Το Μεξικό δεν θα μετατραπεί σε «ασφαλής τρίτη χώρα»

2716679
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019, 05:02

Ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του εναντιώνεται στο μέτρο που εισηγείται η κυβέρνηση των ΗΠΑ και προβλέπει το Μεξικό να μετατραπεί σε «ασφαλή τρίτη χώρα» για τους αιτούντες άσυλο, ενστερνιζόμενος την τοποθέτηση του προέδρου της μεξικανικής Γερουσίας, κατά τον οποίο το Κογκρέσο δεν θα εγκρίνει ποτέ αυτή την ιδέα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ ανέφερε μέσω Twitter ότι καλωσορίζει την «απόρριψη» από πλευράς της Γερουσίας της «πρότασης» περί μετατροπής του Μεξικού «σε ασφαλή τρίτη χώρα», η οποία «έγινε από τις ΗΠΑ τον περασμένο Ιούνιο».

Ο Εμπράρδ έχει ήδη δηλώσει πως θεωρεί ότι το μέτρο αυτό δεν είναι απαραίτητο, διότι η μεξικανική κυβέρνηση μείωσε σημαντικά τις ροές μεταναστών προς τα νότια σύνορα των ΗΠΑ, εντός των ορίων της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες που συνήφθη τον Ιούνιο.

Ο Ρικάρδο Μονρεάλ, ο πρόεδρος της Γερουσίας, που ανήκει στο Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA) του κεντροαριστερού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ανέφερε σε επιστολή του προς τον Εμπράρδ που φέρει ημερομηνία Τετάρτη 21η Αυγούστου ότι τα μέλη του κοινοβουλίου είναι αποφασισμένα να εμποδίσουν την κύρωση του μέτρου αυτού, που θα χρειαζόταν έγκριση της Γερουσίας για να τεθεί σε εφαρμογή.

Ο προσδιορισμός θεωρητικά θα εξανάγκαζε τους αιτούντες άσυλο από κράτη της κεντρικής Αμερικής -από αυτά αναχωρούν οι περισσότεροι από τους μετανάστες που συλλαμβάνονται στην περιοχή των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό- θα είναι αναγκασμένοι να υποβάλλουν αιτήσεις στις μεξικανικές αρχές.

Όμως «το Μεξικό δεν είναι χώρα η οποία να διαθέτει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά» για αυτό, τόνισε ο Μονρεάλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019, 05:03

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!