Γιατί να αγοράσω ηλεκτρικό ποδήλατο;

bikegiveaway2017
milonas 728x120

Με την ολοένα και αυξανόμενη τάση των ποδηλάτων να γίνονται ηλεκτρικά, να πέφτουν οι τιμές τους και να έχουν αυξημένη αξιοπιστία σε σχέση με το παρελθόν, έρχεται η στιγμή που αρκετοί από εμάς αναρωτιόμαστε αν χρειαζόμαστε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο. Το θέλουμε σίγουρα, το χρειαζόμαστε όμως;

Για να σας διευκολύνουμε στην έρευνά σας, ρωτήσαμε τον ειδικό στο χώρο του ποδηλάτου, Μιλτιάδη Πολύζο, ο οποίος μας μίλησε για τα χαρακτηριστικά του Εbike καθώς και τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές που ετοιμάζονται να αγοράσουν το δικό του ηλεκτρικό ποδήλατο.

Γιατί κάποιος να θέλει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;

Αρχικά, τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν τα ίδια πλεονεκτήματα με τα απλά-συμβατικά ποδήλατα. Εξοικονόμηση κόστους (δε χρειάζονται άδεια κυκλοφορίας ή τέλη κυκλοφορίας), βελτιώνουν την ζωή και κάνουν τους αναβάτες τους πιο ενεργούς πολίτες.

Το πραγματικό πλεονέκτημα όμως που προσφέρουν τα ηλεκτρικά ποδήλατα, είναι η αποτελεσματικότητα στις ανηφόρες ή όταν υπάρχει κόντρα αέρας. Αν υπάρχουν πόνοι στα γόνατα κατά την ποδηλασία, ή αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με άσθμα, ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, θα ανοίξει μια νέα διάσταση στην ποδηλασία για εσάς. Επίσης, μπορείτε να πείσετε έναν φίλο σας ή το αγόρι/κοπέλα σας να σας ακολουθήσει με το ποδήλατο, χωρίς να φοβάται μην κουραστεί. Επίσης, η αστική σας μετακίνηση θα απλοποιηθεί και ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες θα πηγαίνετε στον προορισμό σας πιο εύκολα και σίγουρα λιγότερο ιδρωμένοι!

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν εξαλείψει πολλά από τα εμπόδια και τις προκλήσεις που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι με τα κανονικά ποδήλατα αλλά δεν είναι τέλεια. Είναι αρκετά πιο ακριβά από ένα συμβατικό ποδήλατο, σίγουρα πιο περίπλοκα και με αρκετά αυξημένο βάρος, το οποίο γίνεται εμφανές όταν τελειώνει η μπαταρία.

Για τι είδος/τύπο ποδηλασίας είναι καλύτερα τα ηλεκτρικά ποδήλατα; Ποιο είδος δεν τους ταιριάζει;

Από την εμφάνιση του πρώτου ηλεκτρικού ποδηλάτου, πίσω στο 1999 από τον Lee Iacocca και την EV Global Motors Ebike, τα διαθέσιμα πλαίσια των ηλεκτρικών ποδηλάτων έχουν υπερ-πολλαπλασιαστεί.

Πλέον υπάρχει κάποιο ηλεκτρικό ποδήλατο για οτιδήποτε χρήση θέλετε. Είτε χρειάζεστε ένα σπαστό ποδήλατο για να το παίρνετε μαζί σας στον ηλεκτρικό και το μετρό, είτε ένα tandem ώστε να κάνετε βόλτες με το αίσθημα, είτε για ένα ποδήλατο βουνού ώστε να απολαμβάνετε τα κατηφορικά μονοπάτια χωρίς να κουράζεστε στις ανηφόρες, σίγουρα υπάρχει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για εσάς. Υπάρχουν κιτ μετατροπής για να μετατρέψετε το υπάρχον σας ποδήλατο σε ηλεκτρικό, αλλά για μια πιο αγνή εμπειρία, τα εργοστασιακά ηλεκτρικά ποδήλατα είναι πιο ελαφριά (από μια μετατροπή), πιο αξιόπιστα και πιο αποδοτικά.

Το μοναδικό είδος ποδηλασίας, προς το παρόν, που η χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων δεν είναι πλήρως αποδεκτή από την κοινωνία είναι η ποδηλασία βουνού. Είμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια, ώστε να γίνει η ποδηλασία βουνού δεκτή από τους πεζοπόρους και τους ορειβάτες, που ακόμη ζούνε σε μια εποχή που πιστεύουν ότι το βουνό είναι μόνο γι’ αυτούς. Πόσο δε, αν αρχίσουν να κυκλοφορούν περισσότερα ηλεκτρικά ποδήλατα στο βουνό και μειώσουν τις δυσκολίες που υπάρχουν και αυξηθεί γεωμετρικά ο αριθμός των ποδηλάτων στα βουνά. Είναι όπως οι πρώτες μέρες του snowboard. Πολλά χιονοδρομικά κέντρα απαγόρευαν την χρήση τους, πλέον όμως, φτιάχνονται χιονοδρομικά μόνο για snowboard. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την εμφάνιση ολοένα και περισσότερων ηλεκτρικών ποδηλάτων, όπως και με τις ξεχωριστές κατηγορίες συμμετοχής ηλεκτρικών ποδηλάτων σε αγώνες -βλέπε Σφενδάμη– θα ξεπεραστούν αυτά τα παιδικά εμπόδια.

