ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημήτρης Τζώρτζης: Ο Βολιώτης που «σχίζει» τις θάλασσες κάνοντας windsurfing hydrofoil                        

69266250 10219758813430990 6731362454720217088 o
milonas 728x120

 Ο ίδιος σπούδασε Μηχανολόγος μηχανικός και έχει την δική του κατασκευαστική εταιρεία. Η μεγάλη του ωστόσο αγάπη, το άθλημα που ασχολήθηκε πριν καν τις σπουδές του ήταν το windsurfing. Ο λόγος για τον πολύ πετυχημένο επαγγελματία Δημήτρη Τζώρτζη, που μετέτρεψε σε επάγγελμα το χόμπι του.

Πριν δύο χρόνια ανακάλυψε τυχαία το  windsurfing  foiling, γοητεύτηκε από την μοναδική αίσθηση που σου χαρίζει η ηρεμία αυτού του αθλήματος και τώρα πλέον σχεδιάζει μόνος του το πτερύγιο που προσαρτάται στην σανίδα.

Τι είναι όμως το hydrofoil; Τις απαντήσεις δίνει στο TheNewspaper.gr ο ίδιος ο κ. Τζώρτζης.

«Πρόκειται για ένα υποβρύχιο πτερύγιο ,  μια  καμπυλωτή  επιφάνεια  που  έχει  σχεδιαστεί  για να ανυψώνει  ένα  σκάφος   μέσω  της  ανοδικής  δύναμης  (lift)  η  οποία   δημιουργείται   στην  επιφάνεια  του  κατά  την κίνηση του κάτω  από  το νερό από κάποια  δεδομένη  ταχύτητα και πάνω.  Τα σκάφη που χρησιμοποιούν υδροπτέρυγα,  ονομάζονται τα ίδια τα υδροπτέρυγα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του κλασσικού  windsurfing και του windsurfing foiling;       

Η κύρια διαφορά είναι στο πτερύγιο που βρίσκεται  κάτω από το windsurf.

Στο κλασσικό windsurf  το  πτερύγιο είναι  ένα τμήμα   (αερο)υδροτομής    που συνδέεται με το  σκάφος  και  βοηθά το  windsurf  να κινηθεί  ευθύγραμμα    μέσα  σε ένα  συγκεκριμένο  εύρος  γωνιών ως προς την διεύθυνση  της ταχύτητας του αέρα.  Εχει μήκος  από  ~20cm  έως  70cm  , ανάλογα με το βάρος του αναβάτη , το σκάφος και τις συνθήκες του αέρα.

Στο  hydrofoil  windsurfing  το πτερύγιο  (υδροπτέρυγο)  αποτελείται  από δύο μέρη :  Το κατακόρυφο  , με μήκος  από  70 cm έως  100cm , και το οριζόντιο τμήμα  που  έχει την μορφή ενός  μικρού «αεροπλάνου»  (βλ φωτογραφίες  παρακάτω).  Το  υδροπτέρυγο  δημιουργεί  μία μεγάλη  ανοδική  δύναμη που ανυψώνει το σκάφος  πάνω από το νερό.  Αυτό επιτρέπει στον  χειριστή  (windsurfer)  της  ιστιοσανίδας   να  κινείται   γρήγορα σε εξαιρετικά  ασθενείς   ανέμους   ( αρχίζει  από   ~ 7…8  κόμβους ταχύτητας  αέρα .  1 κόμβος  ( 1kt = 1,852 km/h) …. περίπου 2 Km/h )   εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι  η μοναδική  αντίσταση στην κίνηση αυτή είναι οι  τριβές  που αναπτύσσονται  από  την  ταχύτητα  του πτερυγίου μέσα στο νερό –  αφού το υπόλοιπο σύστημα – σκάφος , αναβάτης , πανί είναι έξω από το νερό – .

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τι επιπλέον προσθέτει στο windsurfing το foil;

