Αποζημίωση μηλοπαραγωγών του Πηλίου ζητά η Μαρία Σαμαρά

1559392761679658875
FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1

Την άμεση αποζημίωση των παραγωγων του ανατολικού Πηλίου που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση, ζητά η επικεφαλής της μειζ. μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου Μαρία Σαμαρά.

Η ανακοίνωσή της:

“Εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησε στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου η συγκομιδή των μήλων από τους παραγωγούς η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τα μέσα του Οκτωβρίου. Το πόσο μεγάλη σημασία έχει η παραγωγή των μήλων και άλλων φρούτων και αγροτικών προϊόντων για τον τόπο μας, είναι γνωστή σε όλους. Ο τόπος αυτός παραμένει ζωντανός χάρη στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες οικονομικής βιωσιμότητας των οικογενειών στο Ανατολικό Πήλιο.
Η παραγωγή μήλων, όπως και των άλλων ειδών, προϋποθέτει πολλές ώρες εργασίας στο κτήμα και βέβαια δαπάνες για την αγορά των αγροτικών εφοδίων.
Ο παραγωγός ξοδεύει και επενδύει ελπίζοντας σε μια καλή ποσοτικά και ποιοτικά παραγωγή. Ζει, όμως συνεχώς με την αγωνία του καιρού. Το περασμένο καλοκαίρι μια χαλαζόπτωση προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην μηλοπαραγωγή. Οι αγρότες από τότε είναι ανάστατοι και ζητούν να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Κλιμάκια του ΕΛΓΑ ήρθαν στην περιοχή για να αποτυπώσουν το μέγεθος της ζημιάς, αλλά οι παραγωγοί ζητούν να υπάρξει όσο το δυνατόν συντομότερη αποζημίωση. Και έχουν απόλυτο δίκιο, καθώς η συγκομιδή είναι σε εξέλιξη, νέες ανάγκες προκύπτουν, και πρέπει να έχουν το κεφάλαιο για να τις καλύπτουν.
Προς αυτή την κατεύθυνση η δημοτική παράταξη «Κίνηση Ενότητας» θα πιέσει για αν αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατόν.
Τα τελευταία χρόνια οι αγρότες στο Ανατολικό Πήλιο βρίσκονται σε όλο και χειρότερη οικονομική θέση. Τα έξοδα για την καλλιέργεια της αγροτικής παραγωγής αυξήθηκαν, οι φόροι έγιναν όλο και πιο δυσβάστακτοι, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν «βρόχο» για κάθε αγροτική οικογένεια. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί που καθυστερούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη πως ο Δήμος μας είναι ορεινός και μειονεκτικός, με όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται η γεωγραφική θέση για την προσπάθεια των αγροτών να καλλιεργήσουν και να παράγουν ποιοτικά προϊόντα, τότε γίνεται ακόμη περισσότερο αναγκαίο να ληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των αγροτών. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να αναλάβει δράση, να συναντηθεί με όλους τους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής και οργανωμένα όλοι να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η δημοτική παράταξη «Κίνηση Ενότητας» μπορεί να συμβάλλει με τις γνώσεις και το ενδιαφέρον της σε μια τέτοια κατεύθυνση, ώστε από τώρα που ξεκινά η νέα περίοδος οι αγρότες να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες”

error: Content is protected !!