ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυρώσεις σε Ρώσους ανακριτές για διώξεις κατά των «μαρτύρων του Ιεχωβά»

2727805
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019, 01:13

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε δύο Ρώσους ανακριτές στην πόλη Σουργκούτ, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε βασανιστήρια σε βάρος «μαρτύρων του Ιεχωβά» παραβιάζοντας τα νόμιμα δικαιώματά τους (Οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά» θεωρούνται εξτρεμιστική οργάνωση στη Ρωσία και έχουν τεθεί εκτός νόμου). Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, μεταδίδει το πρακτορείο TASS από την Ουάσινγκτον.

Οι δύο Ρώσοι ανακριτές Βλαντίμιρ Γερμολάγεφ και Στεπάν Τκατς κατηγορούνται, για βασανιστήρια, απάνθρωπη και μειωτική συμπεριφορά σε μέλη των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» στην πόλη Σουργκούτ, αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στους δύο ανακριτές απαγορεύθηκε η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην ανακοίνωσή  του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητεί από τη Ρωσία να αφεθούν ελεύθερα περισσότερα από 200 μέλη των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» που κρατούνται επειδή ασκούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Στα τέλη Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας να εξετάσει την περίπτωση του Σεργκέι Λογκινόφ ο οποίος είχε καταγγείλει ότι υπέστη βασανιστήρια από ανακριτές. Το ΕΔΑΔ μάλιστα πρότεινε στις ρωσικές αρχές να πραγματοποιηθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για να διαπιστωθεί αν όντως αληθεύουν οι ισχυρισμοί του Λογκινόφ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας πραγματοποίησε τη δική του έρευνα με τη συμμετοχή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων η οποία δεν επιβεβαίωσε την τέλεση βασανιστηρίων, όπως ανακοίνωσε, ενημερώνοντας το ΕΔΑΔ ότι δεν συντρέχουν λόγοι για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Λογκινόφ.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019, 01:14

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!