«Πραγματική ειρήνη θα υπάρξει μόνον όταν οι Ταλιμπάν σταματήσουν τη βία»

2726266
MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2019, 12:18

KEN 1

Πραγματική ειρήνη στο Αφγανιστάν θα υπάρξει μόνο όταν οι Ταλιμπάν σταματήσουν τη βία και έχουν απευθείας διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας Άσραφ Γάνι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι ματαιώνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Ταλιμπάν σε προεδρικό συγκρότημα στο Καμπ Ντέιβιντ, στο Μέριλαντ, μετά την ανάληψη από την οργάνωση αυτή της ευθύνης για επίθεση που έγινε την Πέμπτη στην Καμπούλ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας Αμερικανός στρατιώτης. Ο Τραμπ δήλωσε επίσης χθες ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν.

Οι μαχητές των Ταλιμπάν, οι οποίοι ελέγχουν σήμερα περισσότερο έδαφος από ποτέ από το 2001 που άρχισε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, εξαπέλυσαν την περασμένη εβδομάδα επιθέσεις στις βόρειες πόλεις Κουντούζ και Πουλ-ι Χούμρι και πραγματοποίησαν δύο μεγάλες επιθέσεις αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Το γραφείο του προέδρου Γάνι, ο οποίος είχε αποκλειστεί από τις ειρηνευτικές αυτές συνομιλίες, υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του ότι “πάντα επέμενε στο γεγονός ότι πραγματική ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνον αν οι Ταλιμπάν σταματήσουν να σκοτώνουν Αφγανούς, αποδεχθούν μια κατάπαυση του πυρός και άμεσες συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση”.

Οι Ταλιμπάν αρνούνται να έχουν απευθείας συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση.

Η αφγανική προεδρία σημείωσε εξάλλου σήμερα στην ανακοίνωσή της ότι “παραμένει προσηλωμένη σε μια συνεργασία με τις ΗΠΑ και τους άλλους συμμάχους για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης” στη χώρα, σημειώνοντας παράλληλα ότι “επιμένει στην διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών” στο Αφγανιστάν, οι οποίες προβλέπονται για τις 28 Σεπτεμβρίου.

Οι ΗΠΑ δεν είχαν κρύψει ότι προτιμούσαν την επίτευξη αυτής της ειρηνευτικής συμφωνίας που διαπραγματεύονταν με τους Ταλιμπάν από την διεξαγωγή των εκλογών. Οι τελευταίοι αντιτάσσονταν στη διεξαγωγή των εκλογών και είχαν θέσει ως όρο για την υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ την ματαίωσή τους.

Το προσχέδιο της συμφωνίας αυτής, το μέλλον της οποίας είναι πλέον αβέβαιο, προέβλεπε μια σταδιακή αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, με τη μείωσή τους από 13.000 με 14.000 σε 8.600 τους προσεχείς μήνες. Σε αντάλλαγμα οι Ταλιμπάν θα απαγόρευαν την παρουσία στο έδαφος του Αφγανιστάν “τρομοκρατών”, θα δεσμευόντουσαν για τον “περιορισμό της βίας” σε ορισμένες ζώνες και θα άρχιζαν έναν άμεσο διάλογο με την κυβέρνηση της Καμπούλ.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2019, 12:18

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!