Εγκαινιάζεται η έκθεση «Μεθερμηνείες» στο Μουσείο της Πόλης

φωτο έργων έκθεσης 1 1024x480
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου οργανώνει το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο των απανταχού Λυκείων Ελληνίδων στο Βόλο, στο διάστημα 19 έως 22 Σεπτεμβρίου 2019. Θέμα του συνεδρίου είναι: Παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές και σύγχρονη μόδα: διάλογοι, ταυτίσεις και αντιπαραθέσεις.

KENT728X100

Στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης οργάνωσης πραγματοποιείται έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Μεθερμηνείες», στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου της πόλης του Βόλου με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στο Μουσείο της Πόλης (Φερών 17, Παλιά). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή: 10.30 – 13.30, Τετάρτη, Παρασκευή και απόγευμα 18.00 – 21.00. Δευτέρα κλειστά.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην εν λόγω έκθεση είναι: Αρκουδογιάννη Ευρυδίκη, Βούλγαρη Βασιλική, Βούλγαρης Παναγιώτης, Καμόσου Ελπινίκη, Κασσαβέτη Κατερίνα, Παπαδημητρίου Μαρία, Παπαϊωάννου Κλειώ, Ποδιάς Νίκος, Σδούκου Ιφιγένεια, Σκουρογιάννης Δημήτρης, Τερλίδου Ιωάννα, Τσιάτσιου Θεοδώρα, Τσόγκα Βιβή, Χατζηνικολάου Μαρία-Ανδρομάχη.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης Μάγδα Κουμπαρέλου.

Σε μια εποχή, όπως η σημερινή, η οποία είναι τελείως διαφορετική από αυτή της δημιουργίας και της χρήσης της παραδοσιακής φορεσιάς και έχοντας λάβει τη θέση μουσειακού αντικειμένου, αυτή και τα στολίδια της, έχει πλέον αποκτήσει μια μοναδική και αυτόνομη αισθητική αξία αντιληπτή και αναγνώσιμη.

Στο πνεύμα αυτό, δεκατέσσερις σύγχρονοι καλλιτέχνες μεθερμηνεύουν, συνδιαλέγονται και συνομιλούν με τους ανώνυμους αυτούς καλλιτέχνες- δημιουργούς των φορεσιών και παραδίδουν έργα-υπενθυμίσεις, με τους πολλαπλούς τρόπους έκφρασης του σήμερα.

Η διαφορετική προσέγγιση της υλικότητας αυτών των φορεσιών με τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες που τις διακρίνουν, εμπνέουν τους καλλιτέχνες και δίνουν άλλες προεκτάσεις και αναγνώσεις στο σήμερα. Παράλληλα, η μελέτη της εποχής της φορεσιάς σε πολλαπλά επίπεδα, πέρα από τα καλλιτεχνικά στοιχεία, όπως η κοινωνική της υπόσταση, ο ταξικός και τοπικός χαρακτήρας που αντικατοπτρίζει τις ιδιαιτερότητές της κάθε περιοχής, η ανωνυμία των δημιουργών της και ο πλουραλισμός της, ενεργοποίησαν τις ευαισθησίες των καλλιτεχνών σε μια ανάγνωση σε βάθος. Σε κάθε καλλιτέχνη, ανάλογα με τις προσλαμβάνουσες σε αυτή τη μελέτη, η φορεσιά λειτούργησε με μοναδικό τρόπο.

Η ποικιλομορφία των σχεδίων, τα τολμηρά χρώματα, οι λεπτομέρειες των μοτίβων στα ρούχα, στα κοσμήματα, στα καπέλα σε συνδυασμό με μνήμες και τη νοσταλγία του τόπου τους, έδωσαν υλικό για δημιουργία έργων σύγχρονων με την προσωπική υπογραφή του κάθε καλλιτέχνη. Αναφορές στο φύλο με υπαινικτικό τρόπο, αποδόμηση στερεοτύπων, παγανιστικά σύμβολα, μαγικά σχήματα, όπως ο αρχέγονος κύκλος, λεπτομέρειες πτυχώσεων, το ένδυμα ως σύμβολο, κ.α. είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα έργα τους. Αυτά αποτελούνται από εγκαταστάσεις στο χώρο, επιτοίχια έργα, βίντεο, φωτογραφία με τη χρήση υλικών σύγχρονων, όπως μέταλλο, γυαλί, χαρτί, πλαστικό κ.α., αλλά και φυσικών, όπως ύφασμα, νήματα, κλωστές κ.ά., επαναπροσεγγίζοντας και συνδέοντας με μια νοητή και αέναη γραμμή, το χθες με το σήμερα, το μοντερνισμό με την παράδοση.

error: Content is protected !!