Προσθέτει   μια επιπλέον  διάσταση στο  windsurfing  (και γενικότερα στην  ιστιοπλoϊα) .  Ο windsurfer  πρέπει  να  διαχειρίζεται διαρκώς  το  σημείο ισορροπίας  του πάνω από το νερό. Πολλοί  windsurfers που δοκιμάζουν το foiling είναι λίγο έκπληκτοι για το συναίσθημα κατά τις πρώτες προσπάθειές τους.  Υπάρχουν μερικές σημαντικές  λεπτομέρειες  και πράγματα που μπορούν να κάνουν τη μάθηση πολύ πιο ασφαλή και ευχάριστη.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο άθλημα;
Αποφασίζω λοιπόν και εγώ πριν από δυο χρόνια να αγοράσω ένα από το εμπόριο. Την  πρώτη φορά , μόλις  εγκαταστάθηκα στην παραλία, το  foil   πήρε λίγο περισσότερο χρόνο από το να συνδεθεί σχετικά με ένα κανονικό πτερύγιο. Μόλις το  foil  συναρμολογήθηκε, το προσάρτησα σε ένα  windsurf 140 λίτρων . Χρησιμοποιώντας ένα  πανί  7.0 m2  είμαι έτοιμος για δράση. Λοιπόν, αυτό πίστευα.   Ήμουν πραγματικά έκπληκτος για το πόσο γρήγορα αυτά τα foils  παίρνουν ταχύτητα . Αμέσως μετά τα πρώτα μέτρα  ήταν ξεκάθαρο για μένα πόσο εύκολο είναι να ανυψωθεί από το νερό. Μόλις μπόρεσα να κρατήσω την κατεύθυνση και πήρα λίγο περισσότερη ταχύτητα το foil άρχισε να δουλεύει  και με ένα «μαγικό»  τρόπο  ανέβηκα στον αέρα. Γιου χου !!! Ήταν τέλειο. Μόνο ένα μικρό θέμα. Η ανοδική μου γωνία με πήρε ψηλότερα και πιο ψηλά και ξαφνικά το  πτερύγιο   βγήκε  επάνω από το νερό.   Ως εκ τούτου, έχασε την ανοδική του δύναμη.  Η πρώτη μου απορία  λύθηκε  φτάνοντας  στο νερό  από καταπέλτη. Κάθε φορά  όμως που δοκίμαζα   μπορούσα να διαχειριστώ καλύτερα την ανύψωση. Η μετακίνηση προς τα πάνω και κάτω έγινε καλύτερα ελεγχόμενη.  Η συνεχής ρύθμιση της ανύψωσης απαιτούσε  επίσης  πρακτική και δεξιότητα.  
Και  εκεί  βρίσκεται   όλη  η μαγεία…   Τρέχεις  πάνω από το  νερό ,  ο  μοναδικός ήχος που ακούς  είναι  αυτός  του  αέρα  , νιώθεις ότι  πραγματικά σχίζεις  τη θάλασσα  και  αυτή η  σιωπηρή  πλεύση έχει μια εκπληκτική  αίσθηση  ισορροπίας , ηρεμίας  και  ταχύτητας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πλέον φτιάχνετε μόνος σας τα foil;

Γι’ αυτήν ακριβώς την αίσθηση προσπάθησα να φτιάξω το δικό μου foil και άρχισα με μανία να  κάνω τα  πρώτα σχέδια  !!!  Πέρασε  αρκετός  καιρός , και  ήταν  θα έλεγα  μια δοκιμασία  αρκετά επίπονη.  Πρέπει  να  συνδυάσεις  την  θεωρία  με την  πράξη  έτσι ώστε το αποτέλεσμα  να  είναι  τεχνικά και  υδροδυναμικά σωστό , ανθεκτικό  και  να προσαρμόζεται σωστά κάτω από το windsurf.  Οι πρώτες  δοκιμές  έγιναν.  Πέτυχε !!! Μεγάλη η χαρά μου και η ικανοποίηση. Το επόμενο βήμα είναι μια μικρή παραγωγή από hydrofoils  έτσι ώστε να διαδοθεί  το  foiling windsurfing ….  ειδικά στα μέρη που ο άνεμος  δεν είναι  δυνατός και δεν ευνοεί  δραστηριότητες κλασσικού τύπου  ιστιοσανίδας  (windsurf)  ή  ιστιοπλοΐας .

Σε ποιον χώρο μπορούμε να βρούμε τις δημιουργίες σας;

Διατηρώ  ένα  εργαστήριο όπου εκεί  έχω τα καλούπια,  τα  εργαλεία , και  γενικά  ότι  είναι απαραίτητο για την κατασκευή  των  πτερυγίων.  Στην   περίπτωση  μελλοντικής   μαζικής  παραγωγικής  δραστηριότητας , θα πρέπει  να  στηθεί  μια  υποδομή  με εξοπλισμό  βαρέως τύπου,  πιο βιομηχανοποιημένου και  είναι  πολύ  βασικό να  εκπαιδευτεί   ένα  τεχνικό  προσωπικό  για  την  ορθή  υλοποίηση του συγκεκριμένου προϊόντος.

error: Content is protected !!