«Η κυβέρνηση του Μοράλες αναγκάστηκε να υπογράψει τη συμφωνία υπό την απειλή της κυβέρνησης Τραμπ»

2712191
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019, 07:27

Ο Αλεχάντρο Γιαματέι έκρινε χθες Δευτέρα ότι η συμφωνία που μετατρέπει σε «ασφαλή τρίτη χώρα» τη Γουατεμάλα και ορίζει το πού μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις ασύλου — την υπέγραψε ο απερχόμενος πρόεδρος Τζίμι Μοράλες με τις ΗΠΑ — πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών.

Η κυβέρνηση του Μοράλες αναγκάστηκε να υπογράψει τη συμφωνία υπό την απειλή της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ πως θα επέβαλε κυρώσεις στη Γουατεμάλα. Η συμφωνία πρακτικά σημαίνει πως οι μετανάστες από την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ θα πρέπει να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στο έδαφος της Γουατεμάλας και όχι να συνεχίζουν το ταξίδι προς βορρά.

Η κίνηση, με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των αιτήσεων χορήγησης ασύλου στις ΗΠΑ, πυροδότησε κύμα επικρίσεων από πλευράς ιδίως οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κατήγγειλαν ότι η συμφωνία ενέχει τον κίνδυνο να παγιδεύσει χιλιάδες ευάλωτους ανθρώπους σε μια χώρα με ενδημική φτώχεια και βία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN, ο Γιαματέι, ο δεξιός πολιτικός που θα αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου στις αρχές της επόμενης χρονιάς, τόνισε ότι ελάχιστες διασαφηνίσεις έχουν γίνει από την κυβέρνηση του Μοράλες για το πώς θα εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία ή το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της. 


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019, 07:30

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!