ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στον Βόλο ο εφευρέτης του Seatrac για ΑμεΑ – Άλλα τέσσερα τοποθετεί ο Δήμος

69916158 379055156355779 2023524509516038144 n
milonas 728x90 1
FCO Banner 728x110 1

Τον Ιγνάτιο Φωτίου, έναν από τους εμπνευστές και δημιουργούς του συστήματος Sea Trac που επιτρέπει σε ανθρώπους με αναπηρία να κολυμπούν και να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, συνάντησαν στα γραφεία του “Ιππόκαμπου” τα μέλη του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων.

Όπως έγινε γνωστό ο Δήμος Βόλου πρόκειται να προμηθευτεί άλλα τέσσερα τέτοια μηχανήματα για τις κοντινές παραλίες, ενώ σήμερα λειτουργεί ένα στην πλαζ του Αναύρου.

 

Τι είναι το SEATRAC και πώς λειτουργεί

Το SEATRAC κατασκευάστηκε για να λειτουργεί σαν βοηθητικός εξοπλισμός, με σκοπό να δώσει σε άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα, τη δυνατότητα να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα όπως το κολύμπι, χωρίς καμία άλλη βοήθεια. Αποτελείται από τέσσερα βασικά μέρη: τον πύργο, το κάθισμα, τις ράγες και την κουπαστή. Μόνη πηγή για την τροφοδοσία του είναι η ηλιακή ενέργεια, για αυτό και το SEATRAC αποτελεί ένα τελείως αυτόνομο σύστημα.

Το SEATRAC είναι μια καταχωρημένη πατέντα από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι συνδεδεμένο με ένα σύστημα τηλεδιάγνωσης, μέσω του οποίου 2 φορές την ημέρα, ενημερώνει τους κατασκευαστές του για την κατάσταση που βρίσκεται και προειδοποιεί για μια ενδεχόμενη βλάβη. Έτσι, όποιο θέμα προκύπτει λύνεται γρήγορα, καθώς η ομάδα των ειδικών σπεύδει άμεσα στο σημείο για να το διορθώσει.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το SEATRAC

Το SEATRAC γεννήθηκε πριν από 9 χρόνια. «Αφορμή γι’ αυτό, ήταν μια συζήτηση με τον Γεράσιμο Φεσσιάν, τέως αντινομάρχη της Περιφέρειας Αχαΐας, ο οποίος ζήτησε μια λύση για να μπορεί να μπει μόνος του στη θάλασσα, χωρίς βοήθεια. Ήμουν τότε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με τον συνεργάτη μου, τον Γιώργο Σωτηριάδη και με την επίβλεψη του καθηγητή του Βασίλη Κωστόπουλου, ξεκίνησε το πρότζεκτ που ονομάστηκε SEATRAC μετά. Αυτό, το 2012 έγινε εταιρεία, η ΤΟΒΕΑ (Thinking Out of the Box Engineering Applications)», αναφέρει ο κ.Φωτίου.

Το SEATRAC είναι παγκόσμια πατέντα, καθώς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στο εξωτερικό, όπου και έχει επεκταθεί. Μηχανήματα έχουν τοποθετηθεί στην Κύπρο και την Ιταλία.

Σε ποιους απευθύνεται το SEATRAC

«Μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το SEATRAC, είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Άλλα παραδείγματα είναι άνθρωποι που χτύπησαν σοβαρά το πόδι τους» μας λέει ο κ. Φωτίου και θυμάται ένα περιστατικό με έναν νεαρό άνδρα που είχε τραυματιστεί στο πόδι από τροχαίο, κάτι που όπως φαίνεται όμως δεν τον κράτησε πίσω, και θέλοντας να μην κλειστεί μέσα και χάσει τα μπάνια του, χρησιμοποίησε το SEATRAC που βρισκόταν στην περιοχή του.

«Δε θα ξεχάσω εκείνο το παλικάρι στην παραλία στο Δασκαλειό, στο Λαύριο λίγο πιο πάνω, ο οποίος χτύπησε το πόδι του σε ατύχημα με μηχανάκι. Κάτω από το σπίτι του είναι η παραλία με το SEATRAC. Κατέβαινε στην παραλία με τις πατερίτσες, και έκανε μπάνιο χρησιμοποιώντας το κάθε μέρα, για ένα μήνα που είχε τον γύψο. Αντί να κλειστεί στο σπίτι, πήγαινε στην παραλία», περιγράφει χαρακτηριστικά ο κ. Φωτίου.

 

error: Content is protected !!