ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξεμπλοκάρουν τα υδατοδρόμια Βόλου και Βορείων Σποράδων – Τον Οκτώβριο 2019 ο νόμος

seaplane 1
milonas 728x90 1
FCO Banner 728x110 1

Εν αναμονή της απλούστευσης των αδειοδοτικών διαδικασιών για την κατασκευή και εκμετάλλευση υδατοδρομίων και την επανεκκίνηση των πτήσεων με υδροπλάνα, βρίσκονται οι επενδυτές, ενώ ζωηρό φαίνεται οτι είναι ξανά το ενδιαφέρον για το υδατοδρόμιο Βόλου σχετικά με τη σύνδεσή του με τα νησιά των Βορείων Σποράδων.
Τα σημαντικά θέματα που συνεχίζουν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, η απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας, η απαλλαγή από τις αγκυλώσεις και χρόνο-καθυστερήσεις των ΚΥΑ, επαναφορά του φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος έτσι ώστε δημόσιο και ιδιώτες να μπορούν να συμβάλουν ταυτόχρονα στην ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων καθώς και την πιστοποίηση του προσωπικού λειτουργίας των υδατοδρομίων.
Όλα τα παραπάνω αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί άμεσα, προκειμένου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και τον Οκτώβριο να έρθει στη Βουλή, ώστε να δημιουργηθούν γρήγορα οι κατάλληλες υποδομές (υδατοδρόμια) σε όλη την Ελλάδα πριν την τουριστική περίοδο του 2020 και να παρέχουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή υποστήριξη στα υδροπλάνα.

H διαδρομή Βόλος – Σκιάθος θα έχει διάρκεια μόλις 20 λεπτά, ενώ πριν δέκα χρόνια η εταιρεία Argo προσπάθησε να κάνει πράξη το εγχείρημα και να μπει στην αγορά, όμως δεν υπήρχε σαφές νομοθετικό πλαίσιο και η εταιρεία αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα.

Πρωταγωνιστής στα υδατοδρόμια η Άκτωρ

Σε μια σημαντική κίνηση, που μόνο τυχαία δεν ήταν προχώρησε πρόσφατα η Άκτωρ Facility Management, θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής της στην Ελληνικά Υδατοδρόμια.
Ειδικότερα η Άκτωρ Facility Management αύξησε το ποσοστό της από το 35% που κατείχε μέχρι τώρα στο 55% στην Ελληνικά Υδατοδρόμια που έχει αναλάβει την αδειοδότηση, κατασκευή και διαχείριση του δικτύου υδατοδρομίων που αναμένεται να αναπτυχθεί στην ελληνική επικράτεια.
Η κίνηση αυτή ενισχύει την άποψη για επαναφορά των υδροπλάνων που θα ανοίξει το δρόμο για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων που θα υπερβούν τα 300 εκατ. ευρώ.
Έως τώρα, έχουν αδειοδοτηθεί τρία υδατοδρόμια στη Δυτική Ελλάδα, στην Κέρκυρα, τους Παξούς και την Πάτρα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η διαδικασία αδειοδότησης άλλων πέντε υδατοδρομίων στην Κεφαλονιά, την Ιθάκη, τη Λευκάδα, το Μεγανήσι και τη Ζάκυνθο.
Για τη διαδικασία αδειοδότησης, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συνεργάζεται με την εταιρεία Ελληνικά Υδατοδρόμια, ενώ την αδειοδότηση του υδατοδρομίου Ζακύνθου έχει αναλάβει το Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου μαζί με την Περιφέρεια.

error: Content is protected !!