ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η διεθνής κοινότητα να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις

2732421
milonas 728x120


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019, 10:53

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις σε κυπριακή ΑΟΖ και Αμμόχωστο», διαμήνυσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση της Πρεσβείας της Κίνας, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην στάση της Κίνας για την επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας πως η στήριξη αυτή γίνεται ακόμα πιο σημαντική «εν μέσω περιόδου νέων εντάσεων και παραβιάσεων από την Τουρκία». Όπως διευκρίνισε, «οι παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της, αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αντίθεση με τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και οι πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για τη πιθανή διάνοιξη της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι αυτές οι τουρκικές ενέργειες θα πρέπει να καταδικαστούν ξεκάθαρα από τη διεθνή κοινότητα, αφού αντίκεινται του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, αποτελούν απειλή για την ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή. Και έρχονται σε αντίθεση με τη δημιουργία θετικού κλίματος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Επανέλαβε, δε, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ότι «ο πρώτιστος στόχος και προτεραιότητα μας είναι η επανένωση της Κύπρου, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, ξένες εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα. Ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».

Επεσήμανε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να αρχίσει εκ νέου ο διάλογος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τουρκία θα συμβάλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση με τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της.

Αποχώρησε το Γιαβούζ;

Το τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο «Γιαβούζ» (Yavuz) φαίνεται να έχει αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης της θαλάσσιας κίνησης marinetraffic.com.

Σύμφωνα με τη σελίδα, το Γιαβούζ βρίσκεται κοντά στο λιμάνι του Τασουκού, στη νότια Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι το Γιαβούζ ήταν το δεύτερο πλοίο – γεωτρύπανο που έστειλε η Άγκυρα προς την Κύπρο.

Η απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου είχε προκαλέσει την οξεία αντίδραση Αθήνας και Λευκωσίας που έφεραν το θέμα στις Βρυξέλλες, με τους ηγέτες της ΕΕ να προειδοποιούν την Άγκυρα για κυρώσεις εάν συνεχίσει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: sputniknews.gr

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!