Ερώτηση για το πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων κατέθεσαν οι Μεϊκόπουλος – Παπανάτσιου

70388044 438154686799070 4691356777004924928 n
stergiou
fotou
728x110 3

Ερώτηση για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις κατέθεσαν οι Βουλευτές Μαγνησίας  ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου συνυπογράφοντας μαζί με άλλους Βουλευτές την ερώτηση του Βουλευτή και πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρου Αραχωβίτη.

728X100 3

Οι Βουλευτές στην ερώτησή τους αναφέρουν ότι η υπ’αριθμ. 1493/142299/2019(ΦΕΚ Β΄2424) απόφαση για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις που είχε ληφθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προέβλεπε την αναβάθμιση του θεσμού τους, με σκοπό την προστασία των εθνικών προϊόντων μας και την εξασφάλιση της ισόρροπης εκπροσώπησης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων επαγγελματικών κλάδων.

Η κατάργηση της απόφασης και η επ΄ αόριστο μετάθεση της δημιουργίας νέου πλαισίου

από τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης κ. Βορίδη, επαναφέρει στο προϋφιστάμενο καθεστώς τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του ρόλου τους στην υποστήριξη και προώθηση των σημαντικών κλάδων των γεωργικών προϊόντων.  Το προηγούμενο πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων ήταν ασαφές, είχε αμφισβητηθεί όσον αφορά την αντιπροσωπευτικότητα όλων των επαγγελματικών κλάδων και είχε κατηγορηθεί ότι εξυπηρετεί και αναπαράγει πάγια χρόνια συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο.

Με βάση τα παραπάνω οι Βουλευτές ερωτούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη:

Ποια θα είναι η γενική στόχευση της επικείμενης νέας απόφασης που προανήγγειλε αλλά και συγκεκριμένα πώς σκοπεύει να επιλύσει το σημαντικό θέμα της αντιπροσώπευσης στις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις.

Πως προτίθεται να αντιμετωπίσει στο μεσοδιάστημα, μέχρι την έκδοση της νέας απόφασης, το σημαντικό θέμα της αμφισβητούμενης αντιπροσώπευσης και της αναγνώρισης κάποιων από τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και ιδιαίτερα την διαιώνιση της εκμετάλλευσης των πραγματικών παραγωγών που αυτή προκαλεί.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης και της έκδοσης της νέας απόφασης ώστε να μη διαιωνιστεί το τέλμα των αναγνωρισμένων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και των (σημαντικών) εθνικών μας προϊόντων.

error: Content is protected !!