Το τελευταίο «αντίο» στον Θανάση Βίτκο είπαν φίλοι και συγγενείς στην Τσαριτσάνη

IMG 6045
MANOLLO GIF
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Το τελευταίο «αντίο» στον Θανάση Βίτκο, που «έφυγε» την Τρίτη από τη ζωή, είπαν χθες το μεσημέρι συγγενείς, σύντροφοι, συναγωνιστές, συγχωριανοί και φίλοι, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην κηδεία του, που έγινε στο νεκροταφείο της Τσαριτσάνης.

KEN

Το φέρετρό του ήταν σκεπασμένο με τη σημαία του ΚΚΕ ενώ τιμητική φρουρά γύρω του στάθηκαν μέλη της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Λάρισας και Οργανώσεων της περιοχής της Ελασσόνας.

Το τελευταίο «αντίο» στον Θανάση Βίτκο είπαν φίλοι και συγγενείς στην ΤσαριτσάνηΣτην κηδεία παρευρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια, αντιπροσωπείες της ΕΠ Θεσσαλίας και της ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ,  της Οργάνωσης Κεντρικής Ευρώπης του Κόμματος και της αντίστοιχης της ΚΝΕ, της ΚΟΒ του Μονάχου ενώ την κεντρική διοίκηση της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ εκπροσώπησε ο Τηλέμαχος Καλόγηρος.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Δημήτρης Αβρανάς, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθηναν ο Αντώνης Στυλογιάννης, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και ο Ηλίας Αλέξης, εκ μέρους του Παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ, του οποίου ο Θανάσης Βίτκος ήταν Πρόεδρός του τα τελευταία 12 χρόνια.

Επικήδειος της ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ

«Σύντροφε Θανάση,

με μεγάλη θλίψη και στεναχώρια το Κόμμα σου και οι σύντροφοί σου, σου στέλνουμε σήμερα τον τελευταίο αγωνιστικό χαιρετισμό.

Το τελευταίο «αντίο» στον Θανάση Βίτκο είπαν φίλοι και συγγενείς στην ΤσαριτσάνηΣτεκόμαστε απέναντι σου με περηφάνια,γιατί υπήρξες ένα άξιο μέλος του ΚΚΕ, ένα ζωντανό παράδειγμα προσφοράς και αγώνα. Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε πως έφυγες τόσο απρόσμενα, ότι δεν είσαι πια μαζί μας, γιατί μέχρι χθες ήσουν με το Ριζοσπάστη στο χέρι, το περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης, μάχιμος κομμουνιστής, τόσο ενεργητικός και ζωντανός άνθρωπος, ακούραστος στην κομματική δουλειά παρά την ηλικία σου.

Ο σύντροφος Θανάσης Βίτκος γεννήθηκεστην Τσαριτσάνη το 1936 και ήταν παιδί αγροτικής οικογένειας αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΕΑΜ. Μεγαλωμένος στη φτώχεια και στην βιοπάλη, μετά το στρατό,φεύγει το 1961 για τη Γερμανία, όπου δουλεύει ως βιομηχανικός εργάτης ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά και πολιτικά μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ.

Οργανώνεται το 1968 στο λεγόμενο ΚΚΕ- εσωτερικού, όμως γρήγορα αποχωρεί και γίνεταιμέλος του ΚΚΕ και στρατεύεται με την πολιτική του, τα ιδανικά και τις αξίες του. Επί χούντας στη Γερμανία κυνηγήθηκε, ξυλοκοπήθηκε για την αντιδικτατορική του δράση, κηρύχθηκε παράνομος, του αφαιρέθηκε η ιθαγένεια και τουαπαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα.

Το 1995 επιστρέφει συνταξιούχος στην Ελλάδα και ζει στην Τσαριτσάνη. Διετέλεσεμέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Ελασσόνας του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΒ συνταξιούχωνΕλασσόνας. Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Ελασσόνας και πρόεδρος του παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ τα τελευταία 11 χρόνια, με ιδιαίτερη έγνοια και προσήλωση στα καθήκοντά του.

