Ελεύθερος αφέθηκε ύποπτος για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines

2724663
milonas 728x90 1
FCO Banner 728x110 1


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2019, 15:25

Ουκρανικό δικαστήριο άφησε σήμερα ελεύθερο με εγγύηση έναν άνδρα που φέρεται να είχε σχέση με την κατάρριψη ενός αεροσκάφους της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014 που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 298 άνθρωποι.

Δικαστής δήλωσε πως ο Βολοντίμιρ Τσεμάχ, ο οποίος σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας είναι πρώην διοικητής των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, πρέπει να αφεθεί αμέσως ελεύθερος, ενόψει της διεξαγωγής περαιτέρω ερευνών.

Ωστόσο ο Όλεγκ Περεσάντα, αρμόδιος εισαγγελέας στην πόλη Σνέζνογιε ο οποίος είχε ασχοληθεί με την υπόθεση για την οποία είχε παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη ο Τσεμάχ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η απελευθέρωση του ύποπτου ενδεχομένως να συνιστά κίνδυνο για την ίδια του τη ζωή.

Ο Τσεμάχ είναι ένας από εκείνους που μπορεί να παραδοθούν στη Ρωσία σε μια ευρέως αναμενόμενη ανταλλαγή κρατουμένων.

Την περασμένη εβδομάδα, Ολλανδοί εισαγγελείς κάλεσαν τις αρχές στην Ουκρανία να μην επιτρέψουν στον Τσεμάχ να μεταβεί στη Ρωσία, εκφράζοντας φόβους ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την έρευνά τους για την πτήση MH17 που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ.

Αυτή την εβδομάδα, 40 Ευρωπαίοι πολιτικοί απηύθυναν επιστολή προς τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διατυπώνοντας το ίδιο αίτημα, σύμφωνα με το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κάτι Πίρι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως οι συνομιλίες για μια ανταλλαγή κρατουμένων ολοκληρώνονται και πως η ανταλλαγή θα περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Είπε πως θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Διεθνής ερευνητική ομάδα υπό την ηγεσία της Ολλανδίας εξέδωσε διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος τριών Ρώσων και ενός Ουκρανού –στα οποία δεν περιλαμβάνεται ο Τσεμάχ– για τους οποίους υπάρχουν υποψίες για φόνο σε σχέση με την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Το αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση MH17 καταρρίφθηκε στις 17 Ιουλίου 2014 ενώ πετούσε πάνω από μια περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των φιλο-ρώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Οι μάχες ανάμεσα σε ουκρανικά στρατεύματα και υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ολλανδοί εισαγγελείς έχουν πει πως ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροπλάνο προερχόταν από ρωσική αντιαεροπορική ταξιαρχία. Η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμιξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2019, 15:25

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!