Συντήρηση ανελκυστήρα: Ερωτήσεις και απαντήσεις από τους ειδικούς της STAGER

stager2
milonas 728x120

Η συντήρηση ανελκυστήρα είναι μια αρκετά εύκολη και γρήγορη διαδικασία, η οποία αν γίνεται τακτικά, μπορεί να σε γλιτώσει από ποικίλα έξοδα και έγνοιες σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Σε κάθε πολυόροφο κτίριο, το ασανσέρ είναι ένα πολύτιμο μεταφορικό μέσο. Και πραγματικά μπορεί να μοιάζει σαν από μηχανής Θεός, ειδικά μετά από πολλές ώρες δουλειάς ή στο γυρισμό από το supermarket. Όπως κάθε μεταφορικό μέσο, έτσι και ο ανελκυστήρας απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή, ξεκινώντας από το επίπεδο της κατασκευής, της ασφαλούς λειτουργίας μέχρι και εκείνο που αφορά την επιμελή συντήρηση.

Με την βοήθεια των ειδικών της εταιρίας STAGER καταγράψαμε ορισμένα βασικά σημεία σχετικά με τη συντήρηση ανελκυστήρα, που πρέπει να γνωρίζεις, ώστε να είσαι πάντα ενημερωμένος.

Μπορεί να αμεληθεί η προγραμματισμένη συντήρηση ανελκυστήρα στην πολυκατοικία όπου μένω;
Η απάντηση εδώ είναι αρνητική. Η συντήρηση του ανελκυστήρα δεν είναι ζήτημα επιλογής, ούτε μπορεί να μπει στο πρόγραμμα περικοπής των εξόδων. Είναι υποχρεωτική και πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα βάσει Νόμου. Αλλά και πέρα από το ζήτημα της νομοθεσίας, ένας ανελκυστήρας που έχει καιρό να συντηρηθεί, μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνος.

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν το κόστος της συντήρησης;
Το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί για τη συντήρηση ανελκυστήρα καθορίζεται από συγκεκριμένους παράγοντες. Για παράδειγμα, ο τύπος του ανελκυστήρα, η χωρητικότητα του, ο αριθμός των στάσεων και το βάρος της ανύψωσης είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να το καθορίσουν. Επίσης, η ύπαρξη αυτόματων θυρών ή άλλων πιο εξειδικευμένων ηλεκτρονικών και μηχανικών συστημάτων μπορεί να ανεβάσει σε κάποιο βαθμό το κόστος. Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε ότι για η συντήρηση ενός ανελκυστήρα πολυκατοικίας μπορεί να κοστίσει γύρω στα 50 ευρώ. Φυσικά, το ποσό αυτό μοιράζεται ανάμεσα στους κατοίκους του κτηρίου, με αποτέλεσμα να μην είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για κανέναν.

Συντήρηση ανελκυστήρα: Κάθε πότε πρέπει να γίνεται, σύμφωνα με το νόμο;
Το κτίριο και η χρήση του καθορίζουν τη συχνότητα του ελέγχου και της συντήρησης του ανελκυστήρα. Αν μένεις σε μονοκατοικία και διαθέτεις ασανσέρ, θα πρέπει να φροντίζεις για τη συντήρηση του τουλάχιστον 6 φορές το χρόνο. Για πολυκατοικίες και ξενοδοχεία έως 200 κλίνες, η συχνότητα ανεβαίνει και ανέρχεται στις 8 φορές το χρόνο. Όταν αναφερόμαστε σε νοσοκομεία, μεγάλα κτίρια, δημόσιες εγκαταστάσεις και ξενοδοχεία με περισσότερες από 200 κλίνες, τότε η συντήρηση ανελκυστήρα ορίζεται υποχρεωτικά στις 24 φορές το χρόνο.

Αν σταματήσω να λειτουργώ το ασανσέρ του σπιτιού μου, πρέπει να συνεχίσω να πληρώνω για τη συντήρηση του;
Για το χρονικό διάστημα που δε χρησιμοποιείται ο ανελκυστήρας, δεν είναι απαραίτητο να τον συντηρήσεις. Αν, όμως, αυτό το διάστημα ξεπεράσει τους 3 μήνες τότε προτού λειτουργήσει θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικά έλεγχος και συντήρηση. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η διακοπή της λειτουργίας του ασανσέρ, για οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να ανακοινωθεί στην αρμόδια Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Έχει περάσει καιρός από τότε που συντήρησες το ασανσέρ τελευταία φορά; Μην αφήνεις τα πράγματα στην τύχη τους! Επικοινώνησε σήμερα με τους ειδικούς της STAGER για να νιώθεις ασφαλής στις μετακινήσεις σου με ανελκυστήρα!

Επισκεφτείτε την εταιρεία STAGER στο Βόλο:
STAGER – I.Δ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ
Αναλήψεως 303, Βόλος
2421 072510

error: Content is protected !!