Το τελευταίο «αντίο» στον Θανάση Βίτκο είπαν φίλοι και συγγενείς στην ΤσαριτσάνηΜας τόνιζε επίμονα τη σημασία να κρατάμε ζωντανό το Παράρτημα της Εθνικής Αντίστασης, να αναδεικνύουμε την ιστορία, τουςαγώνες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ.

Αγαπητοί συγγενείς,

σύντροφοι και φίλοι του Θανάση Βίτκου,

ο σύντροφος Θανάσης ήταν μπροστάρης σε όλους τους αγώνες. Όλοι εμείς που τον γνωρίσαμε, θα θυμόμαστε πάντα την ακλόνητη πίστη του, την μαχητικότητα του, την ανιδιοτελή προσφορά του.

Πρωτοπόρος στη δουλειά με το Ριζοσπάστη,τη μόνιμη έγνοια σου, όχι απλός- καθημερινός αναγνώστης αλλά διακινητής σταθερός μέχρι το τελευταίο φύλλο, να φτάσει σε όσους περισσότερους γίνεται η φωνή της εργατιάς, του λαού, του δίκιου.

Πρωτοπόρος την οικονομική δουλειά, στα πλάνα, στους στόχους, κατανοούσες την μεγάλη σημασία της ενίσχυσης του κόμματος και οικονομικά, για να διεξάγει αποτελεσματικά την πάλη του. Και εδώ και στη Γερμανία όταν πήγαινες, έμπαινες μπροστά στη μάχη με το κουπόνι του ΚΚΕ.

Παρών σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και υποψήφιος όπου σε χρειαζόταν το κόμμα σε νομαρχιακές, δημοτικές και τοπικές εκλογές.

Στις δύσκολες στιγμές για το κόμμα του 1989- 1991, στάθηκες δίπλα του, όταν φυσούσε ο άγριος άνεμος της αντεπανάστασης και το κόμμα έδινε τον αγώνα να μη διαλυθεί από τη θύελλα των ανατροπών και τον οπορτουνισμό.

Είχες στέρεη πεποίθηση ότι ο κόσμος θα αλλάξει, ότι ο σοσιαλισμός- κομμουνισμός θα νικήσει, ότι το ΚΚΕ με το πρόγραμμα του και τις αρχές του, θα επικρατήσει.

Σύντροφε Θανάση,

φεύγεις και αφήνεις έντονα αποτυπώματα σε όλους όσους σε έζησαν από κοντά, στους οικείους σου, τους συγγενείς, τους συντρόφους και τους φίλους σου. Η αγνή προσωπικότητά σου, η ζωντάνια σου, η θέληση σου για προσφορά πάντα θα μας συνοδεύουν.

Το τελευταίο «αντίο» στον Θανάση Βίτκο είπαν φίλοι και συγγενείς στην ΤσαριτσάνηΤαυτίστηκες με το κόμμα και εμείς οι σύντροφοι σου έχουμε την αίσθηση ότι θα σε έχουμε και αύριο μαζί μας στους αγώνες. Ηπαρουσία σου για μας ήταν και παρουσία του ΚΚΕ.

Φρόντισες όμως σύντροφε Θανάση να αφήσεις και εσύ παρακαταθήκη με το παράδειγμα σου, τη ζωή σου όπως και τόσοι άλλοι αγωνιστές, σε εμάς τους συντρόφους σου.

Εκπλήρωσες στο ακέραιο το καθήκον σου. Σε αποχαιρετάμε με την υπόσχεση να συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και δύναμη στο καθήκον μας, στην πάλη μας για το δίκιο της εργατικής τάξης και του λαού μας, για το σοσιαλισμό- κομμουνισμό.

Στην κόρη σου, στις αδερφές σου και στους υπόλοιπους συγγενείς σου, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Καλό ταξίδι σύντροφε Θανάση.»

Πηγή: onlarissa.gr

error: Content is protected !!