ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βρισκόμαστε κοντά σε «οριστική συμφωνία» με τις ΗΠΑ

2719361


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019, 12:34

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι βρίσκονται κοντά στην επίτευξη «οριστικής συμφωνίας» με τις ΗΠΑ, βάσει της οποίας θα αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα τη δέσμευση των ανταρτών να μην γίνει η χώρα ασφαλές καταφύγιο για διεθνείς τρομοκράτες.

Οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν που διαρκεί 18 χρόνια πραγματοποιούνται στην Ντόχα του Κατάρ από πέρυσι. Ο ένατος γύρος των συνομιλιών ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ελπίζουμε να έχουμε σύντομα καλά νέα για το μουσουλμανικό κράτος μας που επιζητεί την ανεξαρτησία», δήλωσε ο Σουαχίλ Σάχιν εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στην Ντόχα.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν έχουν προς το παρόν αρνηθεί να σχολιάσουν.

Δύο πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων επεσήμαναν ότι ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ είναι προγραμματισμένο να μεταβεί στην Καμπούλ για να ενημερώσει τον πρόεδρο Άσραφ Γάνι για τη συμφωνία.

Ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας στο Καμπούλ δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα 14 με 24 μηνών για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων.

Προτού δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, θα ενημερωθεί η κυβέρνηση του Αφγανιστάν, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019, 12:34

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!