ΕΒΟΛ: Φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα θα στηρίξουν το εισόδημα των αγροτών

collage 12 1024x480
stergiou
fotou
728x110 3

Στη δημιουργία δύο ενεργειακών κοινοτήτων που θα εκμεταλλευτούν επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα αλλά και βιοαέριο προχωρά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου για να βοηθήσει τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας να παραμείνουν στα χωριά τους, εξασφαλίζοντας ένα βασικό εισόδημα ώστε να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους.

728X100 3

Στην ανακοίνωση προέβη σήμερα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου Νικήτας Πρίντζος, επισημαίνοντας ότι το εγχείρημα θα είναι δύσκολο αλλά εκτίμησε ότι και με τη συμβολή της κυβέρνησης που δίνει μεγάλη βαρύτητα στις επενδύσεις για την ανάπτυξη της χώρας, θα προχωρήσει. Τόνισε ότι ο συνεταιρισμός αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία των ενεργειακών κοινοτήτων σύμφωνα με το νόμο (Ν 4513/2018 ) ο οποίος τους δίνει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα απέναντι σε τέτοιου είδους επενδύσεις. Η τελική επένδυση αναμένεται να φθάσει τα 100 εκ. ευρώ.

Ειδικότερα ο κ. Πρίντζος ανέφερε ότι ο Συνεταιρισμός προσπάθησε με κάποιες δευτερογενείς επενδύσεις να βοηθήσει τους αγρότες της περιοχής όμως από τις μελέτες που έγιναν αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι διερευνήθηκε η παραγωγή μυρωδικών φυτών, ξηρών καρπών οσπρίων κ.α. Έτσι το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού κατέληξε ότι η επένδυση στην ενέργεια θα ήταν η πιο επωφελής για τους αγρότες.

Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν φωτοβολταϊκά πάρκα σε εκτάσεις που διερευνώνται και στο όλο εγχείρημα μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων θα συμμετέχουν 500 αγρότες από τα 20 χωριά δυτικά του Βόλου. «Θα δημιουργηθούν

δύο φωτοβολταϊκά πάρκα της τάξεως των 36 μεγαβάτ δηλαδή μία επένδυση 20-22 εκ. ευρώ. Ο κάθε αγρότης θα συμβάλλει με ένα ποσό 3000 ευρώ ενώ ο συνεταιρισμός θα συνδράμει αρχικά βάζοντας 5 εκ. ευρώ. Προσδοκούμε σε τέσσερα χρόνια οι αγρότες να έχουν φθάσει τις 2000» ανέφερε ο κ. Πριντζος.

Εκτίμησε ότι ο κάθε αγρότης θα έχει κάνει απόσβεση των χρημάτων του σε τρία χρόνια και στη συνέχεια θα έχει κέρδος 4000 ευρώ το χρόνο ενώ μετά από επτά χρόνια σύμφωνα με την τεχνικοοικονομική μελέτη που έχει γίνει τα ετήσια έσοδά του θα φθάνουν τα 8000 ευρώ. Από κει και πέρα ΕΒΟΛ θα διασφαλίσει το ποσό των 20 εκ. ευρώ τα οποία θα απαιτηθούν για αυτό το εγχείρημα.

«Το σχέδιο είναι δύσκολο και θα αντιμετωπίσουμε νομικά, τεχνικά και διαδικαστικά προβλήματα. Πιστεύω όμως ότι η νέα κυβέρνηση που ενδιαφέρεται πολύ για επενδύσεις θα συμβάλλει ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα και να γίνουν τα έργα άμεσα και να μπορέσουμε στο τέλος να φθάσουμε στο νούμερο των 2000 αγροτών που θα έχουν ένα μικρό εισόδημα. Το μάξιμουμ αυτής της επένδυσης θα είναι 100 εκ. ευρώ αλλά σε βάθος τετραετίας. Τώρα θα διαθέσουμε πέντε ή έξι εκ. ευρώ όχι για να ωφεληθεί το ΕΒΟΛ αλλά για να συμβάλλει να γίνει το έργο προς όφελος των αγροτών. Όλα θα γίνουν με διαφάνεια και δικαιοσύνη. Θα ενημερώσω όλους τους φορείς του νομού ξεκινώντας από περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη, βουλευτές, και Τ.Α. και στη συνέχεια σε επίπεδο κυβέρνησης τους αρμόδιους υπουργούς και αν χρειαστεί θα επιδιώξω και μία συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό. Θα αποτελέσει και ένα πιλοτικό πρόγραμμα αυτό το εγχείρημα» επισήμανε.

 

Τόνισε ότι είναι αντίθετο με την όποια επιδοματική πολιτική, όμως «θέλουμε να βοηθήσουμε με ένα μικρό εισόδημα να μείνει ο κόσμος στα χωριά να ζήσει και να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών». Αρχικά θα κατασκευαστούν τα φωτοβολταϊκά πάρκα και στη συνέχεια θα διερευνηθούν και εκτάσεις για τα αιολικά πάρκα, ανέφερε ο κ. Πρίντζος. «Συνολικά οι εκτάσεις για τα φωτοβολταϊκά θα φθάσουν τα 2000 στρέμματα σε βάθος 10ετίας» εξήγησε.

Μάλιστα εξήγησε ότι η επένδυση στα φωτοβολταϊκά είναι επικερδής, κάτι που είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο συνεταιρισμός καθώς διαθέτει δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, το ένα στη στέγη του εργοστασίου για ίδιο όφελος ενώ το δεύτερο στο Στεφανοβίκειο (500ΚW) παράγει ενέργεια που πωλείται στη ΔΕΗ και συμψηφίζεται με τις ανάγκες σε ενέργεια του εργοστασίου.

 

πηγη

 

error: Content is protected !!