Κ. Παπανάτσιου: Οι Έλληνες της Μ. Ασίας αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού

papanatsiou19877
milonas 728x120

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την Ημέρα Εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας, η Βουλευτής μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου, που λόγω παρουσίας της στη Δ.Ε.Θ.  δεν ήταν δυνατό να παραστεί, απέστειλε χαιρετισμό όπου αναφέρει τα εξής:

΄΄Η 14η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Είναι ημέρα απόδοσης τιμής και χρέους στον μικρασιατικό ελληνισμό, που βίωσε τα ολέθρια γεγονότα της καταστροφής.

Το κόστος της γενοκτονίας και του διωγμού, ήταν τεράστιο για τον Ελληνισμό. Οι Έλληνες της Μ. Ασίας ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους, σφαγιάστηκαν, αιχμαλωτίστηκαν και βασανίστηκαν μαρτυρικά. Τα χρόνια που ακολούθησαν για τους επιζώντες ήταν εξίσου δύσκολα, καθώς μετατράπηκαν σε πρόσφυγες που έπρεπε να επιβιώσουν.

Κι όμως, παρά τις δυσκολίες, έγιναν δύναμη δημιουργίας και προκοπής για τον τόπο. Μπόλιασαν με νέες ιδέες και καινοτόμες σκέψεις τον δημόσιο βίο. Έδωσαν ώθηση στην οικονομία και επηρέασαν σημαντικά τα γράμματα και τις τέχνες.

Οι Έλληνες της Μ. Ασίας, ο διωγμός, ο πόνος, η διαδρομή και η μετέπειτα εξέλιξή τους, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού. Τα γεγονότα δεν παραγράφονται και η ιστορία δεν λησμονιέται.

Το ότι δε λησμονούμε, είναι ακριβώς αυτό που καθορίζει τη στάση μας,

απέναντι σε κάθε πρόσφυγα και απέναντι στη προσφυγική κρίση, που αντιμετωπίζουμε σήμερα, συνολικά. Η μνήμη πρέπει να παραμένει ζωντανή, όχι μόνο για να μας θυμίζει, αλλά και για να μας καθοδηγεί.

Καθώς τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μίας ιστορίας ξεριζωμού, μίας νέας κρίσης που – εξαιτίας του πολέμου –καταδικάζει γυναίκες, παιδιά, οικογένειες ολόκληρες, στην προσφυγιά και στη μάχη για επιβίωση, η  ιστορία των Ελλήνων της Μ. Ασίας, αποτελεί ορόσημο, γιατί μας θυμίζει ξανά τις εθνικές μας αξίες, αυτές της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας.΄΄

error: Content is protected !!