Ποια είναι τα διαφορετικά είδη ηλεκτρικών ποδηλάτων και σε τι τιμές κυμαίνονται;

Οι «κύριες» περιπτώσεις χρήσης των ηλεκτρικών ποδηλάτων είναι οι εξής: μεταφορά φορτίων, χαλαρά ταξίδια, trail riding, ποδηλασία βουνού, downhill, χρήση στο χωριό, μετακίνηση παιδιών και ψώνιων, ποδηλασία δρόμου, ποδηλασία σε άμμο και χιόνι (fatbikes), tandem είτε τουριστικό είτε trekking, μετακινήσεις (σπαστό ποδήλατο) και αστικές μετακινήσεις. Όπως βλέπετε καλύπτεται πολύ μεγάλο φάσμα χρήσεων. Από ποδήλατα με πολύ μικρές ρόδες, για εύκολη μεταφορά σε λεωφορεία, τρένα, μετρό και αεροπλάνα -εάν η μπαταρία τους είναι μικρότερη των 300w/h-, ενώ άλλα μοντέλα είναι σαν μοτοποδήλατα, με αυτονομία που πλησιάζει τα 150 χιλιόμετρα και με regenerative braking! (regenerative braking, είναι όταν οι μπαταρίες του ποδηλάτου φορτίζουν κατά το πεταλάρισμα, κατά το φρενάρισμα ή κατά την ελεύθερη μετακίνηση σε κατήφορο -χωρίς να χρησιμοποιείται η μπαταρία).

Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;
Σαν γενικός κανόνας, θα διαιρείτε την χωρητικότητα της μπαταρίας που μετριέται σε watthours με το 12. Αν για παράδειγμα έχουμε μια μπαταρία 360watthours διαιρώντας το με το 12 παίρνουμε σαν αποτέλεσμα 30. Αυτά είναι και τα ελάχιστα χιλιόμετρα που θα μπορέσει να βγάλει μια πλήρης φόρτιση της μπαταρίας, εφόσον κρατάμε σταθερό ρυθμό, δεν υπάρχουν παρατεταμένες ανηφόρες στην διαδρομή και δεν βοηθάμε πεταλάροντας. Από εκεί και πέρα είτε αυξάνονται είτε μειώνονται τα χιλιόμετρα αναλόγως τις συνθήκες και πόσο εμείς θα βοηθάμε με το πετάλι.

Πόσο πιο γρήγορο είναι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο σε σχέση με ένα κλασικό ποδήλατο;
Δεν θα λέγαμε ότι είναι πολύ πιο γρήγορα. Τα περισσότερα ηλεκτρικά ποδήλατα μόνο με την χρήση της μπαταρίας μπορούν να πάνε μέχρι 25χλμ μέγιστη ταχύτητα. Βέβαια, με την βοήθεια του πεταλιού ή αν βρεθείτε σε μια κατηφόρα η ταχύτητα αυτή αυξάνεται, αλλά για να μπορούν να κυκλοφορούν σαν «ποδήλατα» και όχι σαν μοτοποδήλατα, τα 25χιλιόμετρα είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα από τον νόμο.

Να έχετε υπ’ όψιν όμως, ότι η αυτονομία του ποδηλάτου πέφτει όσο ανεβαίνουν οι ταχύτητες. Αυτό οφείλεται στην αεροδυναμική αντίσταση του αέρα που αυξάνεται όσο αυξάνουν τα χιλιόμετρα, άρα αυξάνεται και η δύναμη που χρειάζεται για να διατηρηθούν τα πολλά χιλιόμετρα.

Μπορώ να συντηρώ μόνος μου το ηλεκτρικό ποδήλατο, ή θα πρέπει να το πηγαίνω στον μάστορα;
Γενικά, τα ηλεκτρικά ποδήλατα μετακινούνται περισσότερο από τα απλά λόγω ευκολίας και επειδή αρκετοί τα αγοράζουν σαν εργαλεία μετακίνησης και όχι ευχαρίστησης. Πολλές από τις εργασίες συντήρησης μπορούν να γίνουν από τον ίδιο τον χρήστη: καθαρισμός της αλυσίδας, αλλαγή στα τακάκια, αλλαγή ελαστικών κτλ. Εκεί όμως, που περιπλέκονται τα πράγματα, είναι όταν έρθει η ώρα για εργασίες στο ηλεκτρικό κομμάτι. Τότε είναι καλύτερο να το πάτε στο το μαγαζί που το αγοράσατε επειδή οι μπαταρίες και τα υπόλοιπα αξεσουάρ είναι πολλές φορές αρκετά σύνθετα. Επομένως, είναι προτιμότερο να αγοράσετε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο από κάποιο ποδηλατάδικο στην πόλη σας, ώστε να έχετε εύκολη και σίγουρη πρόσβαση σε ανταλλακτικά και γνώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, «υπάρχουν πλέον Ευρωπαϊκοί κανονισμοί που πρέπει να εφαρμόζονται στα Ebike για να θεωρούνται νόμιμα ηλεκτρικά ποδήλατα και να κυκλοφορούν στο δρόμο ως κανονικά ποδήλατα χωρίς καμία άδεια η δίπλωμα», τονίζει ο Μιλτιάδης Πολύζος.

Οι 3 βασικοί κανόνες είναι οι ακόλουθοι:
1)ο ηλεκτροκινητήρας πρέπει να είναι τύπου υποβοήθησης και να μην φέρει το ποδήλατο χειρόγκαζο
2) η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα πρέπει να είναι έως 250W
3) η υποβοηθούμενη ταχύτητα πρέπει να διακόπτεται μέσο κόφτη στα 25km/h.

Αν έχετε κάτι άλλο που θα θέλατε να μάθετε για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, αλλά και για να δείτε τη μεγάλη γκάμα σε ηλεκτρικά ποδήλατα, επισκεφτείτε το κατάστημα ΥΙΟΙ ΜΙΛΤ. ΠΟΛΥΖΟΥ στη Δημητριάδος 77-Κοραή, στο Βόλο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

error: Content is protected !!