ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Πεκίνο καταδικάζει τις “σχεδόν τρομοκρατικές” επιθέσεις στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ

2712740
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019, 10:58

KENT728X100 1

Η Κίνα σκλήρυνε σήμερα ακόμη περισσότερο τον τόνο της έναντι των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, την επομένη του ξυλοδαρμού δύο Κινέζων από την ηπειρωτική χώρα στο αεροδρόμιο αυτής της πρώην βρετανικής αποικίας, χαρακτηρίζοντας τις πράξεις αυτές “σχεδόν τρομοκρατικές”. Επίσης επανέλαβε ότι υποστηρίζει τις τοπικές αρχές για την αυστηρή τιμωρία αυτών που ευθύνονται για τις εν λόγω πράξεις, εν μέσω της κλιμάκωσης της κρίσης που έχει ξεσπάσει εδώ και δύο μήνες στο Χονγκ Κονγκ.

“Καταδικάζουμε με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα αυτές τις σχεδόν τρομοκρατικές ενέργειες”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σου Λουγίνγκ, εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων Χονγκ Κονγκ και Μακάο της κινεζικής κυβέρνησης.

Χθες, κατά την πέμπτη ημέρα μιας άνευ προηγουμένου κινητοποίησης στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, οι διαδηλωτές παρεμπόδισαν τη διέλευση των επιβατών που θα αναχωρούσαν αποκλείοντας τις διόδους που οδηγούν στις ζώνες επιβίβασης του αεροδρομίου.

Το βράδυ επίσης κάποιοι από το πλήθος έδεσαν σε ένα καροτσάκι για αποσκευές έναν άνδρα, τον οποίο υποψιαζόντουσαν ότι είναι κατάσκοπος του Πεκίνου, και μια μικρή ομάδα τον ξυλοκόπησε. Αυτός απομακρύνθηκε στη συνέχεια με ασθενοφόρο.

Η Global Times, η επίσημη κινεζική αγγλόφωνη εφημερίδα, γνωστοποίησε ότι πρόκειται για έναν από τους δημοσιογράφους της.

Σε άλλο επεισόδιο που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο, επίθεση δέχθηκε ένας άνδρας, ο οποίος, σύμφωνα με ομάδα διαδηλωτών, ήταν αστυνομικός που κατάφερε να διεισδύσει στο πλήθος αυτών που διαμαρτύρονταν.

Οι δυνάμεις της τάξης χρειάστηκε να κάνουν χρήση σπρέι πιπεριού την ώρα που προσπαθούσαν να απομακρύνουν τον άνδρα αυτόν από το αεροδρόμιο, ενώ το όχημά τους είχε αποκλειστεί από μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, το Γραφείο Υποθέσεων Χονγκ Κονγκ και Μακάο καταδίκασε σθεναρά τις επιθέσεις που δέχθηκαν, όπως επισήμανε, ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Global Times και ένας ταξιδιώτης στο αεροδρόμιο, από τους, όπως τους χαρακτήρισε, βίαιους διαδηλωτές.

Την ώρα που το Πεκίνο ενέτεινε τις απειλές για επέμβαση, το διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ επανερχόταν σήμερα το πρωί στους ομαλούς ρυθμούς λειτουργίας του.

Οι αναχωρήσεις πτήσεων ξανάρχισαν και τα γκισέ ελέγχου των εισιτηρίων λειτουργούσαν ομαλά, ενώ η πλειονότητα των διαδηλωτών έχει εγκαταλείψει το διεθνές αεροδρόμιο, σύμφωνα με το AFP.

Πρόκειται για μια “χρωματιστή επανάσταση”, υπογράμμιζε παράλληλα σήμερα σε κύριο άρθρο της η επίσημη κινεζική εφημερίδα Global Times, αναφερόμενη στις παρατεταμένες διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ, και σημείωνε ότι αυτή αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της τοπικής κυβέρνησης και “στο να επιστρέψουν την πόλη στον δυτικό κόσμο”.

“Η κινεζική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ποτέ στην ακραία αντιπολίτευση και τη Δύση να σύρουν το Χονγκ Κονγκ στο αντικινεζικό στρατόπεδο ούτε θα επιτρέψει να βυθιστεί η πόλη σε χάος μακροπρόθεσμα ή να μετατραπεί σε βάση για να ανατρέψει η Δύση το πολιτικό σύστημα της Κίνας”, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Χθες ένας από τους δημοσιογράφους της, επισημαίνει επίσης, δέχθηκε επίθεση στο αεροδρόμιο από διαδηλωτές, οι οποίοι στη συνέχεια εμπόδισαν το προσωπικό των πρώτων βοηθειών να τον προσεγγίσει.

Η εφημερίδα καταδικάζει τέλος το περιστατικό αυτό, το οποίο επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, και χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές επαγγελματίες “ταραχοποιούς”.

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!