Νέα κριτική δυτικών χωρών για την κατάσταση στον τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σ. Αραβία

2735763


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019, 17:29

KEN 728X100 2

Είκοσι τέσσερις, κυρίως ευρωπαϊκές, χώρες διατύπωσαν την ανησυχία τους για τα περιστατικά, που καταγγέλλονται, βασανιστηρίων, παράνομων κρατήσεων και άδικων δικών επικριτών του καθεστώτος, μεταξύ αυτών ακτιβιστριών και δημοσιογράφων στη Σαουδική Αραβία.

Είναι η δεύτερη κοινή δήλωση, όπου διατυπώνονται επικρίσεις σε βάρος του βασιλείου, η οποία αναγνώσθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη σε διάστημα έξι μηνών, μετά την πρώτη κριτική που είχε ασκηθεί ενώπιον του φόρουμ τον Μάρτιο.

Στην ανακοίνωση, οι υπογράφοντες προτρέπουν τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να αποκαταστήσουν την αλήθεια σχετικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Οκτώβριο και να διασφαλίσουν ότι οι δράστες θα λογοδοτήσουν.

Δέκα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών η Βρετανία και η Γερμανία, βρίσκονται μεταξύ των υπογραφόντων, όπως επίσης ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και το Περού, ανέφεραν διπλωμάτες.

Προς το παρόν, η αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει σχολιάσει σχετικά.

Το βασίλειο απορρίπτει τις κατηγορίες περί βασανιστηρίων και αυθαίρετων κρατήσεων.

Στο κοινό ανακοινωθέν, αναγνωρίζονται οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι αρχές στη Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων την ανακοίνωση τον περασμένο μήνα ότι θα αρθούν οι περιορισμοί σε βάρος των γυναικών για να μπορούν να ταξιδεύουν, επισημαίνεται, ωστόσο, ότι παραμένουν οι βαθιές ανησυχίες.

«Εντούτοις, παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία. Οι ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών στη Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζουν τις διώξεις και τον εκφοβισμό» σημείωσε η πρέσβης της Αυστραλίας Σάλι Μάνσφιλντ, που ανέγνωσε την ανακοίνωση.

«Ανησυχούμε για τις αναφορές περί βασανιστηρίων, αυθαίρετων κρατήσεων, αναγκαστικών εξαφανίσεων, άδικων δικών και παρενοχλήσεων προσώπων που μάχονται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των οικογενειών τους και των συναδέλφων τους» υπογράμμισε η ίδια.

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!