Ο πρώην πρόεδρος Μπασίρ παραδέχτηκε ότι έλαβε 25 εκατ. δολάρια από τον πρίγκιπα διάδοχο της Σ. Αραβίας

2721432
stergiou
fotou
728x110 3


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2019, 01:08

728X100

Δικαστήριο του Χαρτούμ άσκησε δίωξη το Σάββατο για παράνομη κατοχή ξένου συναλλάγματος και διαφθορά στον πρώην πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ, ο οποίος ανατράπηκε από τις ένοπλες δυνάμεις στις 11 Απριλίου, αφού παρέμεινε επί 30 χρόνια στην εξουσία.

Οι Αρχές “κατέσχεσαν 6,9 εκατομμύρια ευρώ, 351,770 δολάρια και 5,7 εκατομμύρια σουδανικές λίρες στο σπίτι του Μπασίρ, τα οποία περιήλθαν παρανόμως στην κατοχή του και χρησιμοποιήθηκαν”, ανακοίνωσε ο δικαστής Αλ Σαντίκ Αμπντελραχμάν.

Ο πρώην πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με ποινή 10ετούς κάθειρξης για την απόκτηση αυτών των χρημάτων και με φυλάκιση τριών ετών για παράνομες συναλλαγές.

Όταν ρωτήθηκε από το δικαστήριο για πρώτη φορά, ο Μπασίρ είπε ότι έλαβε 25 εκατομμύρια δολάρια από τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καθώς και από άλλες πηγές, όμως υποστήριξε ότι δεν χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για δικό του όφελος. Ο δικηγόρος του τόνισε ότι ο πελάτης του αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του.

“Ο προσωπάρχης μου (…) έλαβε ένα τηλεφώνημα από το γραφείο του πρίγκιπα διαδόχουο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που ανέφερε ότι ένα «μήνυμα» επρόκειτο να φτάσει με ιδιωτικό αεροσκάφος”, είπε στην κατάθεσή του ο Μπασίρ. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας “δεν ήθελε να εμφανιστεί το όνομά του και μας είπε ότι αν κατέθετε τα χρήματα στην τράπεζα του Σουδάν ή στο υπουργείο Οικονομικών, η προέλευσή τους θα φαινόταν”, εξήγησε.

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας είχε καταθέσει στο δικαστήριο νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ο Μπασίρ παραδέχτηκε πως έλαβε πολλά εκατομμύρια δολάρια από τη Σαουδική Αραβία.

Ο δικαστής αρνήθηκε το αίτημα της υπεράσπισης να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ο πρώην πρόεδρος, λέγοντας ότι η απόφαση για την κράτησή του θα ληφθεί στην ακροαματική διαδικασία της 7ης Σεπτεμβρίου.

Από τον Μάιο εκκρεμεί σε βάρος του Μπασίρ άλλη δίωξη για υποκίνηση και εμπλοκή στη δολοφονία διαδηλωτών. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης τον κατηγορεί εξάλλου για γενοκτονία στο Νταρφούρ.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2019, 01:16

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!