«Στην Αλεξάνδρεια του Καβάφη και του Τσίρκα»- Ο Γρηγόρης Βαλτινός σε ποιήματα Καβάφη στο Αρχοντικό Ζαφειρίου

Alexandria4 1024x480
stergiou
fotou
Ontopoulos780x90

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Β. Σποράδων, την Μαγνήτων Κιβωτός- για την διάσωση του Πολιτιστικού αποθέματος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας και την Δ/νση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το τριήμερο ταξίδι στην Ελληνική λογοτεχνία στις 26, 27 και 28 Αυγούστου 2019, στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Αγ. Ονούφριο.

KENT728X100

Τίτλος του τριήμερου αφιερώματος: Στην Αλεξάνδρεια του Καβάφη και του Τσίρκα, δίνοντας έτσι έμφαση στην ιδιαίτερη επιρροή που έχει αυτή η πάντα γοητευτική πόλη στην ιστορική και λογοτεχνική ιστορία της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που θα έχουν ως κεντρικούς θεματικούς άξονες την πόλη της Αλεξάνδρειας, τον Στρατή Τσίρκα και τον Κωνσταντίνο Καβάφη, συμμετέχουν πανεπιστημιακοί , συγγραφείς, ηθοποιοί σε αφηγήσεις κειμένων, οπτικοακουστικό υλικό ( Αλεξάνδρεια-Τσίρκας-Καβάφης), το οποίο έχει επιμεληθεί ο Σύνδεσμος Φιλολόγων, ενώ θα παρουσιάζεται ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα στο τέλος κάθε βραδιάς.

Η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων (28/8) περιλαμβάνει:

Προβολή οπτικοακουστικού υλικού για την ζωή και το έργο του Κων/νου Καβάφη (επιμέλεια Σύνδεσμος Φιλολόγων Μαγνησίας).

Ομιλία του κ. Δημήτρη Δημηρούλη , καθ. Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας, στο Τμήμα Επικοιν. και ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα «Ο Καβάφης των μελλουσών γενεών»́. Ο κ. Δημηρούλης ,στην παρουσίαση του αναφέρεται στο πως έβλεπε ο Καβάφης, ο ίδιος τον εαυτό του. Με μια προληπτική κίνηση που όλοι οι μεγάλοι ποιητές υπονοούν αλλά σπάνια κάνουν. Το ερώτημα για μας σήμερα είναι απλό: ποια είναι τα καθοριστικά στοιχεία που κράτησαν τον Καβάφη ζωντανό στις γενιές που ακολούθησαν μετά τον θάνατό του; Και αν αυτό συνέβη, είναι ακόμη το έργο του ανθεκτικό για να το υποδεχτούν οι γενιές που έρχονται;»

Στην συνέχεια η συγγραφέας κ. ΄Ερση Σωτηροπούλου, θα μιλήσει με θέμα «O Καβάφης ως μυθιστορηματικός ήρωας». Αναφερόμενη στο βιβλίο της, «Τι μένει από τη νύχτα», όπου είναι η μυθιστορηματική ανασύσταση ενός μικρού κομματιού της ζωής του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, εστιάζοντας σε μια ελάχιστα γνωστή περιπέτεια της ζωής του. Τότε που στα 34 χρόνια του ταξίδεψε με τον αδελφό του Τζων στο Παρίσι. Ένα ταξίδι στο οποίο τέμνεται η δημιουργική αγωνία με την ερωτική επιθυμία. Αυτή η τομή θα δώσει λίγα χρόνια αργότερα τους καρπούς της στα αξεπέραστα ερωτικά ποιήματα του Αλεξανδρινού.

Ενώ θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το εξαίρετο ο ηθοποιός Γρηγόρη Βαλτινό να διαβάζει ποιήματα του Καβάφη.

Η βραδιά θα κλείσει με ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τους Νεφέλη Σγαντζή τραγούδι και Ζαφείρη Κουκουσέλη στο πιάνο. Το πρόγραμμά του θα περιλαμβάνει αποκλειστικά μελοποιημένη ποίηση του Κ. Καβάφη.

Παράλληλα λειτουργεί η έκθεση με σημαντικά έργα Αιγυπτιωτών ζωγράφων , την οποία έχει επιμεληθεί η κ. Χρύσα Δραντάκη, προϊστάμενη της Δ/νσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ -ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, έργα τα οποία προέρχονται από την συλλογή Δάμτσα του Δήμου Βόλου.

error: Content is protected !!