Η σελίδα των «Παλαιστινιακών Εδαφών» εξαφανίστηκε από τον ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

2719355
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019, 12:16

KEN

Η εξαφάνιση της σελίδας που ήταν αφιερωμένη στα «Παλαιστινιακά Εδάφη» στον ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως μεταξύ των Παλαιστίνιων ηγετών, οι οποίοι θεωρούν ότι αποτελεί επιβεβαίωση της πολιτικής υπέρ του Ισραήλ που ακολουθεί η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι δεν πρόκειται για «αλλαγή πολιτικής» των ΗΠΑ απέναντι στην Παλαιστινιακή Αρχή, αποδίδοντας την τροποποίηση αυτή στην «ανανέωση» του ιστοτόπου. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν η εν λόγω σελίδα θα αποκατασταθεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή.

Κάποιοι παρατήρησαν τις τελευταίες ημέρες ότι η σελίδα «Παλαιστινιακά Εδάφη», η οποία στις αρχές του έτους εξακολουθούσε να περιλαμβάνεται στον τομέα Μέση Ανατολή του ιστοτόπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξαφανίστηκε. Και μαζί της όλες οι πληροφορίες για τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.

Μόνο στη σελίδα που είναι αφιερωμένη στο Ισραήλ υπάρχει πλέον αναφορά στους Παλαιστινίους.

Η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής καταδίκασε το γεγονός αυτό, εκτιμώντας ότι αντικατοπτρίζει «τη μεροληψία υπέρ του Ισραήλ» της κυβέρνησης Τραμπ.

Πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, ο Νταν Σαπίρο εκτίμησε ότι η αλλαγή αυτή είναι «παράλογη». «Οι Παλαιστίνιοι δεν θα εξαφανιστούν. Τα αμερικανικά συμφέροντα απαιτούν να συνομιλούμε μαζί τους» επεσήμανε.

Η αμερικανική διπλωματία υπό τον Τραμπ έχει προχωρήσει σε αρκετές αποφάσεις εις βάρος των Παλαιστινίων. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αλλά και την κυριαρχία του εβραϊκού κράτους επί των Υψιπέδων του Γκολάν, ενώ διέκοψε σχεδόν εντελώς την παροχή βοήθειας στους Παλαιστινίους.

Σημειώνεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άλλαξε την ορολογία που χρησιμοποιεί σε κάποιες εκθέσεις του και πλέον δεν κάνει λόγο για «κατεχόμενες περιοχές». Ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν εκτίμησε ότι το εβραϊκό κράτος έχει «το δικαίωμα να διατηρήσει μέρος» της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες αρνούνται οποιαδήποτε επαφή με την κυβέρνηση Τραμπ μετά την απόφασή του για την Ιερουσαλήμ και έχουν απορρίψει a priori το ειρηνευτικό σχέδιο του Λευκού Οίκου για την επίλυση του Μεσανατολικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019, 13:38

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!