζόταν ασφυκτικά να επιστρέψει στη δουλειά, με την απειλή της απόλυσης να πλανάται στην ατμόσφαιρα.

Η παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Βόλου θα πρέπει να είναι άμεση σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που παραβιάζεται κατάφορα η εργατική νομοθεσία, ακόμα κι αν οι εργαζόμενοι δεν προβαίνουν σε επίσημες καταγγελίες για να μη βρεθούν την επόμενη μέρα στο φάσμα της ανεργίας και στην “μαύρη λίστα” των εργοδοτών του ίδιου κλάδου.

error: Content is protected !!