Τσουνάμι προσφύγων από τη Συρία προς την Τουρκία

2720808
stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019, 19:07

KENT728X100 1

Μετά το πολιτικό διάβημα της Αθήνας προς την Άγκυρα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην ελληνική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί εκτάκτως το Σάββατο το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να συζητηθεί η νέα πίεση που δέχεται η χώρα τα τελευταία 24ωρα με τις μεταναστευτικές ροές. 

Οι 500 πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν στη Λέσβο την Πέμπτη 29 Αυγούστου κατέδειξαν πως οι αριθμοί αύξησης αυτών των ανθρώπων από τα τουρκικά παράλια θυμίζουν τον εφιάλτη του 2015. Ήδη ανακοινώθηκε επίσημα πως 1.000 άτομα θα μεταφερθούν από τη Μόρια της Λέσβου σε δομές φιλοξενίας στην Καβάλα, αλλά αυτό το μέτρο βεβαίως δεν αρκεί για την αποσυμφόρηση των νησιών του βορείου Αιγαίου. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr από την Τουρκία, αυξάνεται δραματικά η πίεση που ασκούν κύματα προσφύγων από την επαρχία Ιντλίμπ της βορείου Συρίας προς τις συνοριακές εισόδους της Τουρκίας. Τα κύματα των προσφύγων αυτών που σπεύδουν να γλιτώσουν από την επέλαση των στρατιωτικών δυνάμεων της Δαμασκού αλλά και των Ρώσων, συγκρατώνται μέχρι στιγμής από στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας κατά μήκος των συρματοπλεγμάτων στα σύνορα των δύο χωρών. 

Σκηνές αλλοφροσύνης παρατηρούνται κατά μήκος της τουρκοσυριακής γραμμής. Στην επαρχία Χατάι (Αντιόχεια) οι πρόσφυγες κατάφεραν να ρίξουν την πύλη εισόδου στα σύνορα με τη Συρία και να περάσουν σε τουρκικό έδαφος, οι Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα, αλλά φαίνεται πως έιναι όλο και πιο δύσκολο να συγκρατηθούν τα κύματα ανθρώπων από τις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονται σε όλη την επάρχια.

Σημειώνεται πως το Ιντλίμπ είναι ο τελευταίος θύλακας των τζιχαντιστών σε συριακό έδαφος, αλλά είναι ενεργός. Αυτό σημαίνει πως πέρα από τους κατοίκους που προσπαθούν να γλιτώσουν, υπάρχει προφανώς και ένας αριθμός τζιχαντιστών που οπισθοχωρώντας προς το τουρκικό έδαφος, θα προσπαθήσουν να βρουν καταφύγιο.

Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές στην Τουρκία με τις οποίες το zougla.gr βρίσκεται σε επαφή, ο αριθμός των Σύρων πολιτών που επιχειρούν να περάσουν τα τουρκικά σύνορα ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες. Η πίεση αυτή μεταφέρεται αυτόματα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες (πάνω από 4 εκατομμύρια) που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, και οι οποίοι πάση θυσία επιχειρούν να περάσουν στη Δύση, είτε μέσω Έβρου, είτε μέσω Αιγαίου.

Την ίδια ώρα, παρατηρείται και το εξής φαινόμενο. Οι τουρκικές αρχές επιχειρούν να «αδειάσουν» την Κωνσταντινούπολη από Σύρους πρόσφυγες. Αυτές οι ενέργειες επαυξάνουν τις ροές προς τα παράλια της Τουρκίας, και άρα, ενισχύουν την πίεση προς τα ελληνικά νησιά του βορείου Αιγαίου.

Τα βίντεο που ακολουθούν και που προέρχονται από ανεξάρτητες δημοσιογραφικές πηγές της Τουρκίας, είναι ενδεικτικά. 

 

 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019, 19:09

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!