Το πρώτο Πανελλήνιο Συμπόσιο Κεραμικής στο Μαλάκι Πηλίου

Στιγμιότυπο 2019 09 16 9.28.33 πμ
stergiou
fotou
728x110 3

Το Διεθνές Κέντρο Κεραμικής πραγματοποιεί για το 2019 το Α’ Πανελλήνιο Συμπόσιο Κεραμικής στο χώρο των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Οικογένειας Βασίλειου Ανετόπουλου, στο Μαλάκι Πηλίου, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019.

728X100

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί.

Το Πανελλήνιο Συμπόσιο συνδιοργανώνεται με την Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών (Π.Ε.Κ.Α.), τους Κεραμίστες Βόρειας Ελλάδας (ΚΕ.Β.Ε.), τον Σύλλογο Αγγειοπλαστών Κεραμιστών Νομού Μαγνησίας, την Ομάδα Πατρών «Αρχή Κεραμέων» και από μη οργανωμένους Κεραμίστες από την υπόλοιπη Ελλάδα.


Στο Συμπόσιο συμβάλλει με την εμπειρία του και το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ συμβάλλουν με διαφορετικό τρόπο και η Περιφερειακή Διοίκηση Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, ο Δήμος Βόλου, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Στο Α’ Πανελλήνιο Συμπόσιο Κεραμικής θα διδάξουν οι παρακάτω καταξιωμένοι Κεραμίστες:

Ανετόπουλος Ευάγγελος, Ανετόπουλος Στυλιανός, Βαβάτσης Γεώργιος, Γαλιγαλίδης Θοδωρής, Γιαννακόπουλος Χρήστος, Γουδίνης Στέργιος, Καρακίτσος Κωνσταντίνος, Κερασιώτου Μάρω, Κοροπούλη Χαρούλα, Μπλίτσιου Ευαγγελία, Παλαμούτη Σοφία, Ρόδιος Νικόλαος, Σκλαβενίτης Νικόλαος, Φιστουρής Στυλιανός και Χριστόπουλος Ηλίας.

Το έτος 1999 οι σημερινοί απόγονοι της οικογένειας των Ανετοπουλέων, που από το έτος 1790 μέχρι σήμερα υπηρετούν την αρχαιότερη και όμορφη τέχνη του πηλού, αποφάσισαν να κάνουν πράξη την αγάπη τους και να προσφέρουν έμπρακτα για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της τέχνης.
Έτσι απόχτησαν ένα χώρο τεσσάρων στρεμμάτων στο όμορφο Πήλιο και δημιούργησαν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις που να εξυπηρετούν ένα παλαιό εργαστήριο Αρχαίας Αγγειοπλαστικής με καμίνι για ψήσιμο με την αρχαία τεχνοτροπία. Με το χρόνο, στον ίδιο τόπο, δημιουργήθηκαν σύγχρονες εγκαταστάσεις, που ανταποκρίνονται πλήρως στην εξέλιξη της κεραμικής.

Δημιουργήθηκε και το Μουσείο Λαϊκής Αγγειοπλαστικής και έγινε ταυτόχρονα και η πρώτη έκθεση κεραμικής.

Από το 2003 πραγματοποιούνται κάθε χρόνο Διεθνή Συμπόσια Κεραμικής και Διεθνής Εκθέσεις Κεραμικής.

Όλη αυτή η δραστηριότητα συνέβαλε στο να δημιουργηθεί και δεύτερη αίθουσα στο Μουσείο, η οποία στεγάζει την σύγχρονη κεραμική, κυρίως από τα έργα που δημιουργήθηκαν στο χώρο του Ιδρύματος, στη διάρκεια των Διεθνών Συμποσίων.

error: Content is protected !!