Οι δημοσιογράφοι ζητούν περισσότερη προστασία από ακροδεξιούς εξτρεμιστές

2719819
stergiou
fotou
728x110 3


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019, 06:32

728X100 3 1

Δημοσιογραφικές ενώσεις στη Γερμανία ζητούν να κάνει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών περισσότερα για να προστατεύσει εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης από ακροδεξιές επιθέσεις, σε ανοικτή επιστολή που απηύθυναν την Τετάρτη στον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Στην ανοικτή επιστολή, οι δημοσιογράφοι ζητούν να απλοποιηθούν οι διαδικασίες της αίτησης που μπορούν να υποβάλουν για να τηρείται απόρρητη η ιδιωτική διεύθυνσή τους.

«Σε μερικά κρατίδια, εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης πρέπει να αποδείξουν πρώτα ότι διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους, πριν καταστεί δυνατό να μπλοκαριστεί η πρόσβαση (στην ιδιωτική διεύθυνσή τους) — όμως μέχρι τότε μπορεί να είναι πολύ αργά για να προστατευθούν», αναφέρεται στην επιστολή.

Οι δημοσιογράφοι ζητούν επίσης το υπουργείο να ενημερώνει κάθε δημοσιογράφο, το όνομα του οποίου εμφανίζεται σε κάποια ακροδεξιά λίστα, εφόσον ο εν λόγω δημοσιογράφος υποβάλει σχετικό ερώτημα. Αν σε τέτοιες λίστες εμφανίζονται ολόκληροι δημοσιογραφικοί οργανισμοί, θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά γι’ αυτό από τις αρχές, συνεχίζει η επιστολή.

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης πως δεν βοηθάει να λέει η αστυνομία στα ενδιαφερόμενα μέρη ότι θα πρέπει «να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή», καθώς αυτό δεν είναι δυνατόν για εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης και το μόνο που κάνει είναι να βοηθάει τους εξτρεμιστές να εκπληρώνουν τον στόχο τους να εκφοβίζουν.

Η ανοικτή επιστολή υπογράφεται από τις δύο δημοσιογραφικές ενώσεις DJV και dju, την ένωση Netzwerk Recherche, τον ιστότοπο Krautreporter και την κολεκτίβα καλλιτεχνών Peng!, μεταξύ άλλων.

Τον Ιούλιο, ο Χορστ Ζεεχόφερ είχε δηλώσει πως η Γερμανία «δεν θα κάνει πίσω μπροστά σε τέτοιες ύπουλες απόπειρες εκφοβισμού» που αφορούν λίστες ονομάτων οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από ακροδεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών τονίζει πως δεν πιστεύει πως οποιοδήποτε από τα πρόσωπα που κατονομάζονται σ’ αυτές τις λίστες διατρέχει μεγάλο κίνδυνο. Εντούτοις πολλά κρατίδια έχουν επιλέξει να ενημερώνουν τους ανθρώπους που περιλαμβάνονται στις λίστες.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019, 06:32

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!