Ξεκινά τη μεθεπόμενη Δευτέρα η τοποθέτηση των βυθιζόμενων μπαρών στο κέντρο της Λάρισας

bares pezodromoi
banner
milonas 728x120

Την μεθεπόμενη Δευτέρα 26 Αυγούστου ξεκινά το έργο της επιτήρησης στο κέντρο της Λάρισας, με τις πρώτες παρεμβάσεις να αφορούν στην τοποθέτηση “πιλοτικά” βυθιζόμενων μπαρών σε 14 σημεία.

Στόχος είναι με την ολοκλήρωση του έργου που έχει προϋπολογισμό 900.000 ευρώ, είναι ο πλήρης έλεγχος αλλά και η επιτήρηση των πεζοδρόμων στο κέντρο, αφενός με συστήματα εισόδου – εξόδου, αλλά και με κάμερες που θα στέλνουν σήμα στο “κέντρο ελέγχου” το οποίο διαμορφώνεται στο ισόγειο του δημαρχείου.

ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΟ

Η ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου των πεζοδρόμων στο κέντρο της Λάρισας θα σημάνει τις εξής δράσεις:

Θα οριστούν κανόνες λειτουργίας – πρόσβασης από τον δήμο Λαρισαίων, όπου :

 • Θα απαγορεύεται η γενική κυκλοφορία εντός της ελεγχόμενης ζώνης
 • Θα δίνει δικαίωμα πρόσβασης σε χρήστες που θα διαθέτουν ειδική κάρτα διέλευσης διάρκειας ή περιορισμένης διάρκειας , αλλά και διέλευσης και στάθμευσης.
 • Θα επιτρέπει την ανεμπόδιστη πρόσβαση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης
 • Θα επιτρέπει την τροφοδοσία των καταστημάτων σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο ή μέρες καθώς και την αποκομιδή των απορριμμάτων
 • Θα επιτρέπει πρόσβαση οχημάτων σε ειδικές περιπτώσεις ( π.χ. ταξί, φορτηγό για μετακόμιση, τροφοδοσία πετρελαίου κλπ)
 • Θα επιτρέπει την διέλευση οχημάτων κατά τις ώρες τροφοδοσίας των καταστημάτων, κατά τις ώρες αποκομιδής απορριμμάτων.
 • Θα επιτρέπει την μεμονωμένη διαχείριση πρόσβασης μέσω των κανόνων πρόσβασης που θα οριστούν.

Το σύστημα Ελεγχόμενης Πρόσβασης Οχημάτων στο πεζοδρομημένο κέντρο θα αποτελείται από:

 • Βυθιζόμενα κολωνάκια τοποθετημένα σε κάθε πρόσβαση, τα οποία θα πρέπει να ανοίγουν αυτόματα κατά τις ώρες τροφοδοσίας των καταστημάτων ή τις ώρες αποκομιδής των απορριμμάτων ή σε περίπτωση βλάβης του συστήματος ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
 • Εξοπλισμό τηλεπαρακολούθησης. Ο οποίος θα αποτελείται από ειδικές κάμερες αναγνώρισης της πινακίδας κυκλοφορίας των οχημάτων των χρηστών που έχουν ή ζητούν δικαίωμα πρόσβασης στο πεζοδρομημένο κέντρο
 • Κέντρο Ελέγχου που θα μπορεί να συντονίζει το σύνολο των λειτουργιών του Δήμου και να δίνει εντολές για το άνοιγμα του συνόλου ή του υποσυνόλου του εξοπλισμού πρόσβασης. Θα λειτουργεί 24ώρες το εικοσιτετράωρο και θα μπορεί να παρεμβαίνει όπου είναι αναγκαίο.
 • Η πλατφόρμα του συστήματος θα είναι cloud based και θα βασίζεται στην αρχιτεκτονική Θα υποστηρίζει Α. «Ανοικτή» αρχιτεκτονική (open architecture), κάνοντας χρήση προτύπων που θα διασφαλίζουν: 1/την ομαλή συνεργασία και λειτουργία μεταξύ των επιμέρους εφαρμογών και υποσυστημάτων του πληροφοριακού συστήματος, 2/ τη δικτυακή συνεργασία μεταξύ εφαρμογών ή/και συστημάτων τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά υπολογιστικά συστήματα και 3/ την επεκτασιμότητα των συστημάτων και εφαρμογών χωρίς αλλαγές στη δομή και αρχιτεκτονική τους. Β. Αρθρωτή (modular) αρχιτεκτονική που θα επιτρέπει μελλοντικές επεκτάσεις και αντικαταστάσεις, ενσωματώσεις, αναβαθμίσεις ή αλλαγές διακριτών τμημάτων λογισμικού ή εξοπλισμού και Γ. Αρχιτεκτονική πολυπεπίπεδη Ν-tier, για την ευελιξία της κατανομής του κόστους και φορτίου μεταξύ κεντρικών συστημάτων και σταθμών εργασίας, για την αποδοτική εκμετάλλευση του δικτύου και την ευκολία στην επεκτασιμότητα, αλλά και στη συντήρησή του.

Τέλος, στο πλαίσιο της σύμβασης , ο ανάδοχος θα πρέπει να λειτουργήσει το σύστημα στη λογική του Build Operate Transfer, παρέχοντας υπηρεσίες που αναλογούν στην καλή λειτουργία του έργου.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟ

Τα οφέλη (Άμεσα και Έμμεσα) που θα προκύψουν για τον Δήμο Λαρισαίων και τους πολίτες είναι πολλαπλά, ενδεικτικά κάποια από αυτά είναι:

 • Η παροχή υπηρεσιών από το Δήμο, που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
 • Η αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
 • Η παροχή από το Δήμο υπηρεσιών που βελτιώνουν την καθημερινότητα των επιχειρήσεων (π.χ. τροφοδοσία, επιχειρήσεις εστίασης κλπ.).
 • Η χρήση αξιόπιστων πληροφοριών και δεδομένων για την χάραξη εφαρμοζόμενων πολιτικών.
 • Η αυτοματοποίηση και βελτιστοποίηση διαδικασιών με ταυτόχρονη ορθολογικότερη κατανομή και χρήση των διαθέσιμων πόρων.

Πηγή: onlarissa.gr

error: Content is protected !!