ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Χεζμπολάχ είναι αποφασισμένη να απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση

2721426


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2019, 00:29

KEN 4

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα δήλωσε το Σάββατο ότι το κίνημα είναι «αποφασισμένο» να απαντήσει στην «επίθεση» με drone που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Βηρυτό, την ευθύνη για την οποία επιρρίπτει στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ «πρέπει να πληρώσει το τίμημα» για την επίθεση αυτή και ότι όλες οι επιλογές είναι ανοικτές για την αντιμετώπιση των ισραηλινών drones που παραβιάζουν την κυριαρχία του Λιβάνου.

Το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Αυγούστου κατά της σιιτικής συνοικίας της νότιας Βηρυτού που αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ και η οποία χαρακτηρίσθηκε «κήρυξη πολέμου» από τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν.

Ο Χασάν Νασράλα από την πλευρά του δήλωσε ότι ήταν «η πρώτη επιθετική ενέργεια» του Ισραήλ κατά του Λιβάνου από τον σύντομο πόλεμο του 2006, με 1.200 νεκρούς από την πλευρά του Λιβάνου και 160 από την ισραηλινή πλευρά.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ απείλησε το Ισραήλ με αντίμετρα: «Λέω στον ισραηλινό στρατό στα σύνορα…να ετοιμαστείτε και να μας περιμένετε».

Απαντώντας του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τον Χασάν Νασράλα και το κράτος του Λιβάνου «να προσέχουν τι λένε και τι κάνουν».

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε τις δυνάμεις του στα λιβανο-ισραηλινά σύνορα.

Η επίθεση με drone στην νότια Βηρυτό έγινε λίγες ώρες αφού το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι πραγματοποίησε πλήγματα στη Συρία κατά των ιρανικών δυνάμεων. Ο Χασάν Νασράλα επιβεβαίωσε ότι κέντρο της Χεζμπολά επλήγη στη Συρία και δύο από τους άνδρες του σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, ο στρατός του Λιβάνου έβαλε την Τετάρτη κατά ισραηλινού drone που πετούσε επάνω από τον νότιο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ θεωρείται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ «τρομοκρατική οργάνωση». Είναι σημαντικός πολιτικός παράγων στον Λίβανο. Οι δυνάμεις του συμμετέχουν στον πόλεμο στην Συρία υποστηρίζοντας το καθεστώς της Δαμασκού στο πλευρό του Ιράν, του άλλου μεγάλου εχθρού του Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει το Ιράν ότι επιδιώκει να προσφέρει στην Χεζμπολάχ μονάδες κατασκευής τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων μεγάλης ακριβείας, προειδοποιώντας έτσι την Βηρυτό για ενδεχόμενη κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων. Ο Χασάν Νασράλα απάντησε σήμερα ότι η Χεζμπολάχ δεν χρειάζεται μονάδες παραγωγής διότι «έχει στην διάθεσή της όσους πυραύλους χρειάζεται».

Ο εξοπλισμός της οργάνωσης Χεζμπολάχ με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους θα άλλαζε το δεδομένο της ισραηλινής υπεροπλίας σε ενδεχόμενη μελλοντική τοπική σύγκρουση.

Μία νέα πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω την ήδη βεβαρυμένη από τις εντάσεις ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ κατάσταση Μέση Ανατολή.

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!